Vad är lagom temperatur?

Skogsbränder härjar i östra Ryssland längs floden Volga.

NASA’s Aqua satellit fotograferade dessa bränder den 2 juli.

Det finns en och annan avigsida med värmeböljor. Personligen finner jag kvällstidningarnas rubriker i stil med ”Äntligen kommer värmen” bara relevanta efter en lång kall vinter.

När det redan är torrt och varmt så önskar jag mig omväxlande regn (gärna om nätterna) och fortsatt sol och lagom värme.

20-25 grader är lagom för de flesta. Slutsatsen att 30 skulle vara bättre och 35 ännu bättre är logisk ur ett linjärt matematiskt perspektiv. Men inte ur ett mänskligt. 45 grader upplevs nog snarare som ett litet helvete än ett paradis. I verkligheten.

Lägger man till solsken så blir den upplevda värmen ytterligare högre. Din kropp värms då både av luftens temperatur och av att solstrålningen omvandlas till värme direkt på hud och kläder.

Värmeböljor bidrar till ökade dödsfall.

Långvarig torka bidrar till att skogar lättare antänds (med eller utan hjälp av människor), att skogsbränderna blir mer omfattande samt att de blir svårare att släcka.

Värme och ljus är härligt. Men för mycket av varan är… för mycket.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

11 CommentsLeave a comment

  • Allt över 28 är svårt för kroppen att hantera då det är vår normala yttemp för huden. Svaga, gamla och barn kan lätt börja dö när det passerar 28 om de inte får svalka.

    Kan inte de exakta intervallen i huvudet nu men när det passerar vår inre kroppstemperatur 37 så måste vi kyla ner oss – oavsett hur friska vi är för annars dör vi.

    Vid +45 är du död inom 6h utan kontinuerlig tillgång på avkylande vatten.

    Givetvis kan man urskilja viss skillnad på folk och folk i sånt här – men genomsnittet ligger kring detta vill jag minnas.

    Och då har jag ju inte beaktat vad en värmebölja över en tex storstad gör med luftens kvalitet (partiklar) och psyket på folk – och hur det spär på dödstalen mer.

    Att tiotusentals dör i Europa när vi får extrema värmeböljor visar ju på faran jämfört med köldknäppar då bara en handfull stryker med.

    Martin säger: Luftfuktigheten spelar en stor roll för vår förmåga att hålla icke dödlig kroppstemperatur. Vi kan genom svettning inte bli svalare än ”daggpunktstemperaturen” (eller ”våta termometern”). Daggpunktstemperaturen är den temperatur man får om man låter vatten avdunsta från en ventilerad yta. Vill vi ha en hudtemperatur på 28 grader krävs det att daggpunktstemperaturen är max 28 grader (men vanliga temperaturen kan vara högre).
    Mer om detta i en kommande blogg.

  • Jag håller helt och hållet med! Själv tycker jag att 20 grader och mulet är det ultimata vädret. Det är väldigt konstigt att media utgår ifrån att ALLA tycker om sol och värme. Och att många betraktar människor som inte klär av sig nakna och vändsteker sig själva, som märkliga och snudd på asociala.

  • Jag var i turkiet för två veckor sen då var det jätte varmt. I tre dagar det var runt 42-45 grader, då gick det inte att va ute nästan. Man fick bada var tionde minut typ. Sen nästa veckan när vi var där var det ca 33-36, det var mycket bättre, en pärfekt tempratur när man har bad i närheten både pool och hav.

  • Ja om du vill veta vad som är lagom ska jag säga dig de!!! 45+ duger för mig…! 😉 // Orvar i Slandrom

  • Varför måste man utgå från en linjär modell?

    Kan man inte tänka sig en slags exponentiell modell med en horisontell asymptot vid tillexempel y=30 ? Isåfall kan det ju aldrig bli bättre än värme på 30 grader. Då faller ju argumenten som utgår ifrån ”mönstertänkandet”

    Själv finner jag linjära modeller väldigt otillfredsställande. De fungerar bara såsom substitut i form av tangenter i punkten f”=0 i en icke linjär funktion.

  • Håller fullständigt med Ibbe! Cirka 20° är lagom. OK att det kan vara några grader till när man är ledig och kan vara vid stranden/i vattnet men när det närmar sig 30 är det hemskt!! Meteorologerna på tv säger att det kommer en kallfront när temperaturen kanske går ner till 18-20 från drygt 25. Tycker de verkligen att det är kallt då?!? Vad är då -10° på vintern?

    Martin säger: Allt är relativt. Om det är vinter och tex sker ett luftombyte från -20 till -10 så kallar vi det varmfront.
    Däremot använder vi inte ordet ”varmt” om vintertemperaturer eller ”kallt” om sommaren om sommartemperaturer. Vi använder då begreppen ”milt” respektive ”svalt”.

  • Du har så rätt, Martin. Jag tycker det är alldeles för varmt nu och värre ser det ju ut att bli.

  • Jag tycker det är alldeles för kallt här kring Göteborgs trakterna.

  • För mig går gränsen vid 20. Jag tycker det är behagligast mellan 16 och 18 då det också är skönt och friskt att andas. Om jag ligger i sjön kan det vara ok ända upp till 25 grader.

  • Kanarieöarna har enligt min mening världens behagligaste klimat,Sydafrika kommer som god tvåa.