EUMETSAT har gjort en vacker animering av satellitbilder för hela jorden under hela 2015. Man kan tydligt se såväl fronter på våra mellanbreddgrader som tropiska cykloner på haven och hur kraftiga konvektiva celler växer upp och försvinner över regnskogarna.
Fronter och tropiska cykloner uppstår när luftmassor med olika egenskaper blandas till följd av kontrasterna mellan höga temperaturer och fukt nära ekvatorn och de låga temperaturerna vid polerna.
Hela videon är knappt nio minuter lång och så där lagom nördig att man vill se den flera gånger. Videon kommenteras av Mark Higgins from EUMETSAT.
/Martin
Mycket man glömt att man kommer ihåg i den där. Man kunde möjligen önska en helt interaktiv version där man kunde zooma in på valda delar. 🙂
Vädret är helt väck över hela planeten nu, här hemma är det dock skönt med åtta plusgrader och vilt sjungande fåglar, den sjunde Februari…
Trots många plusgrader finns det fantastiska blanka isar som är roliga att nyttja, t ex vid Mariefred där vi var ett gäng idag som åkte isjakt. Hoppas på lite ny kalluft norrifrån snart.
Det skulle vara intressant att läsa ett blogginlägg om pågående SSW och Martins kommentarer kring denna specifikt och fenomenet i allmänhet. Dessutom så undrar jag hur stora nettoförluster av värme som uppkommer av fenomenet. Jag har frågat på andra håll men ej fått svar. Trevlig Helg!
Noterade att något var på gång den 3:e Februari och gjorde en liten animation med prognosen från GFS här (längst ner):
http://martinhedberg.se/to-bet-on-global-temperature/#comment-57699
Hade tänkt följa upp det där iom att även våra temperaturprognoser börja visa osäkrare och kallare strax efter den kommentaren men det häxade med kommentarerna på bloggen. Gjorde även en animation av ECMWF’s prognos. Nu är det dåtid men lite intressant är den iaf.
http://s21.postimg.org/3jxjmy5yt/ECMWF_10hpa.gif
Under en SSW får Arktis varmare och lägre latituder kallare. Vet inte hur stora förlusterna är men det är för lite med tanke på att Arktis inte behöver mer värme.
http://s10.postimg.org/d1i1qjit5/ADS_ASIE.png
Januari varmare än December.
GISS 1.13°C: http://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v3/GLB.Ts+dSST.txt
En bra artikel av Sou runt GISS siffror med några intressanta grafer.
http://blog.hotwhopper.com/2016/02/hottest-january-on-record-with-el-nino.html#more
Citerar ett par kommentarer:
”In January the world was probably around 1.4 °C above the pre-industrial average global temperature – by my rough estimate.”
Och:
”GISS also provides a zonal chart, which demonstrates just how hot it is in the Arctic. It’s around 7.5 °C ( 13.5°F) above the 1951-1980 mean – and that’s average!”
Även JMA har släppt sina siffor.
http://ds.data.jma.go.jp/tcc/tcc/products/gwp/temp/jan_wld.html
1st. 2016 (+0.52°C), 2nd. 2015, 2007, 2002 (+0.29°C), 5th. 2010 (+0.21°C)
Lite perspektiv.
”A major global warming threshold is closer than it seems.”
https://www2.ucar.edu/atmosnews/perspective/19348/just-half-degree-separation
Kevin Trenberth gav en kommentar till Meehls siffror och menade att de var för låga.
”Carbon dioxide levels will continue to climb for the foreseeable future,” Trenberth said, ”and we will blow right through a 1.5 C warming by about 2030, and 2 degrees C warming by 2060 or so. We might be able to delay that till 2080. with big efforts.”
Har vi otur och naturen överraskar oss så är även Trenberths siffror för låga.
Lite vårvinter idag, snart är våren här…
Hmm, det flaggas för ytterligare SSW en bit fram i prognoserna så jag borde kanske väntat ett par veckor med ”snart är våren här”. 🙂
Betyder det att det kan bli repris på vårvintern 2013 då det var -20 ända in i sista veckan i mars här i södra Värmland?
Våren 2013 var underbar med smällkalla nätter och solvarma dagar. Men igår hade jag gissat annorlunda än nu.
Hoppade till när jag såg den sista körningen från GFS. Gjorde en animation till. Notera vad som händer de sista bildrutorna.
http://s17.postimg.org/h2dcu1rhb/GFS_10hpa_Feb24_Mar3.gif
Nu är det långt dit men likväl tråkigt att man inte kan se ECMWF mer än tio dagar framöver.
Vid en kraftig SSW kan polarvirveln tom byta riktning, får GFS rätt så får vi kallt och Arktis varmt, så i slutändan står vi som förlorare iaf. 🙁
Kan väl ta en till. Nu hela prognosen animerad från GFS från den 18:e Februari till den 5:e Mars. Kunde rensat några bildrutor men det funkar tycker jag.
http://s8.postimg.org/6zopc4uhf/GFS_10hpa_Feb18_Mar5.gif
Havsisen i Arktis har det tufft nu och får det än tuffare framöver. Dels pga dessa SSWs, men nu kommer solen.
Skandinavien var det enda kalla området så längt norrut enligt GISS Global maps för Januari. Resten knallrött.
Hej.
Pekar på att det kommer bli kallare i början på Mars. Någon som vågar gissa på hur pass kallt det blir?
Runt nollan i söder.
SSWn har skjutits framåt i prognoserna. Om den slår in och vi får kalla nätter framåt mitten av Mars så blir dagarna förmodligen varma. Börjar kännas som att vi kan avboka den här vintern nu. 🙁