Nej, inte överallt. Men i Blekinge, Skåne, Kronoberg och Hallands län under fredag morgon. Kombinationen med snöfall och vindar gör att snö bildar drivor. I ett skogslandskap är inte det något större problem, men där det finns öppna fält så blir flyttas snö från stora områden till mindre områden. Där blir det mycket mer än den genomsnittliga nederbörden.
Detta kommer troligen att ställa till med en del problem i trafiken och allmänna kommunikationer i sydvästra Götaland under fredagen.
Annars ser jag som tidigare ett ganska enformigt väder framför oss. Det är från 25 minusgrader i Lappland till nollgradigt i Skåne. Högtryck och lågtryck ligger still och temperaturen förändras bara måttligt från en dag till en annan. Det enda som livar upp och skapar lite variation är att det ibland snöar och att solen ibland visar sig.
Väderläget är näst intill lika låst som för ett par veckor sedan. Men nu är det i all fall vinter.
Men prognoserna ser väldigt lika ut från en dag till en annan. Tag tex Luleå: mellan -10 och -20. Östersund: -10 till -15 grader. Stockholm: mellan 0 och -5. Göteborg: mellan 0 och -5. Malmö: mellan -1 och +3. I en vecka framöver.
Usch då.. dax för idomin, kängor och broddar alltså…. 🙁
Martin: 0-5 minusgrader är för stor temperaturskillnad när man vill ange temperaturintervall
En sjö fryser på bra mycket fortare vid stadiga -5 än -1 som ligger nära 0°.
Skulle snarare säga för en vecka framåt Stockholm mellan -3 och 6- samt Göteborg 0-3 minus. i inlandet i Götaland och Svealand kallare runt 4-8 minus
Men om det är verkligheten så måste man nog säga ”0-5” i alla fall 😉 Om det var prognosen för i morgon så håller jag med dig, men nu handlar det ju om en veckoprognos. Och då är det rätt unikt att man kan ange ett så snävt intervall som 5 grader. Men jag vill redan nu poängtera att det kommer att finnas temperaturer utanför dessa angivna intervall. Avsikten var inte att ge en exakt prognos utan en hint om hur vädret blir.
Som vi har diskuterat tidigare så kanske man skulle vilja ha ett intervall som är tex ”-3,5 till -2,5”. Men om det är en veckas prognos och innefattar såväl dag som nattemperatur så kan man inte vara så specifik. Vare sig med hänsyn till variationerna över dygnet eller med hänsyn till hur säker man kan göra prognoser.
Men du är ju inne på samma spår som jag, vill bara ha lite snäva intervall om jag förstår dig rätt.
Martin, när tar vintereländet slut???? På väderkartor ser man att nästan hela Nordeuropa har mildväder, men inte Skandinavien. Hur kan det hända??
Ajax, är du medveten om att vintereländet pågått i en ynka vecka och att vi är mitt inne i januari?
Det har ju inte varit någon vinter förrän nu.
Inte här i Ö Svealand.
Några veckors vinter måste det vara
Annars märker man ingen skillnad.
Här i västra götaland där jag bor så la jag på minnet igår kväll vad de olika vädersidorna visade vad gäller snö, YR visade inget alls, SMHI några cm och Klart.se likaså. Kan säga att Klart.se hade rätt när snöfallet började och mängden hittills stämmer också riktigt.
Bra jobbat, Martin! 🙂
Som det såg ut förra året med kyla långt in på halva april,så rekord kan slås, det väl gå längre nu hoppas alla vinterälskare att kylan snön håller i sig till minst halva maj, hoppar över våren sedan fortsätta med en svinkalla Järnnätter i Juni sedan efter det en kall regnig sommar sen då?tja då är hösten här igen i Augusti,grattis Sverige vilket fantastiskt land 🙂
Som vanligt så blev det fel…först var prognosen motsvarande 3 cm snö sedan 5cm, sedan 7 cm och nu har uppdaterat för snöfall i efterhand, 10 cm snö. Verkligheten blev 2cm! Vad är det för ide att man kan knappa in sin ort när ni uppenbarligen spänner över ett mycket stort område som är kopplade till orten som man söker på. Använd kommunindelning, länsindelning eller tom landsända när ni inte kan göra bättre lokala prognoser. Att uppdatera något i efterhand som inte stämmer ett jota, är ju ren komiskt…För att inte tala om minusgraderna som aldrig stämmer 2 minus enligt er är 12 minus i verkligheten, det borde vara pinsamt. Trolla inte inte nu, när man kommer med kritik.
Har inte sett en enda lycklig romantiker ute i blåsten idag. Det var inte många ute heller, de man såg hade bråttom in. Hmm… 🙂
Teorin om att vi kan få mer ”låsta väderlägen” på grund av den globala uppvärmningen är riktigt intressant. Det låter ju logiskt att då arktis täcks av mindre is blir temperaturskillnaderna mellan
de kalla ytorna i norr och de varmare i söder aningen mindre. Därmed skulle vädret lättare ”fastna” i vissa låsta lägen, något vi sett
flere exempel på under de gångna vintrarna. Spännande att se om denna teori håller i det långa loppet. Om inte annat så skulle det
åtminstone underlätta för prognosmakarna.
Kom faktiskt några snöflingor i Malmö också men de försvann fort. Just nu på kvällen ca +3. Hit har inte vintern kommit så var vänlig och påstå inte att hela Sverige har vinter. Det kanske blir så men hittills har det inte varit så.
Håller helt med dig. Skåne glöms gärna bort. Snön kan jag gärna vara utan. Ser fram emot längre och ljusare dagar.
I tidningarnas förklaringar av snökanonerna saknas nästan alltid en viktiga detalj. Kall pålandsvind från relativt varmare hav ger snöbyar i största allmänhet. Men snökanoner får man bara om man har en mekanism som får snöbyarna att ”hålla ihop”. En sådan mekanism tillhandahåller landbrisen från finska och estniska kusterna ut emot viken. Landbris är motsatsen till sjöbris som är vanligast på sommaren med kallt vatten och varm landbacke. En annan, men svagare mekanism, är den kustkonvergens som uppstår när vinden är nästan parallell med kustlinjen, t.ex. med NO-vindar längs Norrlandskusten. Landbriseffekten i kombination med friktion över land skapar en konvergens mellan vinden från land och vinden just utanför kusten.
Tack för det förtydligandet.
@Martin, om inte Anders får pröjs för sina kommentarer här så borde du skämmas som produktchef!! 😉
Hej Martin.
0-5 minusgrader för Stockholm säger du att prognoserna är/har varit. Jag bor två mil nordväst om Stockholm och detta stämmer inte riktigt in. Här har snarare temperaturen pendlat mellan 4-10 minusgrader. Över 4 minusgrader har det aldrig varit den här veckan. Idag var t.ex. högsta temperaturen ca 5,5 minus. Det är möjligt att det har varit mildare i centrala Stockholm, jag vet inte. Eller att det kommer att bli mildare.
Tacksam för respons.
Det blir 0 till- 5. (Inte har varit).
Okej, lät i ditt resonemang att du menade tidigare dagar.
”Men prognoserna ser väldigt lika ut från en dag till en annan (..) Stockholm: mellan 0 och -5.”
Men det kanske är jag som ska sluta läsa mellan raderna.
Vi får helt enkelt vänta och se. Jag kanske återkommer om ett par dagar.
Enligt den belägenhet av låg- och- hög- tryck som du beskriver nu; jag undrar var går gränsen mellan de två. Har sydvästra Norge L eller H ? Mvh
Hej Martin,
Hoppas och tror att jag har en intressant fråga att ställa Dig.
Är mycket intresserad av vädret och följer de flesta modellkörningar som görs, men det har slagit mig en sak.
Hur kommer det sig att YR.no, klart.se och dmi.dk uppdaterar sina långa automatgenererade prognoser kvällstid ca 20-21.00.
SMHI presenterar därefter först kvällen efter samma automatgenererade prognos, men den ligger då ofta 24 h efter. När vädret svänger ligger SMHI därefter mycket efter. Det är inte ovanligt att YR Klart och DMI då kraftigt ändrat sina prognoser vilket stämmer väl överense med de olika modelkörningarna. Är det att YR Klart och DMI endast går på en modellkörning och att SMHI går på ensamble prognoser?
Utöver detta har jag ytterligare en fråga som jag gått och tänkt på under en lång tid varför SMHH:s varningssystem fungerar som det gör.
I början av juli exempelvis varnade SMHI för regn här i Kalmar och då stora mängder. Detta skulle komma under naten österifrån, känt som ett svår prognostiserat väderläge. Lågtrycket rörde sig långsammare än väntat men om man som jag följde radarbilderna var det ingen tvekan om att Öland och området Karlskrona-Oskarshamn skulle träffas under förmiddag.
Strax innan det börjar regna väljer SMHI att plocka bort varningen, förvånande då en metrolog lätt kunde se att det skulle bli mycket regn.
Under ett par timmar fick vi ca 50-60 mm, lokalt 80-100 mm enligt privata mätningar i området.
Varningssystemet, baseras det helt på datamodeller eller finns det en manuell granskning. För ovanstående exempel är bara ett i mängden där varning tagits bort innan, eller kommit till förs efter väderhändelse, främst då vi snökanoner från öster..
Tacksam för dina tankar.
Trevlig helg
Christian
Hej Christian.
Det var bra frågor du hade. Frågorna och detaljerna i specifika fall om hur SMHI arbetar kan jag dock inte svara på direkt, det kräver lite research.
Snökanoner mot Norrköping just nu snöat kraftigt i ca 2 timmar.
Varför blir det ingen snökanon över östra Skåne? Det har ju blåst östlig vind ett bra tag nu, tidvis riktigt friskt. Är luften inte tillräckligt kall eller är vattnet inte tillräckligt varmt eller en kombination kanske?