Hög- och lågtryck ligger kvar

Det är ett märkligt stabilt väder vi har.

Först var det ovanligt många och kraftiga stormar under hösten. Sedan var det gråmulet och milt. Och nu är det förvisso vinter på ett sätt som man kan förvänta sig med tanke på att det är mitt i januari. Men det märkliga är att lågtryck och högtryck ligger i princip still på väderkartorna. De förändras i princip inget alls under flera dagar som kommer.

Ett omfattande lågtryck är parkerat över Atlanten mellan Storbritannien och Grönland och ett högtryck över norra Skandinavien. Vi har överlag ostliga (från nordost till sydost) vindar över Sverige, i norr rätt så svaga men i söder lite kraftigare. En del nederbördsområden kommer in, men inget förmår riktigt bryta ner eller förändra den storskaliga väderbilden.

På fredag passerar ett område med snö/blötsnö Götaland. Det kommer med stor sannolikhet att göra det lite besvärligt i trafiken då temperaturen kommer att vara kring noll grader i luften, men något kallare på marken.

Jag hoppas att många noterar att solen visat sig flera gånger -så mycket den nu orkar då den inte är så högt över horisonten. Men det det ger är desto mer behövligt, inte nog med att vi just passerat årets mörkaste period, det har varit osedvanligt mycket moln också. Men nu är det alltså ändring på bägge dessa faktorer.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

9 CommentsLeave a comment

 • Jorden är inte platt, rökning är inte ofarligt och 400 ppm koldioxid i atmosfären, när det ska vara 280 ppm, är inte heller ofarligt.
  Professor Jennifer Francis som forskar på kopplingen mellan väder och den globala uppvärmningen påpekar just att en konsekvens av uppvärmningen är att vädret ”fastnar”. Längre torka, lägre översvämningar etc. Den drivande temperaturskillnaden har ju minskat eftersom Arktis värmts mer.
  Nu är det lätt för alla som är intresserade av aktuell forskning att läsa på. Till och med BBC’s kvalitetsfilmer finns gratis på YouTube. Det bara väller fram djupt oroade forskare, om man orkar titta. Men många samband är väldigt enkla. Till och med på Wall Street börjar de nog fatta nu.
  Mer värme(energi) i haven leder till värre orkaner och som Francis säger så lär orkanerna nu i norra Atlanten fortsätta att gå in över land, som Sandy. Det kan bli bra på ett sätt. Wall Street stod ju under tre meter vatten vilket givetvis kan inspirera många till studier i ämnet.

  • Stefan,
   Att det SKA vara 280 ppm CO2 i atmosfären stämmer definitivt inte, de värdena har alltid pendlat och kommer alltid att pendla så länge vi har en atmosfär!
   Dagens 400 ppm som mäts på Hawaii är i ett (långt, längre än ett mannaminne…) historiskt perspektiv lågt, man ska också vara medveten om att CO2 definitivt INTE är en giftig gas i lägre koncentrationer som massmedia gärna framställer det med bilder på svartrykande skorstenar. Din egen utandningsluft innehåller ca 40.000 ppm CO2. Ett klassrum eller fikarum kan hålla en halt på 5000 ppm. Utan CO2 ingen växtlighet, ingen mat…
   I mitt yrke (trädgård) vet alla att för att höja skörden i växthus tillsätts CO2, ökad halt=ökad skörd.
   Därmed inte sagt att vi människor INTE påverkar vårt klimat, men lite mer sans och eftertänksamhet skadar inte.

   • Även om 400 ppm CO2 i atmosfären skulle vara ”ofarilgt” så är den stora skillnaden att, i historisk jämförelse, idag så katalyserar människan genom sin industri och sina fordon tillväxten av CO2 i atmosfären. Den naturliga variation som finns förstärks i nuläget! Varför kan vi inte ta varning av detta och försöka minska användningen av fossila bränslen, oavsett hur nära tröskeln, till eskalerande förändring av klimat (och därav vädret) med alla dess följder, vi står? Satsa på klimatvänlig energi!

 • Klart vi människor påverkar märkligt om vi inte gjorde det!
  Det som stör mig är när det blir en industri utav hela allt. När tex vissa länder motarbetar andra utifrån sina intressen. Tycker hela allt är ett skämt. Blir så oseriöst. Får man inte med dem stora i klimatsamarbetet så spelar det inte så stor roll heller.

 • Vi i södra skåne är glada så länge vi slipper snön. Än så länge har vintern bara kommit till Smålandstrakten. Och nu håller vi tummarna att hösten övergår i vår direkt. Snö är härligt i Alperna men inte här.

 • Hur ser det ut Martin? Kommer det milda vädret tillbaka eller kommer kylan ta över i Februari?

  • Det kommer mer plusgrader i slutet av Februari om du nu bor i Söder, Söder. 😉

   Sen är våren här, härligt!!! 🙂

 • Jo jag bor Skåne. Tillhör kategorin som INTE älskar vinter och snö. Hoppas på att det vänder snart igen och blir plusgrader. Men prognoserna på yr, klart, smhi och dmi verkar vara ganska eniga att vintern fortsätter någon eller några veckor till. Verkar till och med som det ska bli riktigt kallt här i Skåne tills slutet av nästa vecka. Man kan ju alltid hoppas att dom har fel!