Av Martin Hedberg

Måndag, tisdag och onsdag. Så länge är det vårvärme i södra halvan av Sverige. Sedan strömmar kallare luft åter ner över landet landets södra halva. I den norra halvan, dvs norr om en linje Östersund-Sundsvall, så består kallgraderna även under de kommande dagarna. I Norrland får man även ytterligare snö, medan det i söder blir uppehåll och tidvis till och med en del sol.

I Götaland och Svealand är det en högtrycksrygg som sätter färg på vädret. I Norrland präglas istället vädret av ett lågtryck de närmsta dagarna. Det blir dock inte i närheten så blåsigt eller snöigt som det var i helgen. När lågtrycket mellan onsdagen och torsdagen har dragit in över Finland så öppnar det vägen för kallare luft att strömma ner även över södra Götaland.

Just nu är det ju vinterlikt i så gott som hela Sverige. Men även om våren definitionsmässigt sett kom först till ett par orter i Jämtland och även om det skall strömma ner kallare luft kommande dagar, så står den riktiga våren knackar på dörren i i Skåne, Blekinge och Halland.

Samtidigt börjar det som många i södra och norra Norrland menar är den bästa av alla fem årtider: Vårvintern. Det är, som namnet antyder, brytningstiden mellan vinter och vår. Det är gott om snö på marken, men inte så kallt. Det är relativt långa dagar och solen visar sig ofta och länge.

Vi har ju tidigare testat begreppet ”vårvinter” här på bloggen. Det visade sig då att begreppet är lika okänt i Götaland och Svealand som det är känt, och uppskattat, i södra och norra Norrland. Jag hoppas och tror att fler får se de positiva sidorna av vårvintern detta år.

/Martin

28 Comments

 • Skulle ”vårvinter” vara ett okänt begrepp i Götaland och Svealand? Nej, så är det inte. För mig, sörmlänning, är det ett vanligt uttryck för perioden som ligger någonstans mellan slutet av mars och början av maj – då när det är liksom mittemellan. Folk omkring mig säger också ”vårvinter”.

  Men, jag undrar varför jag aldrig har hört uttrycken vårsommar, sommarhöst, höstvinter och vintervår som benämning på de andra årstidsmellanrummen.

  Efterlysning alltså. Finns också de orden?
  /Ove

 • ps

  på tal om benämningar på årstider och så´nt, så säger man ju midvinter och faktiskt också midsommar (även om midsommar kanske mera är en speciell helg i första hand). Men har någon hört talas om midhöst och midvår? Bara undrar…

  Ove

 • Varför heter det högtrycksrygg? Rygg?

  Det finns väl lågtrycksryggar också? Men meteorologerna säger väl oftast bara lågtryck (”…som sträcker sig över…”), medan högtrycken oftare (tror jag) får tillägget ”rygg”. Eller är det kanske skillnad på högtryck och högtrycksrygg?

  Ove

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: