Oväder, sedan Vasaloppet och därefter högtryck

Av Martin Hedberg

Under lördagsdygnet har ett djupt lågtryck passerat in över fjällkedjan och rört sig åt sydost över landet. Lågtrycket för med sig kraftiga vindar och snöfall. Allra blåsigast blir det i Jämtlands- och Härjedalsfjällen. Här kan det bli vindstyrkor på omkring 25 meter per sekund och komma 15-30 centimeter nysnö fram till söndag morgon.

Även öster om fjällen blir det blåsigt. Så gott som hela Sverige får blåsigt väder under lördagen, men ytterligare snö blir det främst i Norrland och bara tidvis och relativt små mängder i Svealand och Götaland. Det blir på lördag eftermiddag noll eller plusgrader från Östersund och söderut.

För Vasaloppets del innebär lågtryckets framfart både bra och dåliga saker. I spåren kommer det att finnas en del skräp i form av tex grenar som blåst ner från träd. Men å andra sidan så gör blåsten, som håller i sig under natten mot söndagen, att det inte blir så kallt i starten. Temperaturen kommer att vara omkring -5 grader i Berga by i Sälen på söndag morgon. Dessutom blir det medvind, även om den avtar under söndagen. Molntäcket spricker upp och temperaturen stiger ett par grader. Under eftermiddagen kommer det troligen att vara någon plusgrad i Mora.

Även övriga Sverige får under söndagen relativt fint väder med en del sol. Det blir dock lite mer moln i Västerbotten och Norrbotten, men i övriga landet växlande molnighet eller klart väder och avtagande vindar. På eftermiddagen blir det noll eller plusgrader från Siljan och söderut.

/Martin

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

10 CommentsLeave a comment

 • Hej Martin!
  Idag, eller rättare sagt just nu, pågår 2013 års Vasalopp för fullt, och liksom många år skiner solen över det snöklädda landskapet i norra Dalarna. Men har det något år genom historien förekommit att det snöat, blåst eller kanske regnat kraftigt när Vasaloppet pågått?

 • Det känns lite syndigt bekvämt att avnjuta Vasaloppet från TV-soffan. Men oj vilka vackra naturscenerier! Hade varit kul att åka där igen (åtm i detta väder). 30 år sen sist.

 • Undrar bara vad det är som ”går fel” i prognoserna. Om 5 dagar och mer har ni visat allt från vårtemperaturer i Västa Götaland, men idag gäller vinter igen. Om ni inte kan bättre så tycker jag ni ska sluta och chansa, det visar inte en trender som jag läste du har sagt tidigare. Tack för oki svar…

 • Daniel; jag åkte 17 ggr mellan 1963 – 83, men jag har inget minne av varken regn el blåst. Däremot kraftig tö och kyla och allt däremellan

 • Ser ditt svar, men om ni ska vara så bra varför läggs dom ut här? Klart hoppar ju mycket med än yr.no

 • Är det inte vädret som hoppar? Klart.se har haft mycket tillförlitliga prognoser det senaste, iaf för Västra Götaland. Klart att det svänger för prognoser längre än en vecka framåt. Yr.no är riktigt dåligt för oss här, de lovar sol varje dag fastän det blir mulet.

 • Gustav Vasaloppet.
  Vid anmälningstidens utgång i onsd. förelågo ej mindre än 136 anmälningar till det nationella 9-milaloppet Sälen—Mora. Så många deltagare hade nog ej arrangörerna ens kunnat drömma om att få med redan första året, och inkvartcringsfrågan har därför blivit ej så litet kinkig att klara av. Men det tycks ordna sig i alla fall. Bland de anmälda återfinnes större delen av Sveriges storrännare. /…/ Glädjande är även att se med vilken entusiasm tävlingen omfattats av våra äldre skidlöpare. Sålunda märkas bland anmälningarna den nu 65-årige skog vaktaren V. Gustafsson, Säfsnäs, kapten G. Westerland, Dalregementet, samt possessionat H. A. Ericsson, målarmästare O. Larsson och insp. Tell(?) Dahllöf, de tre senare startande för I. F. Kamraterna, Falun.

  Källa: Dalpilen, 1922-03-17, sid 8.

 • Angående vädret och Vasaloppet så har jag aldrig åkt i riktigt busväder (12 ggr). Nån gång har det kommit några flingor, blåst lite och ett år (-96? -97? -99?) var det åtskilliga plusgrader, lite regn och vattenskidföre. Det har varit rejält kallt några gånger däremot. En sån vind som det var på Stafettvasan har jag inte heller varit med om. Mars är ju ofta ganska ”tråkig” meteorologiskt sett. I alla fall om man tycker oväder är roliga…Ingen mer snö i sikte.
  Det första loppet hade den hittills yngste vinnaren, 22 år.

 • Angående klart.se kvalité på prognoserna så körde jag 2 mätperioder ( drygt 1 vecka var) i februari där jag jämförde de prognostiserade värdena med de faktiska värden för en ort i Halland. Avvikelserna låg i intervallet upp till 0,5 grader för medeltemperaturen men oftast bara runt 0,1-0,3 vilket får ses som ett mycket gott resultat. Nu ligger min mätplats på en förhållandevis ”neutral” plats där mikroklimatets variationer inte är direkt påtagliga…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *