Ut med vintern, in med våren?

Efter tre veckor med ordentlig kyla så är alltså vintern över för denna gång, eller?

Hur som helst så drar betydligt mildare luft in. Och då menar jag inte den temperaturökning som redan har skett nu under helgen. Nej jag tänker på mildluften som kommer in under veckan. I synnerhet under onsdagen då resterna av ”Snowzilla” (som denna helg lamslagit amerikanske ostkusten) kommer hit till Europa.

Men hos oss blir det inte meter med stormvindar och en meter snö. Nej vi får tögrader, regn och lite blåsigt (men inte storm).

Under tisdagen kommer det att vara plusgrader så långt norrut som i södra Norrland, men från onsdag så kommer skiljelinjen att gå genom Svealand.

Hur som helst så äter mildluft, vindar och regn givetvis en hel del snö. Främst i Götaland och Svealand.

Kvalitén på den snö som blir kvar blir också lite tristare, kompakt och blöt.

men inna det töat ordentligt så kommer den milda och fuktrika luften, delvis förstärkt med regn, att kunna ge ordentligt frostpåslag och halka, så ta det försiktigt i trappor, trottoarer och trafiken.

Nej, våren har inte kommit än, men ensemblerna (Vädercentralen) vittnar om att det dröjer innan det blir ordentligt kallt igen.

/Martin

            

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

14 CommentsLeave a comment

  • Blött och dimmigt igen. Dimma har det varit mycket av även när det var kallare.
    IRIs Januariprognos för Feb-Mar-Apr har gått över mot varmare än normalt för nästan hela landet.
    http://s7.postimg.org/t3k9opoqz/FMA16_Eur_temp.gif

    Men det finns ju saker som talar för en kallare period under Februari iaf. Rent statistiskt följs oftare en kall Januari av en kall Februari enligt SMHI. El Nino bidrar normalt till kallare i Skandinavien.

    Men hur mycket ska man bry sig om statistik för landet och äldre vetenskapliga publikationer för ENSO?
    De okorrigerade körningarna när det gäller ENSO har varit bättre än de korrigerade. Den senaste månaden har de korrigerade varit närmast fåniga som fortsatt att peka på en temperatursänkning på en halv grad för Nino34 regionen mot de okorrigerade. 2° mot 2.5° är mycket.
    Värde via CDAS för idag den 25:e är +2.578°.
    Grafik via NOAA för den 21:a:
    http://www.ospo.noaa.gov/data/sst/anomaly/2016/anomp.1.21.2016.gif
    Som synes så är temperaturerna i Stilla Havet helt klart varmare än de korrigerade körningarna pekat mot tidigare.

    Även de okorrigerade har justerats mot varmare. Det har funkat dåligt att korrigera mot statistik. Det är för varmt helt enkelt och det är brutala mängder energi som gått ner i haven de sista decennierna.
    Här en jämförelse mellan den okorrigerade körningen den 30:e December mot den 18:e Januari:
    http://s10.postimg.org/bmtil0kxl/J_mf_relse_Dec30_Jan18.gif

    Dagens okorrigerade från CFSv2 kan ge vem som helst hicka:
    http://s2.postimg.org/fj7czpks9/CFSv2_Mon25_Jan_nino34_Mon.gif
    De är osäkra så långt fram, men tänk om vi får se en ökning fram mot September?

  • Apropå brutalt …det kommer ju inte in mera energi än det gjorde på tidigt1900-tal, då uppvärmningen började. Då gjorde sig jorden av med lika mycket som kom in. Nu har den förmågan minskat med några promille vilket verkar leda till ökad uppvärmning av hav och luft. Märkligt att några promillen skall få en sån inverkan.

    • Det började på 1800-talet. Det är i storleksordningen 300 zettajoule eller mer, det är inget annat än brutalt mycket energi som gått ner i haven. Det är tom en brutal underdrift att kalla det brutalt.

      • Trötter : Från solen kommer det alltid samma (max)energi/tidsenhet, såväl på 1800-talet som senare, så det är inte därför som tempen stiger på jordytan, oavsett om det är zettajoule el mera.

    • AGW ger för tillfället en ökad uppvärmning på ca 0,7 promille av den totala solstrålningen (TSI). Den observerade uppvärmningen stämmer ganska väl med den uppvärmning som datormodellerna i genomsnitt förutspår.
      De senaste tio åren har energiinnehållet i havet, på 0-2000 m djup som Argobojarna mäter, ökat med 12,2*10^22 J enligt NOAA/NODC. Temperaturen i denna övre hälft av oceanernas volym har ”bara” ökat med 0,05 C på 10 år, men ändå:
      Det här motsvarar drygt 6 Hiroshimabomber i sekunden…
      De senaste fem åren har takten ökat till 8 Hiroshimabomber i sekunden.
      De senaste 12 månaderna har takten ökat till 11 Hiroshimabomber i sekunden

      Ovanstående uppskattning gäller bara Argo-skiktet på 0-2000 m. Den totala globala uppvärmningen är i runda slängar 25% större och inkluderar då också atmosfär, mark, smältning av is samt havsdjup större än 2000 m. Atmosfären är bara 2 % av den totala uppvärmningen

      Det ser ju onekligen ut som om uppvärmningen av haven har accelererat under de senaste 10 åren. Nu när en kraftig el Nino pågår ska havens uppvärmningtakt avta i teorin. Djupomblandningen i haven minskar, mer energi avges till atmosfären och strålar ut i rymden. Vi får återkomma om ett år och se vad facit blev…

      • Olle R, den El Nino som vi haft har varit i huvudsak AGW-influerad om man kan uttrycka det så. Det har synts på de lägre västliga vindbyar som varit jämfört med tidigare samt hur maxtemperaturerna fördelat sig, jämfört mot tidigare krafitga El Nino’s. Den har sannolikt bidragit med mindre än 10% av temperaturavvikelserna för 2015.

        Nu kommer dock effekterna och vi kan i princip sätta en check bakom 2016 som nästa vamaste år någonsin. Tre år i rad har inte hänt på evinnerlig tid.

        En nylig studie hävdar att ungefär hälften av den energi som finns i haven nu har tillkommit de senaste tjugo åren.

        • Om man inte är insatt i fysik är det lätt att missförstå det du skriver, t ex i sista stycket. Det är ju inte den totala energin i haven du syftar på utan den extra energi haven innehåller jämfört med vad haven innehöll på 1800-talet (el ev senare). Ta det inte som kritik, Trötter!

  • WSI har släppt sin säsongsprognos för Europa.
    http://www.wsi.com/news/scheduled-forecasts/wsi-europe-colder-pattern-in-january-to-be-temporary-as-warm-westerly-pattern-returns-for-february

    “The sudden and drastic January pattern change towards colder weather will likely be short-lived as the primary pattern drivers will evolve back towards a weather configuration similar to December. The timing of the pattern’s return towards a milder pattern will coincide with the transition from January to February, so our February forecast map is characterized by widespread above-normal temperatures,” according to WSI’s Chief Meteorologist Dr. Todd Crawford. “However, there will be emerging colder risks by late February into early March, driven by the sub-seasonal oscillation (MJO) as well as a potential disruption of the stratospheric polar vortex.”

  • Förlåt en amatör som frågar. Men varför verkar temperaturförändringarna vara som störst under vintern, och inte under sommaren, då solen gassar som värst?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *