Av Martin Hedberg

”Hur länge skall värmen stå sig?” är en av de vanligare frågorna jag får just nu. Den ställs med såväl glädje som vemod i rösten. En del gillar att det är förhållandevis varmt, andra vill att de skall vara ”som det skall vara”.

Nåväl, när det gäller vädret så ligger vi 3-5 grader över det normala* ännu ett par dagar. Men till helgen så kommer lite svalare luft in. Det gör att temperaturen sjunker något, vi kommer dock fortfarande att ha något högre temperatur än normalt* i alla fall en vecka framöver.

Det som styrt och styr vädret den gångna och kommande tiden är dels ett omfattande lågtryck på norra Atlanten, dels högtryck över västra Ryssland. Vi ligger mittemellan, får sydvästliga vindar och med dem en massa mildluft.

Som jag sagt tidigare så är dock sannolikheten stor att vinter som helhet blir mildare än de brukar vara. Den blir troligen normal i klimatförändringarnas tecken, dvs varmare än den brukade vara.

Även olika former av institut som gör säsongsprognoser har kommit fram till att det är en ökad sannolikhet för en mild vinter i Europa. Det gör de på basis av ensembleprognoser.

Det är alltså inte hugget i sten att det skall bli en mild vinter. Men sannolikheten är större än att det skall bli en kall vinter, eller ens en normal* vinter.

Lite som i idrott: Ett sämre rankat lag/idrottsman kan vinna mot någon som är högre rankad. Men sannolikheten är större att den med högst ranking faktiskt vinner. Det händer i alla fall oftare: Det är därför som det laget/personen har högre ranking.

På samma sätt med klimatet: Jordens medeltemperatur är högre och den är det på grund av att fler platser har det varmt än kallt relativt en viss referensperiod (tex 1961-90). Det kan även vara så att det är lika många platser som har det varmt som kallt, men att de med varmare har det mycket varmare än de med kalt har det kallt. I medeltal är det varmare.

/Martin

* Jag skriver ”normal”, men/och menar ”den för tidpunkt på året och platsbundna genomsnittliga dygnsmedeltemperaturen under åren 1961-1990”. Det är helt enkelt lite enklare att läsa texten om man skriver ”normal”.

54 Comments

 • Kommit hem precis från en härlig veckas vistelse i ett vintrigt vackert Kiruna <3
  Lite tungt först…med gröna gräsmattor och många plusgrader här hemma 🙁
  Men..nu tittat …ska bli kallare från torsdag..ev lite snö oxå..och nästa vecka ner mot -11 gr 🙂
  Whaooo !!! Blev sååå glad 🙂
  Sen kanske det inte stämmer exakt…men tar ut glädjen i förskott 🙂
  Det enda som kan hända e ju …att jag varit glad i onödan 😉
  Jag tror vintern e på g till stockholm nu 🙂

 • Daniel du får inga svar.
  Alarmisterna är på konferens och håller föredrag om hur varmt det ska bli.

  Martin: Kul 😉 Se replik på nästa blogg. 🙂

 • Albin: När Martin säger att det ska bli mildare än normalt menar han att vinterns medeltemperatur blir ungefär som genomsnittet de senaste 25 åren. Detta oavsett var i Sverige man befinner sig. I Göteborg kommer denna vinter alltså att få ungefär samma medeltemperatur som genomsnittet för Göteborg de senaste 25 åren.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: