Till helgen sjunker temperaturen något

Av Martin Hedberg

”Hur länge skall värmen stå sig?” är en av de vanligare frågorna jag får just nu. Den ställs med såväl glädje som vemod i rösten. En del gillar att det är förhållandevis varmt, andra vill att de skall vara ”som det skall vara”.

Nåväl, när det gäller vädret så ligger vi 3-5 grader över det normala* ännu ett par dagar. Men till helgen så kommer lite svalare luft in. Det gör att temperaturen sjunker något, vi kommer dock fortfarande att ha något högre temperatur än normalt* i alla fall en vecka framöver.

Det som styrt och styr vädret den gångna och kommande tiden är dels ett omfattande lågtryck på norra Atlanten, dels högtryck över västra Ryssland. Vi ligger mittemellan, får sydvästliga vindar och med dem en massa mildluft.

Som jag sagt tidigare så är dock sannolikheten stor att vinter som helhet blir mildare än de brukar vara. Den blir troligen normal i klimatförändringarnas tecken, dvs varmare än den brukade vara.

Även olika former av institut som gör säsongsprognoser har kommit fram till att det är en ökad sannolikhet för en mild vinter i Europa. Det gör de på basis av ensembleprognoser.

Det är alltså inte hugget i sten att det skall bli en mild vinter. Men sannolikheten är större än att det skall bli en kall vinter, eller ens en normal* vinter.

Lite som i idrott: Ett sämre rankat lag/idrottsman kan vinna mot någon som är högre rankad. Men sannolikheten är större att den med högst ranking faktiskt vinner. Det händer i alla fall oftare: Det är därför som det laget/personen har högre ranking.

På samma sätt med klimatet: Jordens medeltemperatur är högre och den är det på grund av att fler platser har det varmt än kallt relativt en viss referensperiod (tex 1961-90). Det kan även vara så att det är lika många platser som har det varmt som kallt, men att de med varmare har det mycket varmare än de med kalt har det kallt. I medeltal är det varmare.

/Martin

* Jag skriver ”normal”, men/och menar ”den för tidpunkt på året och platsbundna genomsnittliga dygnsmedeltemperaturen under åren 1961-1990”. Det är helt enkelt lite enklare att läsa texten om man skriver ”normal”.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

54 CommentsLeave a comment

 • Hej Martin läste det du skrev lite trist med en med en mild vinter .Så då kan vi glömma minus grader o snö för vi som bor på södra sverige .Kan du se om det blir en tidig vår med tanke på den milda vintern

  Martin: Det är lite för tidigt att tala om våren redan nu 🙂

 • Martin vad är oddsen för att vi i södra halvan av landet kan få vinter någon dag. O vad är oddsen för att vi får plusgrader resterande veckorna av november o december o januari o februari o mars skriv gärna en kommen tar

 • Stig, sluta tjata. Och Martin, varför ta in dessa kommentarer hela tiden, snart slutar jag läsa din blogg.

 • ibland vore det skönt att slippa dessa långtidsprognoser finns en risk att snöröjning m,m drar ned på resurser och överaskas när prognosen ej går in..Och det är som i längdåkningstävlingar för mycket förhansinfo man vet efter 5 km som vinner ett 5 milslopp nä det räcker med 10 dygn om ens det brukar ändå vara fel

 • Om vintern är mild, är sannolikheten för tidig vår också större självklart.
  Iaf. den tidiga våren.

 • Hej Martin,

  Du gillar ordet klimatförändringar?! Min mor har fört dagbok sedan 70 talets början, alltså fört in temperaturer/nederbörd etc. OCH ingen skillnad mot senaste åren förutom att vinter 2010 toppade kylrekordet enorm.

  Nu till saken: finns ingen anledning att blåsa upp detta om mildare vintrar än ”normalt” då normalt faktiskt är samma som nu om inte varmare. I vintras körde jag hundspann till mitten av maj månad och vinter ankom i samma utsträckning som tidigare.

  Kan vi reda ut begreppen? Är du sponsrad av dessa klimatförändrings propagister? Eller har det rotat sig så djupt i er meterologer att ni själva verkligen tror på ”vetenskapen” som ni får lära er?

  Tur vi har riktiga forskare och de äldre som antecknar genom åren så vi kan få tillbaablickar om hur det verkligen är.

  Sen är det faktiskt så att klimatkonspirationer får ju bensin på elden då vi faktiskt är formade att minnas det vackra och snörika istället för att det regnade i november 😉 )vilket det gjort så länge min mor levt. Vi är numera så indoktrinerade att ”veta” att det är varmare och att det är en stadig kurva så.

  Kollade även statistik från 1800-talet och finner samma siffror och grader under vintern, faktiskt så v ar det ännu varmare långa delar i slutet av 1800-talet än det är nu.

  KOlla lite själv, skoj att lära sig fakta och inte lyssna på ”vetenskapen” .

  Hopps ni i södra sverige får vinter också, här är det 30-40 cm isar och i jokkmokk har man kört släde i 3 veckor snart 😉

  //Richard

  Martin: All respekt för din mor och hennes väderanteckningar. Men jag antar att de bara gäller för en plats? När man sammanställer data för många platser, typ alla väderstationer som i ur och skur registrerar vädret, och dessutom gör det nära hundra år innan din mor började göra det, så framträder en tydlig bild. Medeltemperaturen stiger.

  Tag en tex titt på http://data.giss.nasa.gov/gistemp/graphs_v3/

  NASA har ställt samman statistik för temperaturen (och andra väder/klimatparametrar) från 1880 fram till idag. Det är tydligt att det har blivit varmare, globalt.

  Förvisso kan det vara så att det en och annan plats inte har blivit varmare. Men totalt sett så har temperaturen stigit. Och om det varit samma temperatur eller tom blivit kallare på en plats än den globala utvecklingen så betyder det att det på andra platser har blivit ännu varmare än vad medelvärdet antyder.

  Vare sig värden, vädret eller klimatet är hugget i granit, de förändras.

 • Tacka för att du svarade.

  Som du såg så tog jag även upp exempel på statistik sedan 1800-talet där det var varmare än nu. Som du säger så klimat förändras däremot vad jag säger så är det inte den ”klimatförändring” som det vill propageras om. Nu tyder mycket på att det vänder mot kallare tider och längre vintrar.

  Luleå hade t.ex kallaste oktober på 50 år i år. Jag vet inte annars hur vi ska kunna tala om väder och temperaturskillnader om vi inte mäter det faktiska värdena.

  Självklart så förändras klimat olika på olika platse eftersom jorden är rund och vissa länder har varmare klimat och andra kallare.

  Men intressant i debatten är att det faktiskt inte längre talas om ”glogal uppvärminig” (som det gkort ett tag) utan numera är det begreppet ”klimatförändring” som propageras. Syftet lär väl bli koldioxidbeskattning som i vissa stater i USA.

  Jag tror att det kan vara knepigt att använda för våldsamma spekulationer i väder för det kommer slå tillbaka mot oss negativt. Jorden har sina cykler och naturen sin gång och NASA må säga vad de vill men erkänn att statistik från oberoende källor säger mer än de från stora statliga institutioner? Där vi faktiskt inte vet om det är totalt tillförlitligt.

  Men jag förstår dig och du har djup kunskap inom det område som läroböcker och de källor du får dina uppgifter ifrån.

  allt gott!

  //Richard

 • Hej Martin!

  Som jag förstått det förutspår flera meteorologiska institut en mild vinter i Europa, inklusive Norden. Men om man ser yr.no:s prognos fram till och med lördag 1 december, ser man att det successivt blir kallare, och fredag den 30-lördag den 1 ser det t o m ut att bli snökanoner längs ostkusten, samt minusgrader dagtid även i södra Sverige. Hur väl sammanfaller detta med väderinstitutens långprognoser? Har du skönjat om det de senaste dagarna kommit in nya uppgifter om vädret den kommande vintern, eller torde detta omslag till kalluft endast vara tillfälligt, eller rentav osäkert huruvida det slår in eller ej?
  Tacksam för svar!

  Martin: Antag att vi hela tiden ligger två grader över det statistiskt sett normala. Under november, december och början av januari skulle det successivt bli kallare, men fortfarande skulle det vara varmare än ”normalt”.
  Att det blir kallare är inte nödvändigtvis någon motsats till att vi får en mildare vinter.

 • Hej jag läste aftonbladet i dag o där stod det att vintern skulle komma i december.ligger det nogot i det mvh ola

 • Tycker det är komiskt hur ni kan lita på en säsongsprognos då ni sällan har rätt på era egna tredygns-prognoser.

  Har följt klart.se i flera år och det är ytterst sällsynt att det ni skriver som skall ske om 5 dagar faktiskt sker. Temperaturen brukar vara godtagbar, men molnighet, vind och nederbörd är en katastrof. Skärpning!

 • Svar till Richard:

  Danska DMI förkunnade i en tidsskrift att klimatet i Nordeuropa förblir ungefär såsom det varit de sista 30 åren. Inte att det blir kallare och snörikare, detta är bara en delvis accepterad teori.

  När det kommer till årets oktober säger statistiken tämligen lite om månadens väder. Den låga medeltemperaturen uppvägdes av mycket kallt väder den 25-28, medan månaden i övrigt var ganska mild och regnig.

 • Jag vill minnas att något engelskt väderinstitut förutspådde säkra tecken på en varmare vinter inför 4Q 2009 i norden (varmaste på några decenier) men att det sedan slog om till den kallaste vintern i mannaminne. Detta ska ha resulterat i att dom slutade med långtidsprognoser. Vad är det som säger att du och alla andra ser en mild vinter framför oss denna gången? Hur kan dessa prognoser slå så fel mot verkligheten?
  För att ta din jämförelse med sport i detta sammanhang så är det väl som att Bolt, Johnson och alla elitsprintare trots oddsen förlorar mot ett team sjundeklassare som gör sin första tävling. (?)

 • Hej, jag måste erkänna att jag blir en aning förvirrad av detta, med mildare vinter menas det då att det inte är så stor risk för att snön ens kommer komma för att ligga kvar? Hoppas verkligen att vi får någon snö här i uppland! Är många som längtar efter det.. Men efter att ha läst inlägg om vintern på din blogg så känns det inte så hoppfullt. Tråkigt nog, känns som att sommaren och vintern övegår mer i en höstliknande tid istället nu om åren.. Tacksam för svar.Mvh Johanna

 • Vintern 2009/10 Visade långtidsprognoserna en mild/ mycket mild vinter men slutresultatet rakt motsatta. De kunde inte se dippen på jetströmmen som bildades utan körde på deras vanliga väg ” över det normala”. Många metrologer skyller på annat när vädret är kallare än normalt, men så fort det blir milt så skriker de ” om 100 år kommer översvämningar drabba alla m.m”

  Varför kan de inte se från båda perspektivet och våga erkänna att det ” kan” och ”är” fortfarande vissa dagar/månader som blir kallare än normalt. Trist inställning

 • Svar till Felix, Andreas och andra:

  Meteorologerna har i över 100 år utbildats i den “newtonska” skolan, dvs om man bara känner utgångsläget bra så kan man göra exakta prognoser med de kända matematisk-fysikaliska lagarna. Det fungerar hyfsat inom astronomin, men problemet i meteorologin är att man inte känner utgångsläget exakt så prognoserna glider sakta isär från verkligheten, regn och moln efter ett par dagar, temperatur och vind efter 4-5 dagar, i synnerhet om prognoserna presenteras timme för timme.

  Dessa ”newtonska” väderprognoser blir dock sakta bättre och bättre, ungefär 12-24 timmar per decennium. I väntan på att de blir perfekta om så där 100-150 år finns det olika matematisk-statistiska metoder att dämpa felen, korrigera felen eller på annat sätt göra prognoserna mer användbara. Men de som utbildar meteorologerna k a n inte lära ut detta eftersom de inte har sådan utbildning eller v i l l inte därför att de känslomässigt föredrar annan typ av matematik (t.ex. icke-linjär differentialekvationer).

 • skulle inte ha något emot en mild vinter med temperaturer som nu och en tidig vår
  och detta endast för att slippa SLs kollektiv trafik och cykla i stället 🙂

 • Mycket snack om mild vinter. Det ser däremot ut som att vinter slår till på allvar i månadsskiftet. Ensembleprognosen från det europeiska vädercentret(ECMWF) visar för Stockholmsområdet att medeltemperaturen kommer ganska precis i månadsskiftet att gå under 0-gradersstrecket. Sedan faller det ytterligare och väntas ligga på mellan 1 och 3 minusgrader. Det lär innebära att även dagstemperaturen mycket väl kan ligga under 0-gradersstrecket. Snö verkar således också vara i sikte, denna ensembleprognos visar på cirka 1 dm snö första veckan i december.
  Länk: http://www.mittvaeder.se/se/home/vaeder/ensembleprognos.html

  YR.NO hade ju kylan med i de senaste prognoserna och dessutom snö för Stockholmsområdet.

 • Jo Kalle. Det står att de ska bli jävligt kallt nästa vecka. Maxtemp -7 Och minium -9 Det hoppas jag kommer hända. Men ja tror de kommer bli ändrat flera gånger tills dess men man kan alltid hoppas!

 • Hej tycker att man ska vänta ned o med en sådan prognos till i slutet på nästa vecka .För vädret kan ändras fort .Men vi får se om det stämmer att vintern kommer då

 • Hur kan man förklara att isen brer ut sig mer 2012? http://nsidc.org/data/seaice_index/
  Varför lyfts inte positiva rapporter fram ang. klimatförändringar.
  Sen kan man ju naturligtvis fundera på om det är positivt med mer is på nordpolen eller inte.

  Sen tycker jag det är märkligt att klimatet ska vara konstant. Om man ser på klimatet under jordens livstid så har klimatet aldrig varit konstant. Om några år, när solen blir en röd jätte, får man förmoda att det kommer blir förändringar på jordens klimat. Eller kommer klimatet på jorden även då att vara helt opåverkat?

 • Har inte höstens debatt och rapporter om det kommande klimatet vår något spretande? För någon månad sedan talades det om att Europa kommer att få kallare vintrar p g a av havsisens avsmältning och nu senast kom larmrapporter om en höjning av jordens medeltemperatur på ca 4 grader i slutet av seklet. Kan verkligen Europas klimatförändring komma att avvika så mycket från övriga världens? Det är inte lätt att som ”vanlig” klimat- och väderintresserad människa att hänga med…

 • Kalle:

  Ser kylan ut att stanna en lång tid framöver? Danska DMI prognosticerade i tisdags en återgång till mildväder vecka 50. Hur ser det ut med detta?

 • Ingen har sagt att klimatet är konstant.

  Att isen breder ut sig beror på att vatten stelnar vid 0 – -2 grader. En mindre vintervariation förekommer, men vanligen är det lägre temperaturer än så på vintern vid Arktis. Men det hinner, som sakerna är nu och förefaller fortsätta, inte frysa så mycket på vintern som smälter på sommaren. Det är dessutom skillnad på is och is, is kan t ex vara snö som packats under tusentals år. Och inte igår eller ifjol. Visserligen smälter det ”ytmässigt” långsammare, men man får inte sådan is tillbaka i brådrasket heller.

  Vem har sagt att Europa får kallare? Eftersom vi redan har fått det varmare så är det frestande att tro att utsagan inte är sann.

  Lita inte på kvällstidningar – de säljer inte på att skriva objektivt! Säg nåt sant som stått i Aftonbladet den här veckan!

  ”M a n n a m i n n e” Glöm det! Stämmer nog sämre än t o m kvällstidningarna. Man minns bara bråkdelar av bråkdelar utan att veta när eller var, eller varför man minns det.

 • Hej!
  Jag såg just TV1 SMHI-prognos.På plussidan ännu en vecka sen dag 6-10 på minussidan, men bara lite.
  Flyter det på så här, så är det lungt,
  Mvh
  70+

 • Daniel: Omöjligt att svara på, det får vi vänta åtminstone några dagar för att kunna göra en hyfsad prognos på.

 • Kalle:

  En märklig detalj har dykt upp i senaste prognosen (20:37) för Nyköping, Östra Södermanland. Imorse antydde prognosen minusgrader och nordvindar fr o m fredag, nu har det ändrats till 6-8 plusgrader. Vad beror detta på? Ett systemfel i uppdateringen, eller allmän osäkerhet bland ensemblekörningarna?

 • Martin, det är en sak som förvånar i första diagrammet i länken du gav, http://data.giss.nasa.gov/gistemp/graphs_v3/
  Temperaturstegringstakten från 1910 till 1945 är lika stor eller väl så stor som mellan 1970 till 2000. Men inte var det så värst stora CO2-utsläpp under den första perioden jämfört med den andra?! Vad beror den kraftiga temp stegringen på under förstnämnda perioden. Finns siffror på CO2-koncentrationer/utsläpp under första perioden.

  Martin:
  1. Temperaturen styrs inte bara av CO2. Det finns fler växthusgaser, aerosoler (partiklar) och jordens albedo (reflektionsförmåga) påverkar också strålningsbalansen. Så även inkommande solenergi.

  2. Det är inte själva utsläppet av växthusgaser som är växthuseffekten, det är hur mycket växthusgaser som finns i luften som utgör växthuseffekten. Ett stort eller långvarigt utsläpp påverkar givetvis vad som finns i luften, men för att använda en metafor med ett handfat: Det som gills är vattennivån i handfatet, inte själva flödet i kranen. Nivån påverkas även av andra tillflöden samt vilka sänkor (flöden bort) som existerar. Tex hur mycket CO2 som binds i biomassa och hav.

  3. Av den energiobalans (relationen mellan inkommande energi till Jorden och hur mycket som återutstrålar i rymden) som ligger till grund för förändringen av temperaturen så är det ca 2-3% som hamnar i luften. Mer än 90% värmer haven (och ett par % förändrar värmeinnehållet i mark och glaciärer). En omfördelning av energi inom systemet, tex mellan haven och luften, kan således påverka luftens temperatur rätt så kraftigt.

  Slutsats: Man måste se till helheten av systemet. Tittar man bara på delar så kan det dyka upp motsägelsefulla bilder vilket gör att man drar felaktiga slutsatser.

 • Daniel: Det beror till största sannolikhet på den osäkerhet som de operativa prognosmodellerna kan ge, det vill säga de modeller som tex yr.no använder. Ensembleprognosen är stabil och visar ingen märkbar skillnad mot de senaste uppdateringarna. 6-8 plusgrader är inte att vänta alltså. Mitt gissning är att nästa uppdatering på yr.no visar betydligt kallare.

 • Svar till Daniel:

  Nej, det är inget systemfel eller osäkerhet bland ensemblekörningarna. Ta tex nästa fredag 30 november:

  För min lilla ort, Sala, låg i morse spridningen i ECMWF:s 00 UTC ensembleprognos för den dagen mellan cirka +5 och -7 C med ett ensemblemedelvärde på -1 eller 0 C. Nu i kväll, med den nya 12 UTC ensembleprognosen, ligger spridningen mellan cirka +6 och -8 C med ett medelvärde på -1 eller -2 C.

  Mycket konsistent, som ensembleprognoserna oftast är. Slutsats: troliga temperatur cirka -1 C men stor osäkerhet cirka +/- 4 C.

  Den enskilda deterministiska datorprognosen (körd i 16 km mot ensemblernas 32 km) visade tidigare idag cirka -6 C för nästa fredag och nu i kväll +6 C, dvs i bägge fallen i absoluta ytterkanten på vad ensembleprognoserna räknade med var möjligt.

  Inget fel har begåtts, utom av dem som mot all kunskap och beprövad erfarenhet tror på deterministiska, enskilda datorkörningar så långt fram i tiden.

 • Hej allihopa!

  Jag kan bara dela meningen av Richard (21 november) Man måste bara läsa vem som ”sponsrar” NASA ? Vem tjäna på att fabriker m.m. måste bygga in filtrar i sina ”skorstenar”. Utan CO2 skulla allt liv kommer att dö. När man tex. elda med vet så kommer det släppas bara så mycket CO2 som träden hade tagit upp under sitt liv. Ha det gott och jag ser fram emot en kall vinter 😉

 • Martin,(se mitt tidigare inlägg) drar jag en vettig slutsats om jag påstår att den kraftiga tempstegringen under första delen av 1900-talet till stor del hade naturliga orsaker, vilket även gäller tempminskningen från 1945, medan den senare tempstegringen är orsakad av människan, till största delen.

 • Kalle:

  Även morgonens (mycket försenade) uppdatering klockan 09:20 antyder regn och plusgrader i Nyköping fredag 30 november och lördag 1 december, samt 3-5 plusgrader. På torsdagen ser det förvisso ut att falla en dm snö, men som lägst +1 grad, vilket innebär att det blir besvärligt snöblask, om detta nu stämmer. T o m på Sydsvenska höglandet står det på lördag 2-3 plusgrader, regn och moln på fredag och lördag. Samma visades även i gårdagens prognos. Är det ytterligare ett tillfälligt ”vift” i datorkörningarna, eller?

 • Hej Martin Hedberg
  Jag läser din blogg ibland, och även Paul Hudsons på BBC. Väder är ju något som intresserar även om man kan ha olika uppfattning om vad som påverkar klimatet mera.
  Skälet till att jag väljer att skriva en kommentar för en gång skull, är en artikel skriven av BBC News. Som en jämförelse hur mycket vi här i Sverige, eller skandinavien egentligen kan påverka.
  Oberoende hur mycket vi skattas för att välja bättre energi källor.

  ”Coal consumption in Europe, where governments have been at the forefront of the push to curb carbon dioxide emissions, has risen sharply in recent years.” och…
  ”For all these reasons, Wood Mackenzie forecasts coal production in Indonesia, currently the world’s fourth-biggest coal producer, to rise by 60% by 2020, while China will import more than a billion tonnes by 2030, almost five times currents levels.”
  http://www.bbc.co.uk/news/business-20002801

  Och kärnkraften är ju inte så populär i Tyskland och Japan, numera.

 • Som det nu ser ut så kommer vintern att komma igång ordentligt nästa vecka då vindarna vänder att blåsa från Ryssland. Detta ser ut att hålla i sig väldigt länge, troligtvis kommer inte värmen tillbaka denna gång. Även WSI har ändrat sig och talar nu om en blockad som för kallt väder österifrån. Varmt och skönt i Amerika/Kanada, bittert kallt i Norden.

 • Hej!

  Har följt den här utmärkta och allmänbildande bloggen en lång tid men aldrig skrivit nåt inlägg, men gillar att läsa andras. Här följer nu i alla fall mitt första inlägg, vad bättre finns att göra en kulen fredag kväll? 😉

  Jag noterat att det ofta förekommer väldigt överdrivna nederbördsmängder på prognoserna, och det verkar (högst oventenskaplig iakttagelse) vara prognoserna som ni använder er av på Klart.se. Det gäller särskilt långtidsprognoserna. Jag vet att de har dålig träffsäkerhet och jag tror Du, Martin, har sagt ungefär att de egentligen är för dåliga för att visas.

  Om man som jag t.ex. gillar snö (skidnörd från Stockholm…) och håller utkik efter stora snöfall i pognoserna så anser jag att man med ganska stor säkerhet kan se att om det prognostiseras stora nederbördsmängder (snö) så kommer de att prognostiseras om till mindre och mindre mängder ju närmare dags datum man kommer.

  Exempel: Från måndag 26:e till torsdag 6:e (jag vet, det är oerhört lång tid för att göra prognoser) så ska det falla 110 mm (två månadsnederbörder) i Stockholm! Vem tror på det? Dum som man är och desperat efter snö som man blir framåt jul så tror man att det kanske kan stämma ändå, och sen blir man besviken 😉

  Det här är väl menat som en uppmaning till alla som läser prognoser att använda sunt förnuft när man läser väderprognoser, men också som en förhoppning om att väderprogonserna kan förbättras men någon typ av ytterligare sannolikhestbedöming i ett större sammanhang, inte bara dag för dag. Kan de inte granskas bättre manuellt eller undersökas med nån statistisk metod som filtrerar dem på något vis, för att få bort extremvärden?

  Eller så kan man tro att det kommer att falla 110 mm på 1,5 vecka, och hoppas att det blir lite kallare också på en gång. Vem vet, då kanske det ligger en meter snö här, om ett par veckor. Jippi! 🙂

 • Daniel: Jo, de senaste uppdateringarna har den operativa/deterministiska modellen visat högre temperaturer än ensembleprognosen. Däremot har ensembleprognosen varit statisk och inget förändring har skett i den. Ju närmare vi kommer dessa datum(månadsskiftet) desto mer kommer den operativa modellen att stämma överens med det som verkligen kommer ske vilket säkerligen kommer vara nära det som ensembleprognosen spår idag.

 • Svar till Nicholas:

  Då betyder detta två saker:

  1. Alla väderinstituten, såväl amerikanska som europeiska, har varit totalt fel ute när de spått en mild vinter. Man säger bara; lägg ned med långprognoserna, de stämmer ändå aldrig. En mild vinter: ”hahahaha, vilket skämt!!!!!!

  2. Att vi får en vargavinter värre än 09/10 respektive 10/11, som kommer att pågå fram till april, med ständigt snö och minusgrader.

 • Mikael har gjort en mycket viktig kommentar: “…man kan med ganska stor säkerhet se att om det prognostiseras stora nederbördsmängder (snö) så kommer de att prognostiseras om till mindre och mindre mängder ju närmare dags datum man kommer.”

  Jo, men det innebär i n t e att modellerna överdriver nederbördsmängderna. Faktum är att under min tid på ECMWF fick jag lägga ner mycken tid på att förklara detta för de europeiska meteorologiska instituten. I så fall vore medelvärdet av prognoserad nederbörd under t.ex. 100 dagar, större än medelvärdet av den fallna nederbörden under samma tid. Vilket det inte var.

  Vad vi här har att göra med är ett exempel på en statistisk effekt som på engelska kallas ”regression to the mean”. Det kan i korthet förklaras som att Zlatan behöver inte ha blivit en sämre fotbollspelare bara för att han i nästa landslagsmatch lägger färre än 4 mål mot Sveriges motståndare.

  I detta avseende, liksom i många andra, ger ensembleprognoser den bästa ledningen. De kanske i detta fall startar med ett medianvärde på, säg, 10 mm för att sedan, när ju mer slutdagen närmar sig sakta arbeta sig upp mot 50, 100 eller 110 mm eller ner mot 0 mm.

  Allt under det att den enskilda datorprognosen, från GFS, ECMWF etc hoppar upp och ner var 12:e timme.

 • Till Mikael. Även lilla jag har noterat att ”nederbörderna” är för väl tilltagna. Visserligen kommer det att regna mer och mer med tiden enligt klimatmodellerna, men på kortare sikt har jag funderat på om det kan ha att göra med inställningarna för visningen. Om den ursprungliga prognoser säger t ex 2 – 15 mm nederbörd är inställningen att visa 15 mm. Osv. Men jag vet inte, och lämnar vidare tankar om nederbörden till efterbörden.

 • Jag tycker man bör sansa sig lite när man använder ord som kall eller mild vinter.

  Mild vinter är inte liktydligt med vintern i Neapel eller Miami , mild vinter kan mycket väl innehålla lite minusgrader i månadsskiftet nov-dec.

  Jag kollade nyss prognoser för Göteborg där jag bor , det är knappt under nollan under några dagar vad det ser ut som.

  Lagom är att sammanfatta vintern en bit in i mars , jag tror i alla fall på en mild , med lite minusgrader involverat naturligtvis.

 • Daniel Rashid: Nu bor ju du i en av de mildaste delarna av Sverige, en normal vinter för dig är inte vad vi upplever i Svealand etc. Gränsen mellan snö/regn brukar gå genom norra Götaland i dessa lägen, jag förstår inte var Martin menar det ska bli mildare än normalt och vad det ens betyder i hans värld.

 • Hej Martin!

  Som vi många noterat blir det kallare fr om torsdag, med mer vinterlika temperaturer även i söder. Men frågan nu är hur länge det ser ut att stå sig. Har du någon information om om/när kylan eventuellt kommer att brytas? Jag har personligen inget emot vintern, men jag tycker ändå att det är lite väl tidigt redan i början av december med sträng och ihållande vinterkyla. Anmärkningsvärt är att media ej har bevakat informationen om vinterns ankomst.

  Anledningen till att jag frågar är att situationen kan liknas vid dem 2009 respektive 2010, då kylan kom för att stanna under en lång tid. Men skillnaden nu gentemot dessa tillfällen är att det verkar röra sig om nordvästvindar istället för nordostvindar. Jag anser bara att kalluftens ankomst sammanfaller mycket dåligt med väderinstitutens prognos, vilKen förutspår en mild december. Dock verkar WSI helt ha ändrat spår,och deras långprognos för december i Skandinavien förutspår en medeltemperatur runt 2-3 grader lägre än normalt. Då frågar jag dig: verkar det bli en kalluftsattack av samma kaliber som 2010, vad såväl varighet som temperatur beträffar?

  Skulle vara intressant med ett svar, eftersom att jag studerar meteorologi på min fritid. M V H Daniel

 • Kommit hem precis från en härlig veckas vistelse i ett vintrigt vackert Kiruna <3
  Lite tungt först…med gröna gräsmattor och många plusgrader här hemma 🙁
  Men..nu tittat …ska bli kallare från torsdag..ev lite snö oxå..och nästa vecka ner mot -11 gr 🙂
  Whaooo !!! Blev sååå glad 🙂
  Sen kanske det inte stämmer exakt…men tar ut glädjen i förskott 🙂
  Det enda som kan hända e ju …att jag varit glad i onödan 😉
  Jag tror vintern e på g till stockholm nu 🙂

 • Daniel du får inga svar.
  Alarmisterna är på konferens och håller föredrag om hur varmt det ska bli.

  Martin: Kul 😉 Se replik på nästa blogg. 🙂

 • Albin: När Martin säger att det ska bli mildare än normalt menar han att vinterns medeltemperatur blir ungefär som genomsnittet de senaste 25 åren. Detta oavsett var i Sverige man befinner sig. I Göteborg kommer denna vinter alltså att få ungefär samma medeltemperatur som genomsnittet för Göteborg de senaste 25 åren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *