Av Martin Hedberg

”Hur länge skall värmen stå sig?” är en av de vanligare frågorna jag får just nu. Den ställs med såväl glädje som vemod i rösten. En del gillar att det är förhållandevis varmt, andra vill att de skall vara ”som det skall vara”.

Nåväl, när det gäller vädret så ligger vi 3-5 grader över det normala* ännu ett par dagar. Men till helgen så kommer lite svalare luft in. Det gör att temperaturen sjunker något, vi kommer dock fortfarande att ha något högre temperatur än normalt* i alla fall en vecka framöver.

Det som styrt och styr vädret den gångna och kommande tiden är dels ett omfattande lågtryck på norra Atlanten, dels högtryck över västra Ryssland. Vi ligger mittemellan, får sydvästliga vindar och med dem en massa mildluft.

Som jag sagt tidigare så är dock sannolikheten stor att vinter som helhet blir mildare än de brukar vara. Den blir troligen normal i klimatförändringarnas tecken, dvs varmare än den brukade vara.

Även olika former av institut som gör säsongsprognoser har kommit fram till att det är en ökad sannolikhet för en mild vinter i Europa. Det gör de på basis av ensembleprognoser.

Det är alltså inte hugget i sten att det skall bli en mild vinter. Men sannolikheten är större än att det skall bli en kall vinter, eller ens en normal* vinter.

Lite som i idrott: Ett sämre rankat lag/idrottsman kan vinna mot någon som är högre rankad. Men sannolikheten är större att den med högst ranking faktiskt vinner. Det händer i alla fall oftare: Det är därför som det laget/personen har högre ranking.

På samma sätt med klimatet: Jordens medeltemperatur är högre och den är det på grund av att fler platser har det varmt än kallt relativt en viss referensperiod (tex 1961-90). Det kan även vara så att det är lika många platser som har det varmt som kallt, men att de med varmare har det mycket varmare än de med kalt har det kallt. I medeltal är det varmare.

/Martin

* Jag skriver ”normal”, men/och menar ”den för tidpunkt på året och platsbundna genomsnittliga dygnsmedeltemperaturen under åren 1961-1990”. Det är helt enkelt lite enklare att läsa texten om man skriver ”normal”.

54 Comments

 • Hej Martin läste det du skrev lite trist med en med en mild vinter .Så då kan vi glömma minus grader o snö för vi som bor på södra sverige .Kan du se om det blir en tidig vår med tanke på den milda vintern

  Martin: Det är lite för tidigt att tala om våren redan nu 🙂

 • Martin vad är oddsen för att vi i södra halvan av landet kan få vinter någon dag. O vad är oddsen för att vi får plusgrader resterande veckorna av november o december o januari o februari o mars skriv gärna en kommen tar

 • Stig, sluta tjata. Och Martin, varför ta in dessa kommentarer hela tiden, snart slutar jag läsa din blogg.

 • ibland vore det skönt att slippa dessa långtidsprognoser finns en risk att snöröjning m,m drar ned på resurser och överaskas när prognosen ej går in..Och det är som i längdåkningstävlingar för mycket förhansinfo man vet efter 5 km som vinner ett 5 milslopp nä det räcker med 10 dygn om ens det brukar ändå vara fel

 • Hej Martin,

  Du gillar ordet klimatförändringar?! Min mor har fört dagbok sedan 70 talets början, alltså fört in temperaturer/nederbörd etc. OCH ingen skillnad mot senaste åren förutom att vinter 2010 toppade kylrekordet enorm.

  Nu till saken: finns ingen anledning att blåsa upp detta om mildare vintrar än ”normalt” då normalt faktiskt är samma som nu om inte varmare. I vintras körde jag hundspann till mitten av maj månad och vinter ankom i samma utsträckning som tidigare.

  Kan vi reda ut begreppen? Är du sponsrad av dessa klimatförändrings propagister? Eller har det rotat sig så djupt i er meterologer att ni själva verkligen tror på ”vetenskapen” som ni får lära er?

  Tur vi har riktiga forskare och de äldre som antecknar genom åren så vi kan få tillbaablickar om hur det verkligen är.

  Sen är det faktiskt så att klimatkonspirationer får ju bensin på elden då vi faktiskt är formade att minnas det vackra och snörika istället för att det regnade i november 😉 )vilket det gjort så länge min mor levt. Vi är numera så indoktrinerade att ”veta” att det är varmare och att det är en stadig kurva så.

  Kollade även statistik från 1800-talet och finner samma siffror och grader under vintern, faktiskt så v ar det ännu varmare långa delar i slutet av 1800-talet än det är nu.

  KOlla lite själv, skoj att lära sig fakta och inte lyssna på ”vetenskapen” .

  Hopps ni i södra sverige får vinter också, här är det 30-40 cm isar och i jokkmokk har man kört släde i 3 veckor snart 😉

  //Richard

  Martin: All respekt för din mor och hennes väderanteckningar. Men jag antar att de bara gäller för en plats? När man sammanställer data för många platser, typ alla väderstationer som i ur och skur registrerar vädret, och dessutom gör det nära hundra år innan din mor började göra det, så framträder en tydlig bild. Medeltemperaturen stiger.

  Tag en tex titt på http://data.giss.nasa.gov/gistemp/graphs_v3/

  NASA har ställt samman statistik för temperaturen (och andra väder/klimatparametrar) från 1880 fram till idag. Det är tydligt att det har blivit varmare, globalt.

  Förvisso kan det vara så att det en och annan plats inte har blivit varmare. Men totalt sett så har temperaturen stigit. Och om det varit samma temperatur eller tom blivit kallare på en plats än den globala utvecklingen så betyder det att det på andra platser har blivit ännu varmare än vad medelvärdet antyder.

  Vare sig värden, vädret eller klimatet är hugget i granit, de förändras.

 • Tacka för att du svarade.

  Som du såg så tog jag även upp exempel på statistik sedan 1800-talet där det var varmare än nu. Som du säger så klimat förändras däremot vad jag säger så är det inte den ”klimatförändring” som det vill propageras om. Nu tyder mycket på att det vänder mot kallare tider och längre vintrar.

  Luleå hade t.ex kallaste oktober på 50 år i år. Jag vet inte annars hur vi ska kunna tala om väder och temperaturskillnader om vi inte mäter det faktiska värdena.

  Självklart så förändras klimat olika på olika platse eftersom jorden är rund och vissa länder har varmare klimat och andra kallare.

  Men intressant i debatten är att det faktiskt inte längre talas om ”glogal uppvärminig” (som det gkort ett tag) utan numera är det begreppet ”klimatförändring” som propageras. Syftet lär väl bli koldioxidbeskattning som i vissa stater i USA.

  Jag tror att det kan vara knepigt att använda för våldsamma spekulationer i väder för det kommer slå tillbaka mot oss negativt. Jorden har sina cykler och naturen sin gång och NASA må säga vad de vill men erkänn att statistik från oberoende källor säger mer än de från stora statliga institutioner? Där vi faktiskt inte vet om det är totalt tillförlitligt.

  Men jag förstår dig och du har djup kunskap inom det område som läroböcker och de källor du får dina uppgifter ifrån.

  allt gott!

  //Richard

 • Hej Martin!

  Som jag förstått det förutspår flera meteorologiska institut en mild vinter i Europa, inklusive Norden. Men om man ser yr.no:s prognos fram till och med lördag 1 december, ser man att det successivt blir kallare, och fredag den 30-lördag den 1 ser det t o m ut att bli snökanoner längs ostkusten, samt minusgrader dagtid även i södra Sverige. Hur väl sammanfaller detta med väderinstitutens långprognoser? Har du skönjat om det de senaste dagarna kommit in nya uppgifter om vädret den kommande vintern, eller torde detta omslag till kalluft endast vara tillfälligt, eller rentav osäkert huruvida det slår in eller ej?
  Tacksam för svar!

  Martin: Antag att vi hela tiden ligger två grader över det statistiskt sett normala. Under november, december och början av januari skulle det successivt bli kallare, men fortfarande skulle det vara varmare än ”normalt”.
  Att det blir kallare är inte nödvändigtvis någon motsats till att vi får en mildare vinter.

 • Hej jag läste aftonbladet i dag o där stod det att vintern skulle komma i december.ligger det nogot i det mvh ola

 • Tycker det är komiskt hur ni kan lita på en säsongsprognos då ni sällan har rätt på era egna tredygns-prognoser.

  Har följt klart.se i flera år och det är ytterst sällsynt att det ni skriver som skall ske om 5 dagar faktiskt sker. Temperaturen brukar vara godtagbar, men molnighet, vind och nederbörd är en katastrof. Skärpning!

 • Svar till Richard:

  Danska DMI förkunnade i en tidsskrift att klimatet i Nordeuropa förblir ungefär såsom det varit de sista 30 åren. Inte att det blir kallare och snörikare, detta är bara en delvis accepterad teori.

  När det kommer till årets oktober säger statistiken tämligen lite om månadens väder. Den låga medeltemperaturen uppvägdes av mycket kallt väder den 25-28, medan månaden i övrigt var ganska mild och regnig.

 • Jag vill minnas att något engelskt väderinstitut förutspådde säkra tecken på en varmare vinter inför 4Q 2009 i norden (varmaste på några decenier) men att det sedan slog om till den kallaste vintern i mannaminne. Detta ska ha resulterat i att dom slutade med långtidsprognoser. Vad är det som säger att du och alla andra ser en mild vinter framför oss denna gången? Hur kan dessa prognoser slå så fel mot verkligheten?
  För att ta din jämförelse med sport i detta sammanhang så är det väl som att Bolt, Johnson och alla elitsprintare trots oddsen förlorar mot ett team sjundeklassare som gör sin första tävling. (?)

 • Hej, jag måste erkänna att jag blir en aning förvirrad av detta, med mildare vinter menas det då att det inte är så stor risk för att snön ens kommer komma för att ligga kvar? Hoppas verkligen att vi får någon snö här i uppland! Är många som längtar efter det.. Men efter att ha läst inlägg om vintern på din blogg så känns det inte så hoppfullt. Tråkigt nog, känns som att sommaren och vintern övegår mer i en höstliknande tid istället nu om åren.. Tacksam för svar.Mvh Johanna

 • Vintern 2009/10 Visade långtidsprognoserna en mild/ mycket mild vinter men slutresultatet rakt motsatta. De kunde inte se dippen på jetströmmen som bildades utan körde på deras vanliga väg ” över det normala”. Många metrologer skyller på annat när vädret är kallare än normalt, men så fort det blir milt så skriker de ” om 100 år kommer översvämningar drabba alla m.m”

  Varför kan de inte se från båda perspektivet och våga erkänna att det ” kan” och ”är” fortfarande vissa dagar/månader som blir kallare än normalt. Trist inställning

 • Svar till Felix, Andreas och andra:

  Meteorologerna har i över 100 år utbildats i den “newtonska” skolan, dvs om man bara känner utgångsläget bra så kan man göra exakta prognoser med de kända matematisk-fysikaliska lagarna. Det fungerar hyfsat inom astronomin, men problemet i meteorologin är att man inte känner utgångsläget exakt så prognoserna glider sakta isär från verkligheten, regn och moln efter ett par dagar, temperatur och vind efter 4-5 dagar, i synnerhet om prognoserna presenteras timme för timme.

  Dessa ”newtonska” väderprognoser blir dock sakta bättre och bättre, ungefär 12-24 timmar per decennium. I väntan på att de blir perfekta om så där 100-150 år finns det olika matematisk-statistiska metoder att dämpa felen, korrigera felen eller på annat sätt göra prognoserna mer användbara. Men de som utbildar meteorologerna k a n inte lära ut detta eftersom de inte har sådan utbildning eller v i l l inte därför att de känslomässigt föredrar annan typ av matematik (t.ex. icke-linjär differentialekvationer).

 • skulle inte ha något emot en mild vinter med temperaturer som nu och en tidig vår
  och detta endast för att slippa SLs kollektiv trafik och cykla i stället 🙂

 • Mycket snack om mild vinter. Det ser däremot ut som att vinter slår till på allvar i månadsskiftet. Ensembleprognosen från det europeiska vädercentret(ECMWF) visar för Stockholmsområdet att medeltemperaturen kommer ganska precis i månadsskiftet att gå under 0-gradersstrecket. Sedan faller det ytterligare och väntas ligga på mellan 1 och 3 minusgrader. Det lär innebära att även dagstemperaturen mycket väl kan ligga under 0-gradersstrecket. Snö verkar således också vara i sikte, denna ensembleprognos visar på cirka 1 dm snö första veckan i december.
  Länk: http://www.mittvaeder.se/se/home/vaeder/ensembleprognos.html

  YR.NO hade ju kylan med i de senaste prognoserna och dessutom snö för Stockholmsområdet.

 • Jo Kalle. Det står att de ska bli jävligt kallt nästa vecka. Maxtemp -7 Och minium -9 Det hoppas jag kommer hända. Men ja tror de kommer bli ändrat flera gånger tills dess men man kan alltid hoppas!

 • Hej tycker att man ska vänta ned o med en sådan prognos till i slutet på nästa vecka .För vädret kan ändras fort .Men vi får se om det stämmer att vintern kommer då

 • Hur kan man förklara att isen brer ut sig mer 2012? http://nsidc.org/data/seaice_index/
  Varför lyfts inte positiva rapporter fram ang. klimatförändringar.
  Sen kan man ju naturligtvis fundera på om det är positivt med mer is på nordpolen eller inte.

  Sen tycker jag det är märkligt att klimatet ska vara konstant. Om man ser på klimatet under jordens livstid så har klimatet aldrig varit konstant. Om några år, när solen blir en röd jätte, får man förmoda att det kommer blir förändringar på jordens klimat. Eller kommer klimatet på jorden även då att vara helt opåverkat?

 • Har inte höstens debatt och rapporter om det kommande klimatet vår något spretande? För någon månad sedan talades det om att Europa kommer att få kallare vintrar p g a av havsisens avsmältning och nu senast kom larmrapporter om en höjning av jordens medeltemperatur på ca 4 grader i slutet av seklet. Kan verkligen Europas klimatförändring komma att avvika så mycket från övriga världens? Det är inte lätt att som ”vanlig” klimat- och väderintresserad människa att hänga med…

 • Kalle:

  Ser kylan ut att stanna en lång tid framöver? Danska DMI prognosticerade i tisdags en återgång till mildväder vecka 50. Hur ser det ut med detta?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: