Svag inledning av veckoprognosen

Av Martin Hedberg

Som konstaterades i kommentarer redan i går morse så var det inte precis någon drömstart av veckoprognosen jag lade upp i söndags. Söndagstemperaturerna fungerade bra. Prognosen började egentligen redan under söndagen, men jag klippte dem så att prognosen startade på måndag morgon. Men redan under de tidiga måndagstimmarna så gjorde temperaturen ett skutt som det inte fanns antydan till i prognosen.

Inledningen av uppföljningen till veckoprognosen för temperaturen i Bromma.

De andra parametrarna, tex nederbörden som skulle dra in över Götaland och Svealand, har dock följts mer planenligt.

Nu återstår att se om temperaturen kan hitta in ”på rätt spår”. Man vill ju gärna säga så eftersom verkligheten uppenbarar sig efter prognosen. Men rättare sagt är: ”Nu återstår att se om prognosen, trots en svag inledning, kan hitta tillbaka till verkligheten”.

Det är en väl inarbetad ”sanning” att en prognos inte kan bli bra senare om man inte får till det i inledningen. Men som Anders påpekade i en kommentar så kan den avvikelsen driva iväg till ett annat geografiskt område.

Det är bara att hoppas att det felaktiga området var begränsat och att modellerna har fångat initialtillståndet tillräckligt bra i övriga områden för att prognosen skall kunna repa sig.

Skulle jag misströsta lite över dessa förhoppningar så är det för att även prognoserna under senare delen av söndagen och måndagens prognoser visade sig vara konsistenta med felet som låg till grund för min presenterade prognos.

Å andra sidan så har de prognoserna även stöttat utvecklingen som jag tecknat från tisdag lunch och framåt, dvs upp till ca -1,5, därefter sakta sjunkande kommande dagar.

Om vi klarar den passagen så kommer nästa vägskäl, bokstavligt talat, tidigt på fredag: Blir det kallare eller lite mildare över helgen?

Fortsättning följer.

/Martin

19 Comments

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *