Storm på fredag-lördag

Storm på fredag-lördag

De senaste dagarnas prognoser har relativt konsekvent pekat på att det blir oväder i Götaland och Svealand under fredag och lördag.

Ett lågtryck håller i skrivande stund på att bildas  långt ute på Atlanten. Med hög hastighet närmar det sig oss som en liten krusning. Men när det kommer in över Danmark sker en snabb fördjupning av lågtrycket och vindarna ökar. I dagsläger ser det ut att kunna bli storm, eller möjligen orkan, i byvinden i samband med att lågtrycket drar in över västra Götaland.

Storm på fredag-lördagLågtrycket och de kraftiga vindarna kommer att röra sig österut över landet. Det gör att Västra Götaland får det som mest blåsigt under avslutningen av fredagen, medan man i östra Götaland och östra Svealand får de kraftigaste vindarna under tidiga lördagen och fram till lördag mitt på dagen. Själva riktningen på vindarna kommer även att variera då lågtrycket passerar.

Om, för det finns fortfarande ett om, vindarna blir så kraftiga som prognoserna visar så gäller det att redan idag och i morgon förmiddag plocka undan saker som kan förstöras eller flyga iväg. Skog och annat kommer möjligen att ta stryk, men det är inte så mycket vi kan göra åt det. Men däremot tex trampoliner, presenningar, byggmaterial mm får lätt lyftkraft och drar iväg i kraftig vind.

Även om det blåste en hel del, såväl storm som orkan i byarna, tidigare i veckan så ser det här ut att bli kraftigare. Återstår att se var och vilken nivå vi hamnar på.

/Martin

               

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

75 CommentsLeave a comment

  • Synd att det är så jädrans milt bara så att det inte kommer någon snö i samband med stormen. Ser ut att bli mestadels regn i Götaland. Trist!

    • Johan: Får man fråga varför du vill ha Snö? Snö och minusgrader gör det inte till mer vinter än det är nu ( mörker och runt nollan eller någon plusgrad är nog vinter tycker jag.

      • Självklart gör snö det till mer vinter än vad det är nu.
        Rent historiskt för Sverige innebär vinter just snö och minusgrader. För de som anser julen vara vinter finns det många som anser snö tillhör julen. ”Ingen jul utan snö”.
        Men inte minst – det blir ljusare med snö! Vi har mörker, mörker och mörker nu. Mörkt när man går upp, mörkt när man går från jobbet. Snö gör det hela lite ljusare.
        Sist men inte minst har jag alla gånger mycket hellre snö och 5-10 minusgrader i tre-fyra månader än regn, blötsnö, blåst och halvdant väder i lika många månader. Tröttsamt, tråkigt och deprimerande.
        Men jag förstår att din fråga är ett svar på att du hellre har den typen av väder?

    • Du Johan, tycker du blåst och snö är en bra kombination? Antar att du inte behöver ut med en bil! Snö kan nog vara vackert, men absolut inte i kombination med hård blåst. Men du sitter antagligen bara inne och tittar ut genom ditt stugfönster.

  • Ja,det blir till att plocka in diverse lösa föremål från trädgården, som en del trädgårdsstolar som fortfarande inte hamnat i förrådet denna varma höst. Undrar vilken bana lågtrycket tar? Kan ju skilja rätt mycket i vindstyrka om lågtrycket bara tar en lite nordligare eller sydligare bana räknat från mitt hus ca 3 mil norr om Malmö.
    Hade faktiskt själv lite tankar kring detta stormscenario i blogginlägg i oktober med tanke på den för årstiden extremt höga vatttentemperaturen ute på Nordsjön och längre ut i Atlanten. Bäst ändå att vara förberedd och hålla i hatten!

    • ”Höststormar” kommer det alltid. Eller vinterstormar man kanske ska kalla denna.
      Möjligt att denna höststorm kommer något senare än normalt pga vattentemperaturen.
      Jag hade ocksåvtankar kring vattentemperaturen i ett tidigare inlägg. Det handlade dock mer om nederbörden, och inte vindstyrkor. Jag hade mina föraningar om mer nederbörd med tanke på det varma havet. Det är synd att inte luften blivit kallare så den mängd nederbörd som senaste tiden fallit i Götaland kunde blivit till snö.
      Det hade kunnat resultera i två rejäla snöstormar nu, på en vecka, i Götaland.
      Synd att inte Martin på bloggen kommenterat vattentemperaturen i Kattegatt/Skagerack som är och har varit exceptionellt hög under hela Sverige, till och med historiskt sett. Det historiska och eventuellt väder i samband med det bör vara föremål för åtminstone ett blogginlägg ägnat just det.

  • Nu kan ju allt tingeltangel blåsa åt fanders . Sen kan man undra om Johan mår bra räcker det inte med att det stormar o lever satan utan det ska vara snö också . Man kan undra om du är vuxen eller ett barn .

    • Nej, men jag har barn.
      Naturligtvis vill jag ha snö på vintern, och om det kommer i samband med en storm eller inte gör sak samma. Bara det ligger några månader utan en massa tö, slask, regn och grått.

  • Martin, hur ser det ut framöver? Någon ny ”Gudrun” på väg? För den här stormen, även om den blir svår, har väl långt dit, att bli en ny ”Gudrun”?
    Visst kommer väl orkaner oftare nu än förr? Eller är det bara inbillning?
    //Carl, lovelaholm.se

  • Kan det vara så att temperaturen ute på Atlanten har ökat, eftersom stormarna och ovädren blir mer kraftigare?

  • Byvindar nergraderade för Västra Götaland, dels via Foreca men även när man tittar på GFS, hamnar själv mitt i smeten sas, värre för södra Skåne och Blekinge.

    • Blev tydligen så, ingen storm här iaf. Men det ligger ett tunt lager av något mycket märkligt ute, det är vitt och blött? 😮

  • Hej Johan . Ja du har barn och det är klart att det är synd om barnen när det inte är någon snö . Har själv barnbarn så jag vet . Men det behöver inte komma i samband med en kraftig storm . Tänk på alla som ska ut o röja o såga träd . Jag har själv jobbat med sånt här på Järnvägen (BV) så jag vet vilket helvete det är . Kom ihåg Gudrun 05 hur det var, tack gode gud att det inte var en massa snö med i bilden det var nog jäkligt ändå . Sen kan man undra om det blir så farligt som de skriker om, man kan ju hoppas att det inte blir så .johan o alla ni andra som vill ha snö o kyla det kommer det kommer var så säkra . Rent personligt får det gärna vara milt o snöfritt hela vintern . God-Jul på dej o dina barn Johan !!!!

  • Detta övergår mitt meteorologiska förstånd: hur kan man några dagar i förväg beräkna att något som startar som en liten krusning ute på Atlanten skall bli till ett sällsynt djupt lågtryck, till skillnad mot alla andra normala lågtryck. Vore vi hjälplösa med att förutspå detta utan datorer?
    En annan undring: varför är det bara lågtryck som åtföljs av dessa kraftiga stormar, varför inte högtryck?
    Martin, hjälp!

  • Apropå mitt förra inlägg: Efter att ha tittat på lufttrycksanimationen ser jag att lufttrycket för det sydliga lågtrycket inte är lägre än för det som befinner sig NV om Norge, ca 985 mbar. Skillnaden är att över Europa i övr ligger ett vidsträckt högtryck, så det är väl denna kombination av låg- o högtryck som skapar förutsättningar för extra kraftiga vindar.
    Har för mig att detta förhållande togs upp av Anders Persson vid ett tidigare tillfälle.

  • Om det snöar när det är +1 grad ute, kan snön lägga sig eller är det troliga att den inte lägger sig på marken?

  • Kan du reda ut begreppen angående storm. Vad jag förstår så är storm när medelvindhastigheten överstiger 24,5 m/s. ”Stormen Alexander” verkar ju inte göra det på långa vägar kan man ändå kalla den för storm? Finns det någon meteorologisk definition?

    • Det går att beräkna sannolikheter, men man kan inte veta med 100% säkerhet hur mycket det kommer att blåsa i förväg. Det är lite som i sport: Det är sannolikt att Tyskland slår Sverige i fotboll, men inte säkert.
      Dessutom: Hanö och Väderöarna har alla haft storm i vindbyarna under kvällen, dvs kriteriet för ”storm” är uppfyllt. Vi inte har mätstationer överallt, det finns givetvis fler platser som det blåst lika mycket eller mer.

      • Tack för ditt svar. Så om jag förstår dig rätt är den meteorologiska definitionen på storm om vindbyarna når upp till 24.5 m/s. Jag såg t.ex att Malmö hade kl 22.00 9 m/s i medelvinden och 18 m/s i vindbyarna, men det är korrekt att kalla oväderet för storm ändå för närliggande stationer hade vindbyar över 25.5 m/s.
        Ha det bra och håll i hatten!

  • Fattar inte varför typ alla ska hacka på snö! Visst det kanske inte ska komma i samband med storm då, men vackra stora flingor som faller ner sakta från himlen!! Det är grejer det! Avskyr regn i veckovis under vintern. Inte undra på att många blir deprimerade i sånt här väder! Så nu frågar jag: martin kommer denna storm inleda vintern så att säga så att vintern stabiliseras eller kommer det vara fortsatt milt hela året ut?

    • Antar att ni som älskar snö så mycket inte behöver vara ute i skiten när ni jobbar. Visst barn har kanske kul en stund, har inga själv tack och lov. Snö är ett helvete, tacka vet jag barmark när man kan komma fram som man tänkt. Ge mig gärna ett par regniga månader till innan våren kommer.

  • Nu får Martin och SMHI för fan ge sej . Vad håller ni på med ? Vad är stormen Alexsander heller vad han nu heter ? Ni är för löjliga ren ut sagt barnsliga som ni håller på . Orkan vindar håll er inne farligt att vara ute osv osv. Bor på småländska höglandet där vädret brukar vara rent ut sagt jäkligt besvärligt men inte i kväll. Jodå det snöar gör det inte de i December ? Tack o lov ingen blåst, nä du Martin ni kan fara åt helsike med era prognoser . Ni har som vanligt o koll . Det kanske är dags att erkänna att ju mer ni gapar o skriker så blir det inte så farligt . Nä fy tusan vad ni är usla . Jag skulle skämmas att överhuvudtaget säga något om vädret så löjliga som ni är . Martin går väl som vanligt i taket när han får mothugg o kommer med dumma bortförklaringar som vanligt, men vem bryr sej ? Fortsätt att måla fan på väggen så blir det nog bra då kanske vi inte behöver oroa oss för växthuseffekten heller . Jäkla amatörer

    • Tack för feedback. Det heter ”Sydsvenska höglandet”. 🙂

      Och förresten, det har blåst storm inte bara i byvind utan även i medelvind. Byvindarna har även kommit upp i orkanstyrka till följd av Alexander. Uppenbarligen inte hemma hos dig, men andra har varit berörda.

      • Ja, stormen med sina orkanbyar drabbade de 33 invånarna på Hanö om de nu befann sig på den 60m höga klippan vindmätaren står på…

          • Det är möjligt att det gjort men jag hittar inga ingen storm i vare sig Danmarks nät, Sjöfartsverket eller SMHI:s mer än just Hanö. Intresset måste väl ligga på den beboeliga svenska landmassan och inte hur livet är för Polsk fisketrålare ute på södra Östersjön?

          • Önskvärt vore förstås om väderrapporterna varnade för hårt väder utan att utfärda domedagsvarningar.
            Men nu är det som det är och man får lära sig att slå lite dövöra till.

  • Haha .. tack för gapskrattet Martin. Lite besviken är jag också. Här i Värmland var det inte en krusning i träden och ingen flaxande neder-bird hälsade på. Däremot ser jag nya modellkörningar inför januari nästa år och det ser lovande ut. Nu kommer kylan på riktigt, med start från den 22:e december och framåt. Med reservation för ändringar. Kylan kan ju råka gå en annan bana. Då är det min tur att få ett glögg-stint anfall 🙂

    • Det var aldrig meningen att det skulle blåsa kraftigt i Värmland. Ni låg i eller norr om lågtrycket: Det var väster, söder och öster om lågtrycket som det var blåsigt.
      Dessutom fick vi uppdatera prognoserna allteftersom det visade sig att lågtrycket tog en sydligare bana: det medförde att en mindre yta än tidigare beräknat fick de kraftiga vindarna.

      • Ni gör meteorologer gör ett jobb och att veta exakt, det är omöjligt. Det är väl troligen därför det heter prognos. Bättre dock med en varning för mycket än att man blir överraskad. I mitt nästa liv skall jag också bli meteorolog.. Nu är det nog försent 🙁 ..

      • Redan på torsdagskvällen hade de flesta modellerna lagt lågtrycket på en sydligare bana än den bl a SMHI lutade sig mot. Tid för självrannsakan hos de aktörer som gjorde denna svaga prognos…

      • En intressant fråga är varför slog era prognoser om ovädret fel. Var det bara så att det tog en sydligare bana eller var det också så att vindhastigheterna som prognostiserades också slog fel.
        Görs idag någon personlig bedömning av kommande väder, vindar, nederbörd i era prognoser eller är det enbart datorberäknade prognoser.

        • Vi utgår ifrån datorberäkningar, men de justeras av meteorologer.
          Det finns inget sätt att veta hur vädret blir i framtiden. Det man gör är att skapa en modell av naturen och snabbspola den framåt. Om flera olika modeller visar samma svar så känner man sig mer säker på utvecklingen, om man får varierande svar så vet man att man inte kan vara särskilt säker. Inför denna storm poängterade jag vid alla mina intervjuer och framträdanden att den exakta utvecklingen av lågtrycket var osäker.

          Jag håller dock inte med om att prognoserna slog fel: Tre dagar i förväg, innan det fanns något lågtryck alls, så kunde vi berätta att det skulle utvecklas ett lågtryck på Atlanten, att det snabbt skulle röra sig mot södra Skandinavien och att det skulle fördjupas hastigt när det passerade Danmark. Därtill att det skulle blåsa storm och möjligen orkan i byvinden.
          Att lågtrycket (som var 70 mil i diameter) i passerade 5-10 mil söder om den ursprungligt prognostiserade banan (och alltså fortfarande inom samma träffyta) är inte ”fel prognos”.

        • OK Martin
          Det var ingen kritik utan ett som jag tycker en intressant fråga varför det inte blev som förutspått.
          Prognosen slog inte fel men den blev heller inte rätt.
          Det intressanta är väl ändå varför lågtrycket gick på en sydligare bana än den som prognoserna sade.

  • Det heter Småländska höglandet också Martin om du nu ska märka ord . 10cm nysnö kom det i gårkväll även ett par ordentliga åsksmällar, men ingen blåst inte det minsta ha ha ha!!!!!

    • Lennart, menar du Nässjö-trakten. För några år sen åkte jag tåg med en lätt berusad person som envist hävdade att Nässjö är Sveriges högst belägna stad. Näe, menade jag, jag tror att Östersund och Kiruna ligger högre. Givetvis hade jag rätt men Nässjö ligger ganska högt med tanke på maxhöjderna i Småland, 374 m eller nåt sånt?

  • I Norrköping kom det ca 1 cm snö. Patetiskt när vintern är grå och regnig som den varit och som den nu är. Snö behövs men ser inget i sikte.

  • Det är lite blåsigt i Lima med, det är givetvis surt att betala skulder man inte räknat med.
    Industriländerna har utnyttjat billig fossilkraft under 1900-talet för att bygga sin välfärd, även vi.
    Har mer förståelse för de fattigare nationernas krav på att de rika ska betala sina skulder än att de rika ställer krav på de fattiga.
    https://www.youtube.com/watch?v=WuxL3YYob3Y

  • Ja, man kan ju konstatera att svenskarnas sug efter att uppleva extrema väderhändelser är mycket stort, och besvikelsen stor när inget händer 🙂
    Här i Stockholm bidde det ingenting. Badbollen lämnade inte ens ungarnas studsmatta. För cirka tre veckor sen försvann den spårlöst efter en storm som trashade den gamla takpappen på vår bod. Märkligt nog kom badbollen tillbaka till vår bilparkering en vecka senare. Den var nog bara sugen på ett litet äventyr…

  • Jag har en känsla av att det är mer av varningar om extremväder som ökar än att vädret har blivit mer extremt. Observera att jag inte beskyller meteorologer för detta, ansvaret ligger på media. Man kan ju tycka att det är väl inte så farligt och att det är bättre att varna en gång för mycket än en gång för litet. Men om agendan är att skapa en illusion av ökat extremväder, för att få folk att acceptera drakoniska åtgärder, som de kommer att få betala ett högt pris för i minskad personlig välfärd och frihet så kommer det ju i en helt annan dager. Eller hur? 😉

    • De nationella vädertjänsterna, som är de enda som utfärdar officiella publika varningar (tex SMHI), varnar nog i samma utsträckning som tidigare. Även denna gång visade det ju sig att varningarna var korrekta (Enda ”felet” var att man fick ta ner varningen i Kronoberg från klass-2 till klass-1 då vindarna inte skulle bli 25 m/s utan 21-24 m/s. Gränsvärdet går vid 25 m/s. Det var nästan en gullig korrigering).

      Däremot går media igång mer på extremväder nu än för tjugo år sedan. Det kan dels bero på att det blivit mer sensationsjournalistik, men framför allt på att det faktiskt går att rapportera live utan större begränsningar. Förr fanns SvT 1 och 2, TV4 samt SR. Nu har vi det samt att alla större tidningar kör TV med både egna reportrar och ”tipsa”-bilder/filmer. Och det finns miljoner Instagram/Twitter/Facebook/bloggar/mm som kan registrera och sända i princip samtidigt som det händer saker.

      • Varningarna korrekta? Hur var det för Hallands del? Vi hade klass 2 varning för Kattegatt och stormbyar över land. Summa summarum så nåddes knappt klass 1 över Kattegatt och mig veterligt inga byar över 21 m/s över land, alltså inte ens klass1…

  • Svar till Olle R . Ja du har rätt Olle Nässjö ligger på 374 m över havet . Men trots allt är det högt för att vara så långt söderut . Bor själv i denna gudsförgätna håla, när det gäller vädret så brukar Nässjö utmärka sej åtminstonde på vintern . kallt blåsigt rå luft mycke snö (när det är ordentligt kalla vintrar) . Många brukar säga att detta är Sveriges Sirbirien . Nåväl riktigt så illa kanske det inte är . Men som sagt när det ligger så högt så blir vädret många gånger annorlunda mot exempel andra orter i södra Sverige . Regn o någon plusgrad 4-5mil väster.öster eller söder om Nässjö så 0 eller någon minusgrad o snö här. Så ibland undrar man vad man har gjort för ont . God-jul Olle

    • Lennart: Där ser man, mitt i prick på småländska höglandet 🙂
      Jag var tvungen kolla upp lite höjder (minnet börjar bli svagt)

      Tomtabacken 377 m, i Nässjö kommun, Smålands (och sydsvenska höglandets) högsta punkt.
      Tävlingen Sveriges högst belägna städer:
      3. Stortorget i Nässjö, ca 300 m över havet.
      2. Stortorget i Östersund, ca 310 m över havet
      1. Kirunas centrum, drygt 500 m över havet

      Ganska tätt mellan Nässjö och Östersund men Kiruna vinner klart.
      Om du bor ca 300 m över havet kan temperaturen på grund av höjden vara upp till 3 grader lägre än vid havsnivå (ett avtagande på 1 grad per 100 m gäller vid torr luft, lite mindre vid fuktig luft). Sedan ligger ju också Nässjö mitt emellan haven och borde därför ha lite mer kontinentalt klimat ( kalla vintrar-varma somrar), jämfört med exempelvis Västervik, min gamla hemstad, som ligger rakt österut vid Östersjökusten.
      Om man gillar snö borde Nässjö, på ”Smålands tak”, vara en optimal plats att bo på, vilket ju också stämmer med din beskrivning. Tycker också att det är en vanlig upplevelse vintertid, när man i bilen klättrar upp i de branta backarna från ett snöfritt Jönköping, så ligger snön helt plötsligt där…
      God Jul på dig också!

    • Det har tydligen varit en markant global avkylning i november, vilket bl a Roy Spencer tagit upp. Trenden kan dock ha vänt och nu i december stiger temperaturen igen, åtminstone om man ska tro Moyhu (uppenbarligen en australiensare), som bl a försöker sig på avancerade dagliga beräkningar av den globala temperaturen:
      Kolla ”NCEP/NCAR reanalysis surface temp anomaly area weighted global average” http://www.moyhu.blogspot.com.au/p/latest-ice-and-temperature-data.html#NCAR

      Eftersom det är en sån anglosaxisk dominans på globala temperaturserier, så väntar jag med spänning på det japanska alternativet. JMA:s novembersiffror borde komma snart, typ imorgon eller övermorgon.

      Enligt JMA, NOAA/NCDC och HADCRUT4 ligger 2014 betydligt bättre till för värmerekord, och det ska till en oväntat kall avslutning på året för att rucka på detta…

    • De 15-åriga temperaturökningspausen verkar alltså inte vara slut än, och det skall vi ju vara glada åt, eller hur Trötter o Olle R. Vi fick en andhämtningspaus utan att vi förtjänade det.

      • Lasse: Säg inte det, den här analysen är ganska kul:
        http://rabett.blogspot.se/2014/12/plenty-of-trend-at-bottom.html
        Som du ser i kommentarerna så skulle en teknisk aktie-analytiker säga ”This looks like an ascending triangle which is a bullish continuation pattern. Trend is intact and it looks poised for a breakout.”
        Nu handlar det dock inte om aktiekurser, köp/säljvilja och psykologi, utan om fysik och klimatförändring. Undrar vilket som är knepigast att förutspå? 🙂

        • Jag brukar titta på grafen på Roy Spencers blogg, där han redovisar sattelitmätta temperaturer, och nog ser det där ut som en paus de senaste 15-16 åren. Det finns även en graf där den verkliga temperaturen är inlagd tillsammans med en massa datormodellers prognoser, och där ser man verkligen skillnad, och åtminstone det tycker jag att man kan vara glad åt. 🙂

          • Finns i sjön. Eller rättare sagt haven, det är där mer än 90% av energidifferensen hamnar, luften står bara för någon procent.
            Så att mäta hur det är ställt med klimatet genom att bara kolla temperaturen i luften, det är inte tillräckligt för att dra några långtgående slutsatser. Men man kan ju passa på att vara glad så länge det varar. 🙂

    • Nu är jag inte kreationist eller förnekar evolutionen som Spencer, men visst hade det varit skönt med en global avkylning.

      Förnekare uppger ofta att de vill tänka själva och det är det riktigt lustiga även med dem som ser konspirationer runt vetenskapen. Väldigt mycket data ligger helt öppet om man vill tänka själv.

      Data från NCEP ligger här i form av nc-filer (NetCDF) som kräver mjukvara.
      ftp://ftp.cdc.noaa.gov/Datasets/ncep.reanalysis/surface/
      Eller så använder man webinterfacet som jag länkat till några gånger på bloggen.
      http://www.esrl.noaa.gov/psd/data/composites/nssl/day/
      Brukar själv titta på avvikelser men väljer man klimatologiskt, så får man följande bild för den 1-12 December 2014. (Länkarna blir hysteriskt långa, därav goo.gl.)
      http://goo.gl/tNZwEU
      Sedan jämför mot förra året och samma period.
      http://goo.gl/AqcY9n
      Då får man dessutom den data man valt i en vanlig textfil som kan importeras direkt i ett kalkylark.
      Skillnaden mot i fjol är slående utan att behöva räkna. Kallare poler och varmare ekvator.

      Om följande inträffar nästa år (okorrigerad via CFSv2).
      http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/people/wwang/cfsv2fcst/imagesInd3/nino34Mon.gif
      Så blir det varmare i atmosfären. Jag tror det vi ser nu kan vara början på det. Det här året har varit avslaget när man tittat på hur atmosfären agerat både när det gäller El Nino och avsmältningen i Arktis. I Arktis händer för övrig något just nu som är iögonfallande, efter en smältsäsong med väldigt låg transport av is ut genom Fram så har sker det nu, i mitten av December… Även öppet vatten ovanför Svalbard och Franz Josephs Land, även bort mot Novaja Zemlja. Det syns tydligt här.
      http://www7320.nrlssc.navy.mil/GLBhycomcice1-12/navo/arcticictn_nowcast_anim30d.gif

      Det finns vare sig paus eller nedkylning. Men jag hade blivit glad, om det vore sant.

      • Trötter, jag har haft mina misstankar att du är minst lika nördig som Moyhu/Nick Stokes 🙂 men skillnaden är att han bloggar om det.
        I alla fall, jag tycker att det är ett djärvt grepp med dagliga globala anomalier, från NCEP/NCAR reanalysis, angivna som ett siffervärde. Rapporteringen släpar bara efter 3-4 dagar så det är ju nästan live.
        Just nu, 15/12, går det brant uppåt efter ett kallt månadsskifte. Fortsätter det på detta vis så borde december bli klart varmare än november.
        se http://www.moyhu.blogspot.com.au/p/latest-ice-and-temperature-data.html#NCAR
        NCEP/NCAR reanalysis… Recent days global anomaly

        • Njäh, nerd light? 🙂 Är bara envis novis och blir aldrig något annat. Det är ett såpass gigantiskt område att man blir knäsvag.

          Det är en kelvinvåg på väg upp i östra Stilla Havet dessutom, så det blir ingen avkylning att tala om där iaf.
          Nästa år blir, oavsett vad ENSO hittar på, än mer intressant att följa.

  • Varför går det inte att se prognoserna för nästkommande vecka längre Det var ju någon här som hade koll på att det skulle bli kallare efter den 22 dec.

  • Varför kan man bara se prognosen för en vecka nu. Förr har den ju vart 2 veckor. Snögubben har ju tydligen sett att det troligen blir kallare till jul. Stämmer detta?

    • Det verkar som att kylan kommer smygande från den 22/12 (kanske något senare) och slå till rejält första/andra veckan i januari. Med reservation för ändringar.

    • Snögubbar bor väl i Dalarna? Längre söderut blir det kanske en liten dipp till minusgrader efter Jul. Sedan mot kallare med början i sista veckan av Januari. Kanske. 😉

      • Nej. Den här snögubben bor i Värmland och är en obotlig vinterromantiker och skidåkare. När jag var ung var Värmland ett riktigt vinterlandskap. Snögränsen verkar flytta längre norrut för varje år och min depression blir djupare varje december. Suck..

    • På tal om newsroom, i detta fall The Newsroom, den fiktiva TV-serien med nyhetsankaret Will McAvoy i huvudrollen (En ”god” objektiv republikan med journalistisk integritet, om nu sådana finns i verkligheten)
      I alla fall, här är ett något dystopisk klipp, men kanske inte helt orealistiskt, som jag hittade via Uppsalainitiativets blogg: http://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=6CXRaTnKDXA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *