Av Martin Hedberg

Det har använts mycket trycksvärta för att fira att det är vårtemperaturer i annalkande till veckan som kommer. Men det är fortfarande bara februari. Även om våren rent statistiskt brukar komma till sydligaste Götaland så här års så kan man inte redan räkna ut vintern. Dessutom bör man respektera alla som vill uppskattar att det nu stundar en mycket efterlängtad årstid: vårvintern.

Mars är en vintermånad och i år kommer man troligen att bli varse det även i Götaland. För även om det ser ut att bli ett par dagar med temperaturer omkring +5 i stora delar av landet kommande vecka så står sig de temperaturerna inte så länge.

Kallare luft kommer att strömma in över Sverige de första dagarna i mars. Det börjar i Norrland och fortsätter sedan över Svealand och Götaland. Den stora frågan blir då om det hinner bli vår någonstans innan vintern kommer tillbaka. För om det blivit vår så står den sig definitionsmässigt fram till sommaren, hur mycket snö och kyla som eventuellt kommer.

Men viktigast av allt är väl att ha en realistisk bild av vilket väder som stundar. Till veckan ett par dagar med vårtemperaturer och därefter åter temperaturer under noll grader. Större delen under inverkan av högtryck vilket ger relativt nederbördsfattigt väder och stora temperatursvängningar mellan dag och natt. Relativt goda chanser till sol, men i fjällen tidvis rätt  blåsigt och snöbyar.

/Martin

37 Comments

 • Detta är enligt mig ett av de bättre sätten att visa klimatförändringar, att det som räknas som normalt inte längre upplevs normalt.

 • Lars, och hur tror du vi skall klara oss då? Utan fossilt materiel är det goodbye med människan. På väldigt kort tid. Hur länge klarar du dig? Jag har 50 HA mark, om jag får ha den ifred så klarar jag mig bra mycket längre än de flesta. Jordkällaren är fylld.

 • Nu har det inte varit någon global uppvärmning senaste 10 åren. Utsläppet av fossilt koldioxid har förstås fortsatt. Hos oss här uppe i Norden känns klimatet tillbaks till 70/80-talet, fast somrarna på sistone har varit utan riktiga stekperioder. En annan ändring är en drift till senare på året. Juni känns kallare och augusti varmare än vad jag minns. Skulle vara kul att se om statistiken säger samma med driften.

 • @EJ

  Den där ”driften” du talar om stämmer, förutsatt att man refererar till fjolårets väder. Då var juni kall, medan augusti var varm med ett osedvanligt sent årshögsta, faktiskt det senaste uppmätta sedan 1996. Men i övrigt har det inte varit speciellt mycket av denna ”drift” de senaste fem åren, snarare är det nästan så att man kan säga att det har varit tvärtom. Exempelvis var junimånaderna 2011, 2008 och 2007 riktigt varma, medan augustimånaderna var mindre varma eller tidvis något svala. 2006 var såväl juni som juli och augusti riktigt varma. Däremot var det vanligare åren före 2006, alltså 2000-2005, att augusti tenderade att vara allt varmare, medan juni tenderade att vara allt kallare. Faktum är att perioden 1985-2011 bjudit på fler kalla junimånader än någon annan period på motsvarande mängd år under 1900-talet.
  P.S. Det var inte enbart stekheta somrar på 1970- och 80-talen, utan även riktigt ruskiga somrar som 1979, 1985 och 1987 förekom.

 • Tack Daniel!
  Sommaren 87 är den sämsta i mitt mannaminne! Fy vilken sommar!
  Det är mest till skolavslutning och skolstarten jag tänker på. Början av maj kunde bjuda på 30°C-dagar, medans veckan innan skolstarten (skolstarten var en vecka senare än idag) var ungefär lika med jackstarten på året. Badningen försvann ganska fort i augusti, medans man nuförtiden kan hålla badsäsongen i liv längre.

 • Generellt är det ju så att om man jämför med perioden 1961-1990 är april, maj, juli och augusti numera nästan alltid något varmare än normalt. Juni har däremot inte förändrats alls temperaturmässigt sedan 1961-1990.

 • Årstiderna är som följer större delarna av Sverige:
  April-Maj-Juni Vår
  Juli-Augusti Regntid
  September-Oktober Höst
  November-December-Januari-Februari-Mars Vinter

  Idag hade vi ca 18 grader och solsken i Istanbul!

  Martin: Men ibland skiner väl solen i juli och augusti 🙂

 • @Håkan

  Denna årstidsfördelning passar endast in på delar av Norrland. I övriga Sverige får man nog lov att genomföra en viss omfördelning i indelningen av årstiderna.

 • Daniel om du tänker efter så stämmer årstidsindelningen i större delen av landet. Ingenting växer mellan November till Mars (om man inte räknar någon djävla vilsen snödroppe vill säga). Sommartemperaturer (+20 dagtid) brukar inte vara etablerade förrän efter midsommar. Efter mitten av Augusti vill man inte gå omkring i shorts och t-shirt längre

 • Här är mitt förslag till indelning åtminstone vad gäller götaland.

  dec jan feb mars vinter
  april vår
  maj juni juli augusti september sommar
  oktober november höst

  för norrland gäller nog detta chema

  oktober november dec jan feb mars april maj
  vinter

  juni vår

  juli aug sommar

  sep höst

  Jag kan inte se s en modell som passar hela sverige

  Skåne,halland och till viss del blekinge verkar ju ha en egen kalender där våren börjar i mars. och vintern kanske mer är att betrakta som en utdragen senhöst med en del inslag som vi brukade ha i april.

 • Fantastiskt Martin att du inte kommenterat vädret sen i fredags. Vad händer nu med snöfallet i södra Sverige, vi vill veta. Eller det kanske faller utanför ramen om den globala uppvärmingen, så därför håller du tyst?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: