Av Martin Hedberg

Det har väl inte undgått någon att våren är sen i år. Eller att vinter håller oss i ett järngrepp. Det är troligen detta som gör att det är mycket fokus på hur människor längtar efter våren.

Men man bör se och uppskatta det väder som vi faktiskt har. Eller har vi redan tröttnat på solsken?

Okay, det är minusgrader på nätterna och tögrader på dagarna, men det är väl inte så tokigt? Som jag skrivit tidigare så är det många som kan dra nytta av såväl solsken som snö och tjäle.

Men nu blir det varmare i alla fall. Dag för dag stiger temperaturen. Kring den 12 april är det bara lokal nattfrost i Svealand. Stämmer prognoserna så kommer våren omkring den 10:e till såväl Götaland som Svealand och längs med Norrlandskusten.

Vad betyder då våren? Och då menar jag förutom att det är varmare? Jo tjällossning, pollen, smältvatten, blöta marker, smutsiga barnkläder, vårflod, frusna vattenledningar…

En del av dessa saker är det många som längtar efter. Andra kanske man inte uppskattar lika mycket. Många kommer säkert att se tillbaka på vackra vädret vi hade mars och nu i början av april.

Passa på att njut, snart är det vår. 😉

/Martin

42 Comments

 • @ Niklas:

  1. Ja, klimatmodellerna tar hänsyn till jetströmmarna, men inte lika bra som de modeller som skoter de dagliga väderprognoserna. Det beror på att det är färre beräkningspunkter i klimatmodellerna. Annars skulle man inte kunna kör dem 100 år framåt i tiden.

  Men det innebär att beräkningspunkterna ligger längre ifrån varandra vilket påverkar beräkningarna så att det inte blir lika mycket ”snurr” eller ”stake” i dem. De kan därför något underkatta högtryckbildningarna.

  2. Jo, börjar jetströmmarna ”korva sig” med djupdykningar ner till subtropiska latituder å ena hållet, upp emot Arktis å det andra, så ”blockeras” vädret. Beroende på var man är kan det ge värmeböljor, köldknäppar, ihållande regn eller torka. De kan alltså blockera både varm och kall luft.

 • Blir det varmare eller ska det bli kallare!!!KAN NÅN BESTÄMMA SEJ?!!alla visar o säger olika hela tiden!!!!

 • Hej hej skrev förra veckan att dom tre sista dagarna i prognosen ofta ska bli varma och fina nu 04-04 är vi där igen,men det är klart någon gång måste det stämma.Det svar jag fick av Anders Persson var på engelska så jag förstod det inte,det skulle vara trevligt med en förklaring.

 • @Anders Karlsson: Jo, jag skrev ”Jag vet inte exakt vilken långtidsprognos du avser, men det låter som om du blivit offer för den statistiska ”regression to the mean” effekten och det var ju inte ren svenska, men jag trodde att jag redan talat så mycket om ”regression to the mean” effekten att jag skulle tas för tjatig.

  I detta sammanhang kan den förklaras på följande sätt:

  1. Om du ville veta temperaturen i Stockholm om 100 dagar så är det ingen som vet. Det bästa rättesnöret är det klimatologiska medelvärdet.

  2. Eftersom prognoserna i medeltal blir sämre och sämre ju längre de är det redan för utsikter 2-3 veckor framåt helt vettigt att luta sig mot det klimatologiska medelvärdet.

  3. En enstaka datorprognos kan ge prognoser som ser ”realistiska” ut i den mening att variationerna mellan kallt och varmt liknar de som sker i atmosfären, inklusive snabba temperaturfall eller –stegringar. Men ju längre prognos desto sämre chans att dessa realistiska detaljer verkligen stämmer.

  4. Det är därför prognoser från en enstaka datorkörning ena dagen kan ge +2 för dygn 12, för att nästa dag ge +16. Bägge temperaturerna är möjliga under april månad (-18 eller +32 passar dock inte in).

  5. Om den prognos du nämnde var en sk. ensembleprognos var det medelvärdet av samtliga (troligen 50) prognoser du såg. För prognoser längre än 7-8 är det inte mycken träffsäkerhet i de enskilda prognoserna, men väl i deras medelvärde.

  6. I slutet på prognosen, 14-15 dygn framåt är träffsäkerheten nästan noll och prognoserna antar värden var som helst i det temperaturintervall som är klimatologiskt möjligt. När man tar deras medelvärde får man ett värde som ligger nära eller är identiskt med det klimatologiska medelvärdet.

  7. Men om vädret är ovanligt kallt innebär det att de kortare, och i stort sett korrekta, prognoserna anger kallare temperaturer än normalt. I takt med att kvaliteten minskar kommer medelvärdet sakta att krypa upp emot varmare värden, inte för att det ”ska bli” varmare, utan därför att osäkerheten ökar och det klimatologiska medelvärdet, som ju är högre, blir allt troligare.

  8. Omvänt, om vi är inne i en värmebölja, som kanske blir aktuellt, kommer du att se hur prognoserna på längre sikt, drar sig mot kallare värden av samma ”regression to the mean effekt”.

  9. Denna effekt återkommer också i vårt vardagsliv på olika sätt. När en idrottsman inte presterar lika fantastiskt bra i nästa tävling brukar journalisterna leta efter orsaker (gift sig, skiljt sig, fått barn osv). Men till stor del beror det på regression to the mean”.

  10. Nästa gång vi möter England i fotboll kanske Zlatan gör fyra mål igen. Men om han bara gör tre eller till och med bara två behöver det ju inte innebära att han blivit äldre, fetare, olyckligare och därför sämre!

 • Fasen vilka hoppiga prognoser de blivit nurå. 🙂 Ena uppdateringen milt, nästa fortsatt rätt svalt o sen åter milt. Va ska man tro på??
  ///Kalle 2

 • Jag undrar var den där värmen som du prognosisterade om, har tagit vägen. Långtidsprognoserna här är ju sämre och hoppigare än en Norrländsk grusväg. Ena tillfället +19…..vid nästa prognos +4. Vill inte skjuta budbäraren men..vill inte eller ständigt pendla mellan hopp o förtvivlan

 • En gammal lärare till mig sa en gång:
  Vädret i morgon blir ungefär som idag men lite närmare medelvärdet. Íngen vädersite med sina resp meteorologer med är bättre än det!

  Martin: Bäst idag!
  Kanonbra metod, i synnerhet när man ligger nära medelvärdet eller när vädret inte förändras (typ som det varit de gångna veckorna).

  Men! Det är när vädret ändras som man verkligen behöver prognoser.

  Dessutom kan även vi meteorologer ge prognosen ”samma väder i morgon som det var idag” 🙂

 • helt otroligt att era prognoser aldrig stämmer.höftar är vad ni gör meteorologer som måste vara världens lättaste yrke.ha fel hela dagarna utan att få kritik från högre instanser.nä borde bli straffbart när ni missar extremväder mm.Själv är jag en som när jag fått nog av nåt tex folk som får missköta sina jobb utan konsekvenser så får jag kli i hela kroppen och snart går jag från ord till handling.Har aldrig känt sån frustation som jag har gemntemot just er meteorologer.kan ni inte bara knipa käften och bara visa 2 dagar framåt snälla innan jag exploderar i ilska.jag medflera i min omkrets….

  Martin: Om du själv får göra en bedömning, vad tror du då om vädret i tex Sveg (du kan välja valfri ort) tex klockan 22 på söndag? Temperatur, fuktighet, molnighet, nederbörd, vindriktning, vindhastighet…

  Och mest intressant, hur gör du den bedömningen? Kollar du molnen (två dag i förväg), kaffesump, datormodell, persistens (samma då som just nu), bondepraktikan eller…

  Det finns lite övergripande beskrivning av olika metoder och historik kring meteorologin på Wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Weather_forecasting

 • Kan jag ju då ställa dej en fråga om mitt yrke!!hur lång tid tar det och klippa 420000kvm gräsmatta??antingen har du yrkeserfarenheten och säger ja med 2 klippare ca 1,5vecka beroende på väderlek mm.detta har jag i ryggraden och det och det jag menar är att ni måste bli duktigare med åren men jag medflere tycker ni har alldeles för många felprognoser och ni skyller ifrån er.antingen slutar ni mdd prognoser eftersom ungefär 2 max 3 dagar är vad ni klarar sen är det o vifta med trollspö resten.du har nu dragit på värmen i ett par veckors tid nu och jah ser ingen värme bara kalluft och snö över sthlm framöver..

 • Håller med Kristoffer!!, går ju fasen inte att planera ngt efter era usla prognoser.
  ni/du ändrar ju prognoserna varannan timme och det markant!!.
  Om det nu är så svår att prognostisera så lägg ut bilder istället som folk kan titta på så slipper man bli besviken….Helt ok om ni/du visar vinter, regn eller sol vad det än nu må bli, men se för fasen till att det stämmer…..skäms!!!!

 • Hej Anders och Martin 🙂

  Var jetströmmen korvad från 24 juli till den 13 september 2002?

  Det var den längsta högtrycksblockeringen jag har vatt me om en sommar. (Sydkusten)

 • Tro mej det kommer ingen värme!!ska ju bli kallare och en nytt blogginlägg från martin om hans tveksamma värme som han skjuter på!!!borde förbjuda meteorologer!!lite som häxeri för i tiden….komsikomsa trolleri trollera…nähä vart ingen värme då kanske den kommer nästa vecka eller nästa vecka….

 • @Kristoffer

  Om du nu tycker att Martins prognoser är av så dålig kvalité, kanske du själv borde utbilda dig till fysiker, och sedan göra dina egna prognoser. Är du starkt kritisk mot meteorologerna måste du ju själv kunna bevisa att du som meteorolog skulle kunna leverera överlägset bättre prognoser.

 • Ja om man nu har det som utbildning verkar det inte hjälpa och göra prognoser!!!behövs ingen fysiker till fatta det iaf med tanke på alla felprognoser denna vinter..

  Martin: Det underlättar om man är fysiker med inriktning mot meteorologi för att förstå processer i atmosfären, inklusive kopplingarna till andra system.

  För att att sedan bygga en modell av detta och beräkna framtida atmosfärstillstånd så behöver man definitivt ha vissa grunder inom fysik, matematik och programmering.

  Att vara meteorolog är att göra detta.

  Det är lite som att bygga ett flygplan: För att göra detta är det bra om man är tex civilingenjör med inriktning mot farkostteknik och flygplan i synnerhet. Det betyder inte att flygplan inte kan vara felkonstruerade, men de utvecklas ständigt. Och de är definitivt bättre än om tex en tandläkare hade konstruerat dem. (När jag skall laga mina tänder vill jag dock endast låta en tandläkare göra det. 🙂 )

 • @ Anders Jinderbrink: Jo, AP sitter nu i Macau i sydostra Kina som laerare i en kurs foer asiatiska meteorologer, arrangerad av FN:s meteorologiska gren, WMO. Det handlar om prognoser av extremvaeder, mest vind och nederboerd.

  Tidigare kurser har varit i Afrika (3), Asien (5) och Sydamerika (2) + ett tiotal WMO-kurser foer utvecklingslaender paa ECMWF.

  Det aer mycket smickrande att WMO har givit mig detta foertroende, i synnerhet som det jag laer ut, en braakdel av vilket ni kunnat ta del av i mina kommenterer paa denna sajt, inte har accepterats av svenska meteorologer.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: