När solenergi är billigare än fossil

Världen står inför stora förändringar i samband med att förnybar energi är på väg att bli billigare än fossil energi. 

Det kommer göra det avsevärt mycket enklare, om än fortfarande svårt, att uppfylla Parisavtalet. Det kommer också att stöpa om maktbalanser och samhällsstrukturer. 

Vilka kommer att äga den nya tekniken? Hur kommer kollapsen för de gamla makthavarna se ut? Hur decentraliserat kommer systemet att vara? Hur kommer kapitalflödena vara? Hur kommer skiften att påverka vår syn på vår historia? Och på vår framtid? Hur kommer detta att påverka kreativitet, innovation, kultur, livsmedelsproduktion, resor, konflikter… 

Förnybar energi, vindkraft, men framför allt solenergi, är billigare än fossil, dvs kol, olja och gas. Det finns variationer och framför allt har vi en massa gammal teknologi och strukturer som går på tex bensin, diesel och kol. Och vi har dessutom inte monterat upp all infrastruktur och teknologi som går på förnybar energi. 

Men i och med att vi passerat den prismässiga tipping pointed så kommer förändringar att ske. 

Världen kommer onekligen att se annorlunda ut och förändringen i sig går inte att stoppa. Den har redan börjat. Vi är alla en del av i att form framtiden, även om vi i mångt och mycket kanske mest upplever att vi bara åker med. Att saker händer som vi först i efterhand kan förklara. 

Men underskatta inte möjligheterna att sätta sig in i utvecklingen av kollapsen, att förstå vad som händer, varför och att både få ett hum om vart vi är på väg, vad som går att styra och hur man kan positionera sig själv för att vara en del av en positiv utveckling. 

/Martin 

9 tankar på “När solenergi är billigare än fossil”

 1. I Antarktis har Larsen C börjat släppa iväg sitt isberg för gott.
  http://www.projectmidas.org/blog/berg-acceleration/
  Mer än tio meter per dag mellan den 24:e och den 27:e Juni.
  Den lågupplösta bild de nämner via Sentinel-1 efter midnatt den 28:e kan man plocka upp enkel via t ex polarview (liten varning, den är 64.6MB):
  http://www.polarview.aq/images/105_S1jpgfull/S1A_EW_GRDM_1SSH_20170628T001457_3D5F_S_1.final.jpg
  Det syns tydligt att den östra delen har flyttat sig mycket nu. Här en egen lite mindre (481kB) variant på den östra delen: https://s7.postimg.org/glvdhbraj/Larsen_C_20170628.jpg

  Svara
 2. Turbat satte världsrekord för Maj med 53.5°C.
  Ahwas bör idag ha satt rekord för Iran och nära ett världsrekord. Såg att wunderground rapporterade 54°C för gårdagen men det hittade jag aldrig. Däremot 53.7°C hos ogimet idag:
  http://www.ogimet.com/cgi-bin/gsynres?lang=en&ord=REV&ndays=30&ano=2017&mes=06&day=30&hora=06&ind=40811

  Det är läge att kasta ut datorn snart, det går inte att starta eländet utan att man får något nytt rekord i nyllet. 🙄

  Svara
 3. Enligt IEA kommer vind och sol 2040 endast stå för 1,9 % respektive 1 % av världens energi, och det bara under förutsättning att alla lever upp till sina Paris-löften. Trots alla dyra subventioner. Jag tycker Björn Lomborg har en poäng när han säger det vore bättre att satsa dessa pengar på forskning för att få fram andra bättre energikällor.
  https://www.project-syndicate.org/commentary/paris-climate-accord-insufficient-by-bjorn-lomborg-2017-06

  Svara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: