När solenergi är billigare än fossil

När solenergi är billigare än fossil

Dela kunskap

Världen står inför stora förändringar i samband med att förnybar energi är på väg att bli billigare än fossil energi. 

Det kommer göra det avsevärt mycket enklare, om än fortfarande svårt, att uppfylla Parisavtalet. Det kommer också att stöpa om maktbalanser och samhällsstrukturer. 

Vilka kommer att äga den nya tekniken? Hur kommer kollapsen för de gamla makthavarna se ut? Hur decentraliserat kommer systemet att vara? Hur kommer kapitalflödena vara? Hur kommer skiften att påverka vår syn på vår historia? Och på vår framtid? Hur kommer detta att påverka kreativitet, innovation, kultur, livsmedelsproduktion, resor, konflikter… 

Förnybar energi, vindkraft, men framför allt solenergi, är billigare än fossil, dvs kol, olja och gas. Det finns variationer och framför allt har vi en massa gammal teknologi och strukturer som går på tex bensin, diesel och kol. Och vi har dessutom inte monterat upp all infrastruktur och teknologi som går på förnybar energi. 

Men i och med att vi passerat den prismässiga tipping pointed så kommer förändringar att ske. 

Världen kommer onekligen att se annorlunda ut och förändringen i sig går inte att stoppa. Den har redan börjat. Vi är alla en del av i att form framtiden, även om vi i mångt och mycket kanske mest upplever att vi bara åker med. Att saker händer som vi först i efterhand kan förklara. 

Men underskatta inte möjligheterna att sätta sig in i utvecklingen av kollapsen, att förstå vad som händer, varför och att både få ett hum om vart vi är på väg, vad som går att styra och hur man kan positionera sig själv för att vara en del av en positiv utveckling. 

/Martin 

Detta inlägg har 9 kommentarer

 1. En “no brainer” som en del väntat på väldigt länge. Nu börjar marknaden fatta så då tar det fart. Sen kommer de riktigt jobbiga bitarna.

  Den kanske närmaste jobbiga biten berör vår så kallade biodiesel:
  https://youtu.be/M7v2fDqTG80

  1. Men restprodukter från massaindustri måste väl vara OK. Det svåra är som alltid att veta vad man får i tanken.

   1. Det beror på vilka restprodukter.
    http://www.sverigesnatur.org/aktuellt/de-hjalper-oljebolaget-som-slass-palmoljeprodukt/
    Det är nog snudd på omöjligt att ta reda på vad man får i tanken, läs även länken (från förra året) i länken:
    http://www.sverigesnatur.org/aktuellt/palmolja-snart-pa-en-mack-nara-dig/
    PFAD tillverkas på raffet och är därmed klassat som ”hållbart”. 🙂

    Man vet iaf att man får soppa (i dubbel bemärkelse) i tanken och det bästa valet (för våra ungars skull) är att undvika använda fossilbil så långt det bara går.

    De ständigt återkommande rekordsiffrorna via bilsweden talar dock ett annat språk:
    http://www.bilsweden.se/statistik/nyregistreringar_per_manad_1/nyregistreringar-2017/bilrekord-i-juni-och-forsta-halvaret

    1. Jag har tänkt att nästa bil skall bli en elbil, men jag är en bit över medellängd och alla elbilar jag hittat på marknaden nu är så strömlinjeformade att jag blir tvungen att halshugga mig för att få plats. Just nu är soppasnålt och samåkning det som får gälla.

     1. Många är för små. Är själv över medellängd, att man är under medel på bredden hjälper föga (i det fallet). Även räckvidden har varit för dålig, bor på landet och man måste även ta höjd för minusgrader vintertid. Hade vi haft laddstolpar i närmaste tätorter så hade vi förmodligen köpt en Nissan e-NV 200 för dryga två år sedan. Snygg är den, inte… 🙂

 2. I Antarktis har Larsen C börjat släppa iväg sitt isberg för gott.
  http://www.projectmidas.org/blog/berg-acceleration/
  Mer än tio meter per dag mellan den 24:e och den 27:e Juni.
  Den lågupplösta bild de nämner via Sentinel-1 efter midnatt den 28:e kan man plocka upp enkel via t ex polarview (liten varning, den är 64.6MB):
  http://www.polarview.aq/images/105_S1jpgfull/S1A_EW_GRDM_1SSH_20170628T001457_3D5F_S_1.final.jpg
  Det syns tydligt att den östra delen har flyttat sig mycket nu. Här en egen lite mindre (481kB) variant på den östra delen: https://s7.postimg.org/glvdhbraj/Larsen_C_20170628.jpg

 3. Tror att vi kommer uppleva ett storkrig (världskrig?) på vägen dit du nämner.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny
%d bloggare gillar detta: