Moln och regn nu, men högtryck till helgen

Av Martin Hedberg

Ska vi ta lite väder som kontrast till klimatet?

Just nu är det ostadigt väder med moln och regn på många platser. Men under torsdag och fredag sker en viss stabilisering av vädret. Till helgen kommer ett högtryck att stabilisera vädret ytterligare.

Lågtrycket som gav rikligt med regn över södra Sverige för ett par dagar sedan har dragit vidare österut. Där, övergränsområdet mellan Finland och Ryssland, har det genererat ännu mer regn.

Över Storbritannien har det utvecklats ett högtryck.

Sverige ligger mitt emellan och vårt väder präglas av bägge systemen, regn och sol. Vi har även nordliga vindar som drar ner lite svalare luft över Skandinavien.

Kommande dagar får det brittiska högtryck allt mer inflytande över vårt väder.

Tidigare prognoser har talat om ostadigt väder efter helgen, men nu ser det lite ljusare ut, bokstavligen. Det är något som många önskat sig, såväl sommarlovslediga barn som jordbrukare.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

7 CommentsLeave a comment

  • Enligt danska DMI såg den kommande månadsprognosen ut att bjuda på mest högtryck, torrväder, sol, lite regn någon dag, och generellt temperaturer kring 20 grader. Har du samma uppfattning Martin?

    Sedan har jag en fråga för det precisa vädret i helgen:
    Fredag-måndag åker jag till min sommarstuga i Skåne, och enligt de nuvarande prognoserna ser det ganska torrt ut. Men hurdana temperaturer blir det tror du? Kommer vi få runt 20 grader, mest torrväder och svaga vindar. Området jag kommer befinna mig i är nordvästra Skåne, innanför Öresundskusten.

  • Jag har bara en till fråga Martin:

    Om man tittar på yr.no:s prognos för Lund, Skåne imorgon, ser man på översikten att det blir 18-19 grader, sol och uppehåll, men ändå står det 0-0,5 mm nederbörd, men en stor sol vid 12-18 mitt på dagen. När man sedan tittar på den detaljerade prognosen, ser man att det står att temperaturen mellan 10 och 13 på dagen stiger till 19 grader, för att timmen efter, d v s under dygnets varmaste tid, plötsligt sjunka ned till 14-15 grader, men fortfarande sol, uppehåll och oförändrad vindriktning. Sedan står det 15-18 återigen stigande till 18-19 grader, och sol.

    Men eftersom nederbördsmängden jämfört med klockan 13:00 stiger (klockan 13 står det 0,1 mm, medan det en timme senare står 0,7 mm) tolkar jag det som att en kallfront passerar in mitt på dagen. Av erfarenhet tror jag att yr.no är för optimistiska i sina vädersymboler, när de som sämst säger växlande molnighet, medan SMHI och SVT meddelar om växlande molnighet och någon enstaka regnskur i Skåne. Är jag rätt ute i mina funderingar?

    Sedan tycker jag att meteorologerna på SMHI och SVT har blivit för negativa. I sin prognos över helgen och in i början av nästa vecka meddelar de att en högtrycksrygg från sydväst växer sig starkare, men samtidigt poängterar de att ingen sommarvärme är att vänta, som mest lite drygt 20 grader. Jag personligen anser att lite drygt 20 grader är fullt hyfsat sommarväder i Sverige, och dessutom med sol är det riktigt behagligt. Det är i allafall bättre än det väder vi har nu, d v s blåsigt, någon gnutta sol då och då, avbrutet av passager med kraftiga regn- och åskskurar med kraftig blåst, samt en temperatur på 15-17 grader.

    Runt 19-21 grader, sol eller växlande molnighet, vindsvagt väder och i stort sett ingen nederbörd är ganska optimalt väder, även om 20-25 grader, sol och vindstilla också är riktigt fint. Men när högtrycket ligger över nordligaste Skandinavien, kan man inte vänta att jättevarm luft pumpas in över Sverige, utan det är soluppvärmd luft med ursprung över Storbritannien, som får det varmare, som strömmar in över Skandinavien.

    Man kan verkligen påstå att det brittiska vädret påverkar Skandinavien. När exempelvis England har kalla vintrar, beror det på ett högtrycksblock över Nordatlanten, och då är det oundvikligt att även Skandinavien drabbas av kylan. Vid högtryck över Norska havet sommartid, och lågtryckspassage nordostvart från Atlanten sommartid, rör sig nederbörden på en bana söder om högtryckets sydkant, och träffar då Skandinavien, och drabbar Norge värst, men även Västsverige får då sin beskärda del.

    Nu när Storbritannien äntligen tycks ha fått ett ganska stabilt högtryck över sig, ser vi i Skandinavien ut att få relativt hyfsat sensommarväder, med en hel del sol, högtrycksbetonat, vindsvagt väder, samt runt 20 grader. Inte sant Martin?

    Martin: Jo 🙂

  • nämn inte ordet högtryck.nåt som vi inte har.i början av veckan skrev ni att det inte skulle pissa på torsdag i stockholm,men ack.ändrat igen.var är det för mening med era prognoser när dom inte stämmer.ännu en semesterdag förstörd pga detta pissande.sämsta sommarn någonsin.visst är era prognoser unika haha

  • Märkligt många verkar se väder som en beställningsvara?
    Kanske ligger i tiden med alla försäkringar, garantier och allt annat man kan köpa för att få en så bekväm tillvaro som möjligt?

    Vi har en stillsam tillvaro när det gäller saker som riktigt torka, vattenbrist, orkaner, tornados, jordbävningar, flodvågor, översvämningar och vulkanutbrott.
    Tack o lov för vårt väder här i norden.

    O jo, en dag på vår semester visade prognoserna ösregn för hela nästkommande dag. Vi lade om planerna och fick kanske den bästa dagen på hela semestern, trots ösregnet. Tack! 🙂

  • Här i Nyköping är det blåsigt, mulet, regnigt och 13 grader varmt nu (klockan 07:44). Idag ser det rejält regnigt ut för vår del, men vad gör det.

  • Kommentar till Daniel (och alla andra): Tänk på att yr.no och SMHI i sina webbprognoser arbetar med ett hopkok av sin egen HIRLAM modell som körs i hög upplösning upp till 48 timmar och ECMWF:s som körs i lite grövre upplösning upp till 240 timmar. Dessutom sker manuella eller automatiska korrektioner över Norge (för yr.no) och Sverige (SMHI), men inga andra ställen. Huruvida prognosen består av båda dessa komponenter eller enbart ECMWF framgår inte. Jag tror till och med att SMHI kan ”blanda” den senaste och den tidigare ECMWF prognosen om de anser att det förhöjer värdet. Självfallet leder detta till att ”skarvarna” kan synas och ifall du Daniel tittade på yr.no:s prognoser tidigt på morgonen var det kanske en ”skarv” mellan deras korta HIRLAM prognos och ECMWF som gav det konstiga hoppet. Båda har dessutom problemet att nederbörden från modellerna avser ackumulerade värden över en tidsperiod medan alla andra parametrar avser en viss exakt tidpunkt vilket kan leda till de in inkonsistenser du nämnde.

  • Anders, det sista var ju riktigt intressant. proffsigt också att klart.se tydligt nämner vem utav er som skriver numera. Kul att du också fått ett ansikte, ser ut som en klockren vädergubbe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *