Hur varmt är lagom?

Av Martin Hedberg

Jag blev för någon timme sedan intervjuvad angående sommarvädret. Ännu en långtidsprognos pekar på att det kommer att bli ett par grader över det normala i Norrland. (Götaland och Svealand landar närmare det som är at betrakta som mer ”vanliga” temperaturer.)

I diskussionen uppkommer frågan/påståendet: ”Det blir alltså bäst sommar i Norrland?”. Jag svarar undvikande och förklarar att det är många som lider när det blir över tex 25 grader. Men både jag och journalisten är överens om att det vanliga är att man skall tycka att varmare=bättre.

Men alla uppskattar inte när det blir varmt. Frågan är då bara: ”Vad är lagom?”

En mig närstående person tycker det är perfekt när det är 30 grader. ”För då är det lagom varmt vid badstranden”. Behöver jag tillägga att det vid vattnet oftast är 5-10 grader lägre temperatur än det är i stan. För mig är det ytterligare ett tecken på att vi egentligen tycker samma sak: 20-25 grader, solsken och en svag till måttlig vind är perfekt när man är på semester (vare sig man är i stan eller vid stranden).

Skall man jobba, vare sig man är inne eller ute, så är det nog snarare bättre med 17-20 grader.

Låter det trist? Javisst, för man skall ju tycka att 30-35 grader är härligt. Jag håller med om att 10 grader på sommaren är kass. 15 grader är bättre och 20 ännu bättre. Men funktionen ”temperaturens inverkan på välmående” är inte en linjär funktion av temperaturen. Det finns ett optimum.

Frågan är var detta optimum ligger. Vad är den perfekta temperaturen? Och varför?

En annan fråga är hur känslig den är. Jag kan tex tänka mig att tre grader kallare än optimum är mer acceptabelt än tre grader varmare. Eller är det tvärtom eller kanske symmetriskt?

/Martin

PS. En ytterligare väsentlig faktor är luftfuktigheten. När luften är torr så svettas man mer effektivt än när det är fuktigt. Om det är fuktigt så avdunstar inte svetten lika bra. Det får till följd dels att man känner sig svettig/blöt, dels att man fortfarande är varm.

Är det fuktigt svettas man mycket, det blir man törstig av. Är det väldigt torrt blir man å andra sidan törstig till följd av att vatten lämnar kroppen genom utandningsluften. Vad är lagom?

Svettningen fungerar så att avdunstningen av vatten från din hud sänker temperaturen på den kvarvarande mängden svett. Rent praktiskt kan man se det som att vattenmolekyler med lite högre rörelsehastighet, dvs temperatur, lämnar din kropp före de långsamma, dvs kalla. Kvar blir alltså vatten med lägre temperatur, dvs huden som svetten var på blir kallare.

Vad är en lagom temperatur om man tar hänsyn till luftfuktigheten? Hur mycket varmare/kallare kan man acceptera givet att man får styra luftfuktigheten?

Eller skall man vända på steken och först fråga sig vad en bra luftfuktighet är? Därefter vilken temperatur som är bra givet fuktigheten? DS.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

51 CommentsLeave a comment

  • Ett svar kan jag ge, som är väldigt generellt och så enkelt att t o m journalister begriper. Om det en vindstilla dag är lägre temperatur än ca 27 grader – i skuggan – så huttrar du, om du är naken. 🙂

  • Det som folk i allmänhet brukar kalla ”en dålig dåliga sommar” är en sån som jag gillar: omväxlande soligt och regnigt med temperaturer kring 20 grader. Vissa dagar passar att vara ute, andra inomhus, och ibland är det avklätt och ibland påklätt. Lagom och bra 🙂 Men oftast beror nog de där preferenserna på hur mkt man gillar att vara i direkt solsken. Jag blir lätt bränd och måste skydda mig hela tiden – då blir det lätt påfrestande med för mkt sol och värme.

  • Precis! Det beror alldeles på vad man ska göra samt den aktuella luftfuktigheten förstås plus hur känslig man är 🙂
    Själv kan jag tycka att 25-30 grader och hyfsat fuktig luft är allmänt perfekt för det flesta sommar aktiviteter utomhus. Inomhus gärna något lägre då luften nästan ständigt står stilla.

  • 21,8°C och 57%RH är alldeles perfekt lagom. 🙂

    Skämt åsido, för min del har ålder haft större betydelse för vad som är lagom. För 30 år sedan hade jag inga problem med 35 grader. Nu protesterar kroppen vid 24 grader.

    Snitt blir 2,73 år per grad, om 11 år kommer jag tycka det är lagom med 20 grader. Sen vete fan om det är lönt att räkna längre… 😀

  • 23 grader, lätta stackmoln, svag nordvästlig vind – det är den ideala svenska sommardagen 🙂

  • Vid vindstilla tycker jag runt 20 grader i skuggan är alldeles lagom. Blåser det lite svalkande kan det vara fortfarande skönt vid upp till runt 25. Över 30 grader tycker jag är olidligt, särskilt om det är en längre period. Då är det dessutom så pass varmt nattetid att det är svårt att få någon svalka inomhus, vilket för mig alltid påverkar sömnen negativt.

  • Fuktigheten är den viktigaste tycker jag. 30 grader i Söd Afrika/Western Australia/California är trevlig, 30 grader i Singapore/Queensland/Italien är äcklig. 25 till 30 i Gbg är rätt så bra tycker jag.

  • Förstår inte hur du tänker..
    Du skriver att en vän tycker det är perfekt när det är 30 grader vid stranden, om det nu är 30 grader vid stranden så borde det enligt dig då vara 5 till 10 grader varmare i staden, alltså 35 till 40 grader i staden.. du anser ju att 25 är lagom.. så hur tänker du där? =)

    Martin: Jag uttryckte mig lite hastigt. Vad jag menar är att det går till så att man kollar temperaturen i stan. Detta är naturligt då det ofta är lättare att ange det ortsnamnet när man söker prognoser eller om det nu är så att man redan råkar vara i stan, tex för att man bor där. Och om det är 30 i stan så är det perfekt vid stranden.

    Jag för min del kollar hellre den verkliga temperaturen vid stranden.

  • Jag trivs bäst när det är runt 20 grader o vindstilla upp till 25 klarar jag blir det över 25 så mår jag inte bra.

  • I skuggan eller mulet väder är ca 27 gr lagom utetemp. vid normal luftfuktighet, dvs daggpunkter på ca 13 gr.

    Vid torr luft gärna 30 gr. Vid riktigt fuktig luft med daggpunkter på 20 gr räcker 25 gr.
    Vid soligt, stilla väder i midsommartid räcker ofta 20-23 gr som skugg.temp för att det ska kännas behagligt varmt.
    Detta gäller vid liten-måttlig fysisk aktivitet och torde gälla för de flesta personer. En del individer är dock känsliga för värme av olika anledningar och en del vill ha ännu varmare än dessa temp.

  • Det blir lite konstiga diskussioner här inne ibland 🙂

    Frågan om var det blir bäst sommar bör naturligtvis tolkas som var det blir MEST sommar. MEST sommar = bäst sommarväder i förhållande till på andra orter och i förhållande till det statistiska normalvädret på berörda orter.

    1. Sommar infaller när dygnsmedeltemperaturen är över 10C 5 dagar i rad. Om temperaturen på ort A är 25C och på ort B är 20C så är det MEST sommar på ort A.
    2. Om det regnar spik på ort B och är strålande sol på ort A är det MEST sommar på ort A.
    3. Om solen skiner konstant på ort A men det är mulet på ort B så är det MEST sommar på ort A.
    Osv…

    Det finns naturligtvis alltid de som inte tycker om sommar men det är en annan sak.

    Var kommer det snöa mest i vinter, nja man måste fråga sig var det kommer snöa bäst, alla gillar ju inte snö. Så bäst kommer det kanske snöa vid ekvatorn. Nej, just det…Varför krångla till saker som är relativt enkla?

  • +30c har hittills i år bara nåtts uppe i Norrbotten, der inte ut att bli slaget än på ett tag. För drygt 10 år sedan och bakåt kan jag minnas att det var mer hetta i den svenska sommaren. Värmeböljorna avlöste varandra gång på gång, fick uppleva fuktiga tropiska dygn med +34c i skuggan en gång på 90-talet när man bodde i Eskilstuna. Gick knappt att sova på natten i värmen.

  • Håller med dig Simon!
    Temperaturer under 20 grader är inte sommar, 25-30 grader,sol
    och lite bris ,det är sommar det och då ska man framförallt ligga vid en sjö eller havet och kunna hoppa i badet, får man uppleva det i sommar tro???
    Tänk vad härligt med tropiska nätter när man kan sitta ute länge på kvällarna men levande ljus och lyssna på grässopporna, hur länge sen var det vi hade tropiska nätter?
    Kram!

  • 22 grader innomhus på vintern 21 % luftfuktighet eller 22 grader inomnomhus på sommaren 40% luftfuktighet vilket upplevs som varmast ?

  • Rainman, först definierar du ”sommar” som minst 5 dagar i rad med mer än 10 plusgrader i dygnstemperatur, sedan börjar du prata om mer eller mest eller mindre sommar. Har du någon åsikt om vilken ”hund” som är mest hundras också? Felet tror jag ligger i, att det är väldigt lätt att blanda ihop ett definerat begrepp med sina egna förhoppningar och fruktan. Personligen tror jag de senare bygger på förvrängda barndomsminnen och på samtal med andra människor.

  • Där jag bor har vi haft en kall juni, vi hade nästan två fantastiska veckor i maj med 24+. Förmodligen var det sommaren som gjordes bort då för juni har varit kallare än normalt eller åtminstone kallare än ifjol och ja det vågar jag säga utan statistik eftersom det varit runt 16 alla dagar utom 6 st.

  • @Benjamin

    Det stämmer inte att Norrbotten är det enda området som har haft 30 grader i sommar. Faktum är att årets hittills högsta temperatur är 30,6 grader, som uppmättes i Eftra, Halland i SÖDRA Sverige så tidigt som den 18 maj.

    Vidare var det inte alls bara varma somrar före 2003. Flera somrar på 1990-talet bjöd på långa värmeböljor, liksom flera somrar på 1930-, 40- och 50-talen gjorde, men däremellan följde tre decennier med istället några av de värsta somrarna Sverige varit med om, exempelvis 1962, 1985 och 1987. Undantagen utgjordes främst av 1975, som i början av augusti bjöd på den, sett till maxtemperaturerna under flera dagar, kraftfullaste värmeböljan i Sveriges historia.

  • för mig är 15plus lagom,varmare än så är mycket jobbigt på grund av min sjukdom. jag solar aldrig och undviker solen mitt på dagen. jag är mycket känslig för värme så svettas jätte mycket vid runt 18plus och högre. jag bryr mig inte heller om vädret och inget man kan göra något åt ändå. jag trivs bäst när det är svalt,lite vind och helst lite moln.

  • Är det någon som har en aning eller möjligtvis en teori om VARFÖR det har varit så sällsynt usla somrar här i Bohuslän de senaste fem åren?
    Det har inte varit någon riktig sommarvärme här på fem år och jag mår bara sämre och sämre av detta för varje år som går.

    Fortsätter det såhär överväger jag att sälja sommarhuset eller åker hellre hit på hösten eller våren istället.

  • Bohuslän är helt enkelt ingen bra plats om man vill ha extrem värme! Så har det alltid varit eftersom havsvattnet kyler ner vid värmeböljor.

  • Runt 20 grader så börjar jag smälta. Ca 13 grader är väl helt ok. Gärna lite lägre.
    Svårt att tänka och andas när det är över 20 grader. Förstår inte hur folk kan tycka om det.

    Bara jag som älskar vintern?

  • Det är väldigt beroende på vad man sysslar med… Själv går jag väldigt sällan många steg utan mina kära fyrbeningar…:) Då är lite svalare än ”optimalt” mest lagom: Och regn behövs ju, ganska mycket till och med! Ständigt gassande sol är tröttsamt – och ingen vill väl ha gula löv singlande redan i höjd med Midsommar.
    Generellt tycker jag bättre om lite för kyligt än för varmt: Man kan ju ta på en tröja eller jacka, om man fryser; att skala av sig huden ställer sig något besvärligare…;)

    Hoppas alla får det sommar han/hon helst vill ha!

  • Svar till Herr Nilsson:
    Nej,det är inte bara du som älskar vintern.
    Här finns en till född Jämtlänning.
    Däremot gillar jag sommaren också men inte för
    varmt bara (omkring 20gr är lagom).
    Mvh:Hallandskusten.

  • Allt mellan 10 och 15 grader är lagom.Sol och moln blandat och lite regn till natten. Lycka! Över 20 börjar det bli obehagligt! Vid 30 vill man bara ligga någonstans där det är svalt och vänta på att värmen ska gå över!

  • Jag nästan räknar dagarna tills den svala senhösten är kommen då man kan andas!
    Sommaren kan vara ok om tempen kanske ligger på ca 18 till max 20+ och fläktande vind på det!

  • SMHI har denna kväll förmedlat att det uppe i Haparanda återigen varit varmast i Sverige med Sveriges ända högsommarvärme på +25,0c. Markusvinsa och Pajala hade +23,0c. Paharova var på tredje plats med +22,7c. Normalt? Äre varmt i Südsverige?!

  • Nuförtiden får man inte önska sig en sommar som man minns dem från sjuttiotalet med värme, sol och bad. Sådan nederbördsfattigdom har vi äntligen sluppit. Istället ska man vara j-vligt tacksam för ett växlingsrikt normalväder där lågtrycken kommer på rad och åskan ständigt ligger i luften samt det ömsom blåser, regnar och emellanåt lite sol.

    Jag sa redan tidigt i våras det skulle bli en lågtryckssommar med mer eller mindre ständigt sk*tväder här i södra delen av landet och nu är det här. Vädret kommer att lugna sig men det blir inte förrän sent i höst och till januari-februari kommande vinter och då kommer iskylan ner från Arktis och det blir kallt som f-n.

    Det är min egen prognos och vad jag tror. Jag är ingen meteorolog men jag kollar vädret och lägger på minnet och jag är övertygad om en repetion av dom senaste årens väder. Vädret tycks inte ändra sig så lätt och det verkar gå i cykler inom något decennium. Kanske det blir goare somrar och lite mildare vintrar om en fem-tio år?

  • Haparanda och Tornedalen har ett speciellt läge och
    står i ”förbindelse” med den stora landmassan i öster. Därifrån pumpas ofta varm luft. Jag upplevde långa perioder med värmeböljor 25-30 grader i slutet av 50-talet. Radions kvällsnyheter
    upplyste oss att ”varmast i ladnet var Haparanda med 31 greder”.
    Senare har jag bott i Umeå. Dit kom också värmen från öseter. Det var dock stor skillnad på värmen, för varmluften tog upp mycket vatten vid passagen över havet.
    Somamrens skönaste kväll hade jag i slutet av maj.
    20-25 grader räcker som semestertemperatur. Jobbar jag fysiskt så helst inte över 22 grader.
    aLennart

  • Hej! 15-20 grader, mulet och uppehåll samt en laber bris ! Ni har ersatt molnighetsprognosen med solprognos och utan klassvarning för den farliga solstrålningen! Dessutom den töntiga tävlingen om soltimmar…… Det maligna melanomet blommar i solen……

  • @Väderbiten

    Jag är av åsikten att sommaren hittills bjudit på ganska bra väder, även inkluderat södra Sverige. Norra Sverige har tveklöst haft det bästa vädret ur semestersynpunkt, men även om den södra landsänden haft mer ostadigt, har luftmassan överlag varit ganska varm. Den senaste veckan har dock större delen av landet legat under inflytande av en luftmassa med arktiskt ursprung, i synnerhet södra Götaland.

  • Hur varmt är lagom ?
    Då frågar jag Hur säkert är det att det blir fint från och med 5/7 och hur länge ?
    Otålig höbonde som frågar, före veckan skulle det också bli fint men två dagar innan ändras utsikten, blir det samma sak denna gång eller ska jag göra mig redo för årets höskörd ?

  • Hej!
    Tycker att ni killar verkar vilja ha en temperatur
    som inte övergår 20 grader. Det är kallt!
    På sommaren ska det vara 25 – 30 grader, ljumma
    kvällar.
    Inomhus på vintern 24-25 grader så man slipper
    alla koftor och raggsockor!

  • @ Hej Daniel 🙂

    ”@Väderbiten

    Jag är av åsikten….”

    Kan förstå dej men bara delvis. Förvisso har det varit tämligen torrt just här. Jag skriver ”tämligen” för jag har inte haft pumpen ute för att vattna den tredje sommaren med den här nu. Det har helt enkelt inte behövts. Fast lågtryck har det varit ändå för det har blåst mest hela sommaren hittills och värmen här i södra delen den har nog de flesta andra här berättat om.

    Jag mäter inte sk*tväder i millimeter utan snarare hur jag upplever vädret sammanfattningsvis. Går det att ha det skönt vid stranden, kan man sitta ute och mysa en kväll osv.

    Jag har pratat med folk och det verkar mer och mer komma en uppfattning om att somrarna blivit sämre och jag tycker det märks också på meteorologerna som får jobba allt hårdare med att göra nånting bra av prognoserna och senast nu ikväll har jag hittat ett nytt ord med positiv laddning för att beskriva vädret.

    Ordet är att man beskriver vädret som ”händelserikt” när ettriga lågtryckssnurror kommer med åska, regn och blåst. Men det är inte bara snurror ibland är det fronter i gränser mellan varm och kall luft.

    Motsatsen är då förstås ett händelsefattigt väder med sol och värme samt en svag bris som man kunde minnas somrarna när man var liten och nåt sånt fattigt väder vill förstås ingen ha.

  • Ja, man kan ha olika önskningar om temperatur/luftfuktighet och så. Tror dock att många tyckanden här är relaterade till den klädsel man har. 😉 …En faktor till att ta med i beräkningen av det lagoma.

    Visst är somrarna sämre nu! De var bättre förr. Allt var bättre förr. Ju förr dess bättre! …Stollar!

  • Det är märkligt.

    Då har det återigen kommit till situationen, så som var fallet också tillexempel förra sommaren och som verkar vara återkommande att väderprognoser kraftigt överskattar förväntad temperatur. Det gäller då här i västra Sverige och på västkusten där jag finns. Hur det är någon annanstans kan jag inte se.

    Termometern visar nu klockan 10.30 12 plusgrader, och på klart.se står det förväntad temperatur 14 plusgrader kl 11.00 och likaså förväntat 14 plusgrader klockan 14.00. På SMHI står det förväntad temperatur 16 plusgrader klockan 14.00. Det är alltså en överskattning med 4 grader vad gäller SMHI och en överskattning med 2 grader för klart.se.

    Det är garanterat så som vädret ser ut att temperaturen inte kommer att öka 4 plusgrader ifrån nu och till klockan 14.00.

    Ser man veckan framöver vad gäller förväntade temperaturer som finns presenterade så är mitt antagande att förväntade temperaturer som skisseras kommer att visa sig vara minst lika mycket överskattade. Jag tycker det är konstigt att det verkar finnas en sådan benägenhet till att överskatta förväntade temperaturer istället för tvärtom.

  • Lagom varmt om man är ledig är 28 grader upp till runt 35 (fast då vill man undvika fuktighet). Om man jobbar inne på kontor är det en fördel om det inte är soligt men värme spelar givetvis ingen roll om man har AC. Annars är det optimalt med en temperatur på 20-25. Givetvis ska man kunna sitta ute på lunchen (och då är 20 grader ett minimum).

    Det mest optimala enligt min vänskapskrets är typiska medelhavssomrar. Kan minnas att vi i Stockholm fått uppleva något av detta sklag åren 1989, 1994, 1999, 2001 (tror jag) och 2010. Förhoppningsvis går vi mot fler somrar av den typen. Enligt de klimatprognoser jag sett så kommer nederbörden totalt sett över året att öka, men minska om somrarna (iallafall i Stockholmsområdet). Temperaturen kommer dessutom öka med ett par grader. Somrarna kommer även bli längre.

    Väldigt skönt förstås, även om den globala uppvärmningen har sina baksidor.

  • Jag tycker ALLTID att temperaturen här nere I Blekinge är högre än vad som står ute på Klart.se. Några grader varmare brukar alltid min mätare visa!

  • På sommaren är det lagom med 24 grader.
    Apropå ”lagom” så har jag en annan fundering.
    Det skrivs ibland om extremväder, men jag har en bestämd känsla av att vädret här det senaste året har varit EXTREMT NORMALT. Jag menar vi har inte haft några längre värmeböljor, långa perioder med torka eller riklig nederbörd, det var kallt under en period i vintras, men knappast någon extrem kyla.
    Är det någon som håller med? Martin kan säkert i statistiken och diagrammen hitta några oroande avvikelser.
    Låt oss hoppas att sommaren inte blir alltför varm, så kanske många som har klimatångest kan sova lite lugnare på nätterna.

  • Fortfarande tror vissa kommentatorer här på denna sidan att den ’globala uppvärmningen’ är på riktigt. Men de kommentarerna är ju skrivna av Martin Hedberg själv. Short of believers Martin :p………

    Martin: Hej Per. Varför uppträder du inte under ditt riktiga namn?

  • Bloggtorka eller? En vecka utan inlägg….Blir det högtryck nu eller är det osäkert?

    Martin: Högtryck och värme på väg. I alla fall i södra Sverige och några dagar.

  • Såg en bild på tv från i vintras. Påmindes om att snart står jag där och skottar snö igen???

    Vad var våren?
    Sverige, Sverige viss älskar jag dig men jag längtar efter att kunna sitta ute betydligt fler kvällar och äta sent utan att frysa eller ha filt.
    Gå upp på morgonen och redan då känna en varm vind mot kroppen och äta frukost ute (Utan att frysa det minsta)
    Vi är ett par familjer som upptäckt att SMHI samarbetar med avdelningen psykologiskt försvar.
    Det faktiska vädret är som vanligt dåligt men frammmåt helgen visar meteorologen på bra väder, vi mår då bättre månd-tors i förhoppning. Men framåt fredag kommer verkligheten ikapp oss. Meteorologen måste revidera prognosen för att behålla trovärdigheten. Så snurrat sommaren på med nya förhoppningar för att hålla Svenskens humör och arbetslust uppe.
    På västkusten köper dom inte det här längre. Det kallas nu valiumkusten.
    Jag kommer att satsa på att bo åtminstone 4 månader utomlands för att stilla den underbara känslan som värmen ger.

    Roger

  • Man kanske borde sluta att läsa väderleksrapporten! Idag står det ute på Klart.se att vi i Karlskrona ska ha max
    18 grader! Klockan är nu vid lunchtid och vi har kvavt, otäckt och 25 grader!
    Välkommen svala höst!

  • Jag skiljer mellan värme och åska även om just temperaturen kan vara likartade.

    Kommer högtryck som Martin utlovat kan jag tro på en sommar värd namnet men jag vill se och känna det först.

    I dag är det huvudvärksdag för mig och jag kan garantera det är rejäla elektriska laddningar där uppe bland molnen.

  • Västkustens väder sedan midsommar har präglats av låga temperaturer, regn och moln. Extrema konstraster mellan väst och öst denna sommar. Vi håller tummarna för det utlovade högtrycket, även om temperaturen här på västkusten knappt ser ut att orka upp i 20 en endaste dag…

  • Det är många som har skrivit i den här tråden ser jag. Det är sant att norrbotten i norrland har haft temperaturer mycket över det normala. Juni högsta temperatur blev 29,4 grader i Övertorneå i just norrbotten den 1 juni. Sedan dess har man också haft flertalet dagar med högsommarvärme. Över 30 grader har det dock inte varit sedan maj och det är faktiskt Eifra-Broen i Halland som innehar årshögsta hittils med 30,6 grader så tidigt som den 18 maj. I slutet på maj orkade inte termometrarna i norrbotten över denna temperatur, men en 30 grader blev det i norrbotten precis i slutet, till och med den 31 om jag inte minns fel.

    Och den här sommaren präglas av ett liknande vädermönster vi haft de senaste somrarna i Europa – högtryck och varmt i öster och svalare i väster, främst Brittiska öarna, Frankrike, halva Sverige. I Findland har det varit tropisk hetta stundtals. Vissa år har högtrycket legat närmare Skandinavien, som 2010 och 2011 vilket har gett längre perioder av värme. Förra året låg högtrycket lite för långt bort för att vi skulle få in någon sammanhängande värme. Lite så är det i år också, det där stabila högtrycket många av oss längtar efter har varit rätt så frånvarande, även om högtrycksryggar passerat och tidvis gett varmt väder – främst i öster.
    Nu kommer en sådan högtrycksrygg som kommer ge soligt väder och den här gången är det götaland och svealand som får det soligaste och varmaste vädret. Anledningen till att det blir lite svalare längs västkusten är för att vi kommer ha måttlig ibland snudd på frisk pålandsvind. det sänker temperaturen en aning, men över 20-21 kanske 22-23 kan vi nog få i göteborgstrakten. Det beror också lite på molnigheten – något som våra modeller ibland har svårt att uppskatta, beror lite på väderläget.

    Det finns tendenser att det även senare i juli kan komma flera högtrycksryggar med värme, med lite tur kanske något mer blockerande och långvarigt, men det återstår att se.

  • Jag föredrar hög och klar höstluft, 15 grader varmt med sol. Och givetvis är jag inte naken.

    Men vad är det som är så speciellt med ”hög och klar höstluft” som är så skönt att promenera i, och andas.

    Är det luft med ovanligt mycket negativa joner (som påverkar serotoninnivåerna), eller är det bara att det är så skönt att man äntligenkommit ur den hemska rötmånadsluften?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *