Regn, blåsigt och lite sol

Av Martin Hedberg.

Vädret har varit lite växlande de senaste dagarna och vi kommer att fortsätta på det temat. Det betyder inte regn hela tiden och överallt, tvärtom: På en del platser blir det riktigt bra väder. Men det håller inte i sig mer än en begränsad tid. Vädret är inne i en dynamisk period.

Natten mellan tisdag och onsdag kommer, vad som nu ser ut att vara ett omfattande, regnområde in över östra Götaland. Det medför att Götaland och Svealand får molnigt, regn och blåsigt väder under onsdagen. Under kvällen kommer det att även beröra södra Norrland.

Själva lågtrycket kommer att börja bildas under måndagskvällen över södra Polen. Det ger rikligt med regn även över Polen innan det alltså under onsdagen har dragit så långt norrut att det ligger över Sverige.

Här i Sverige ser det ut som om Småland, Östergötland och Västergötland får de rikligaste mängderna. Det finns anledning att återkomma till detta, både om mer detaljerad bana och vilka mängder det kommer att handla om.

Var det blir varmast? Som så ofta tidigare denna sommar så är det Norrland som får de högsta temperaturerna.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

17 CommentsLeave a comment

 • Delar av IKEA:s eller Elgigantens tak i Torsvik utanför Jönköping rasade ihop av snömängder en vinter. Det taket är platt… Man kan ju undra hur dessa vattenmängder frestar på byggnader och dagvattenbrunnar.

  Här står Sverige handfallet, håller en tumme i fickan och hoppas att både Klart, YR, DMI och SMHI alla har fel. Något regn kommer inte, inga värden kommer att förstöras.

  1 mm regn motsvarar 1 cm snö. Sommartid motsvarar väl 1 mm regn en liter per kvadratmeter? Min hyresvärd trodde inte regnet orskar några problem. Då bad jag att bli kopplad till någon annan för hon fattade inte att 50-60 mm regn är ganska mycket. Kollegan tog det på allvar och skulle vidarebefordra för att se om de kan göra något förebyggande. Rensa brunnar etc.

  Kan du inte göra någon jämförelse med t.ex. en fotbollsplan? Hur många kubikmeter vatten som regnar på den under en timme med 1 mm, 5 mm etc? För 19 mm på en timme låter helt galet.

  Eller hur lång tid en olympisk pool fylls i ett sådant är skyfall.

  Jag är lite vädernördig när det kommer till liknelser.

 • Kommer nån ordentlig värme? Känns tråkigt att tempen sjunker till ca 10 grader på nätterna. Såhär års brukar den inte gå under 15..

 • Martin 2: Antag att fotbollsplanen är 100 x 60 m =6000 m2. Du täknade själv ut att 1 mm regn på 1 m2 motsv 1 liter. 1 mm på en fotbollsplan blir då 6000 l = 6 m3 (kubikmeter). 5 mm blir 30000l = 30 m3. 20 mm blir 120000 l = 120 m3 osv.
  En pool fylls lika snabbt, oavsett storlek, med t ex en hastighet av 19 mm/tim. Dvs om den är 3 m djup tar det 3000/19 tim = ca 158 tim.

 • Att det har varit varmast uppe i norr så här länge denna sommar får en att fundera över golfströmmen. Kyler den ner den södra tredjedelen av Sverige? Uppenbarligen är så fallet!

 • Suck. Värme och sol tack!
  Det verkar som Sverige får allt kallare och ostadigare somrar numera…

 • Tack för svar i föregående blogg, Martin! 49 mm hade varit något det! Det är mer än månadsgenomsnittet för mina trakter. Nu är prognosen nere på 36 mm regn. Här finns begreppet Polenväder, vilket om jag minns rätt innebär varannadagsväder. Alltså regn varannan dag.

  Angående planering och byggande för svåra väderscenarion, går det väl att konstatera, att det är svårt att tänka sig det otänkbara: ”Inte kan väl…!” Ett exempel. Efter 2011 års vinter drog kommunen här ner på snöskottningsbudgeten, eftersom det inte på länge hade varit en sådan vinter, och det förmodligen aldrig aldrig aldrig, under den mandatperioden, skulle komma en liknande vinter igen. 🙂 Helt sant.

 • @Sophia och Simon

  Jag anser att det inte finns något som helst fog för att påstå att södra Sverige skulle haft en kylig sommar hittills. Så har verkligen inte varit fallet, utan juni månad har överlag bjudit på relativt varmt väder, framförallt i SÖDRA Sverige. I maj däremot, var det varmast i norr, men likväl hade södra Sverige mer sommarlikt väder än brukligt. Det låter som att ni tycker att sommaren har varit värdelös hittills, och är så fallet anser jag att det finns flera förklaringar till det. Antingen fordrar man för mycket av den svenska försommaren, eller så är mannaminnet kort. Jag står dock fast vid min åsikt, som dessutom stärks av statistiken, om att försommaren har varit varm i södra Sverige, låt vara inte rekordvarm, men måste det verkligen vara det?

 • Är Karlskrona enda stället där det alltid är sommar och för varmt? Jag längtar till svalare tider!

 • @M

  Det är nog snarare så att många andra har för höga förväntningar, och därför tycker att 20-25 grader är för kallt.

 • Södra Sverige är ganska stort. Vad jag förstår så har det varit betydligt varmare i öster än i väster. Runt 15-18 grader i väster 21-25 i öster, så det kanske beror på var man befinner sig.

 • @Johan

  Visst har det varit varmare i östra Sverige än i västra, men inte har det enbart varit 15-18 grader, åtminstone inte hela tiden; på midsommarafton var det exempelvis 25-26 grader varmt där. Däremot är det nog sant att värmen har varit mer jämn i öster än i väster.

 • En annan Martin, jämför du snömassa liggande på ett tak med rinnande regnvatten på samma tak? Driver du med oss eller? Vattnet blir inte stående på ett platt tak! Vattnet avleds i rännor, den enda tyngd är den i rännorna och en lite volym på taket just under regnet, även om det förefaller vara ett platt tak så lutar det alltid så att vatten kan rinna av, snö däremot kasar inte ner på samma sätt som snö på ett tak med ordentligt fall.

 • @Daniel
  25 graders dagarna är lätt räknade i väster…
  Inte många dagar över 20 i juni i Göteborg. Så juni har knappast varit varmare än normalt här i väster.

 • Det myckna regnandet och kylan har ni fått för era synders skull. Gör bättring, så kommer solskenet. För övrigt har det varit extra regnigt i Karlskrona den här sommaren…

 • Okej nu ska vi se ifall Klart.se kan lyckas få en prognos rätt…
  Imorgon ska det tydligen regna och åska hela dagen i Umeå, så därför bokar jag av planerna att åka in till parken.

  yr.no säger dock att det bara blir molnigt, vi får se vem som har rätt.

  Martin: Prognosen för Umeå säger regnskurar med inslag av åska. Regnskurarna ger inte mer än under 1 mm/h. Den säger även sol.

  Både Regnskurar och åska är intermittenta, dvs tillfälliga eller ”inte hela tiden”. Jag kan mycket väl tänka mig att det är uppehåll och tom relativt soligt hela dagen i Umeå. Det kommer dock med stor sannolikhet förekomma såväl regnskurar som åska (och sol) inom ett par mils avstånd till Umeå.

  Prognosen för Umeå? Det kan förekomma regn. Det kan förekomma åska. Det kommer att vara perioder med såväl moln som sol.

  Ha en bra dag, ute eller inne.

 • Det ma vara sant att vissa ar besvikna pa junivadret for att det aldrig gatt mer an ett par dagar med stabilt vader innan nasta front med regn tagit sig in vasterifran, men havdar man att det skulle ha varit kallt tycker jag att man har for stora forvantningar. Arets junivader har varit i stort sett enligt med vad som pabjuds av statistiken, ja till och med lite battre vad temperaturen betraffar, och jag ar ratt saker pa att det inte enbart ar varma natter som har hojt medeltemperaturen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *