Först kallt, sedan okallt redan i nästa vecka

Av Martin Hedberg

Det har varit kallt ett tag nu. Redan i november. Kommer det att stå sig hela vintern? Hur blir Julen? Hur länge håller den ordentliga kylan i sig?

Först, i morgon söndag och måndag, blir det lite kallare. Det kryper nedåt -20, lokalt -30 i stora delar av Norrland och nordvästra Svealand. Övriga Svealand och Götaland får mellan -5 och -15.

Sedan ser jag två-tre skiften i till ett mildare, nåja i alla fall inte lika kallt, väder i nästa vecka.

Det första inträffar i månadsskiftet. Mildare luft (allt är relativt, jag kanske borde skriva ”okall luft” istället) kommer då in över Norrland. I delar av Lappland och Norrbotten sker skiftet redan under tisdagen då temperaturen stiger till mellan -5 och -10. Under onsdagen (1 dec) tar temperaturerna i södra Norrland ett kliv upp till -15.

I Svealand märks skiftet under torsdagen (2 dec) då det stiger till omkring -5.

I Götaland sker skiftet om en vecka, söndag (5 dec) då det blir någon plusgrad på många platser. Stora delar av Norrland få då omkring -5.

Under perioden 1-4 december kommer det att vara lägre temperaturer i Götaland och Svealand än i Norrland, men till andra advent (den 5 december) återställs ordningen med lägre temperaturer i norr än i söder. Men så kallt som det varit och är just nu, det blir det inte förrän möjligen senare.

Summa: Fortsatt kallt i Norrland till tisdag-onsdag. I Svealand tom torsdag. I Götaland en hel vecka till. (OBS: begreppet ”kallt” är subjektivt och lite olika i Lappland respektive Skåne 😉

Hur Julen blir? Fortfarande ett oskrivet kort. Jag känner mig trygg i att det skall vara vinterväder från Värmland-Dalarna-Gästrikland och norrut. Men i söder… 50-50? Äsch, men en sån här inledning av vintern och negativt NAO så blir det såklart en vit Jul även i Skåne. Eller?

Vad tror ni?

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

28 CommentsLeave a comment

  • Är det så att du tittar på wetterzentrales kartor? Temperaturkartorna visar precis på det du säger. Men som du säger handlar det inte direkt om någon mild luft.

    Martin svarar: Ja, jag tolkade ECMWF (EC). De finns även på WZ. EC har vait ganska konsistent med utvecklingen. Som jag noterade i en tidigare blogg så har de även ett bra trackrecord. Men om flera av de andra globala modellerna har samma, men avvikande utveckling från EC så måste man givetvis ifrågasätta den. Även Ensembleprognoserna stödjer EC operationella modell.

  • Jag kan inte påminna mig att det varit så mycket snö och så bitande kallt här i Skåne redan i november? Här brukade man ju förgäves gå och längta efter en vit jul!
    Om vi nu verkligen fortsätter anstränga oss för att se människans inverkan på klimatet så kan man ju undra om kylan nu är en effekt av denna inverkan?

    Det har ju framkommit ett flertal rapporter om att Golfströmmen saktat ner väsentligt pga det enorma oljeutsläppet. Finns det några studier som du känner till där man försökt utröna vad som händer om Golfströmmen avstannar?
    Kan det ge en sådan direkt påverkan på klimatet?

    Här en länk ang golfströmmen:
    http://www .youtube.com/watch?v=9wZyvAPEDxY&feature=player_embedded#!

  • Vi SKA ha en vit jul i Skåne även i år 🙂 Två år i rad vore otroligt minst sagt! Och när fick vi en vit första advent senast??!???

  • Nej,låt oss få en riktigt grön vanlig skånsk jul!!En frisk skåning vill kunna gå i lågskor året om och snön ställer dessutom bara till med en massa problem!

  • Ja Gustav, om det var det vi har att välja på här nere. Min erfarenhet är att vi oftast har att välja på vit, ljus och torr vinter eller brun,lerig, våt och mörk vinter, där den senare är vanligast förekommande ;0)

    Rolle på Österlen

  • En liten iaktagelse som var märklig med sommaren som gick. Vi hade ju jättevarmt väder i slutet av juni och början av juli. Men trots detta hade vi en vattentemperatur (i Östersjön) under hela sommaren som knaptt tog sig över 21 grader.
    Att märka var vattentemperaturen tidigt på året uppe i 16-18 grader.
    Jag har inte varit med om detta tidigare. vid vämeböljor så brukar temperaturen på vattnet gå över 23-24 grader.
    Ett märkligt fenomen tycker jag.
    Min mätpunkt är Vänsö i vackra S:t Anna skärgård.

  • Låt oss hoppas att snön försvinner efter dessa två veckor och att det blir skönt att vara ute igen. Snö är bara av ondo.

  • Hur gör ni när ni mäter snödjupet? Det snöar tydligen väldigt mycket i Götaland och dom ska tydligen få dom största snömängderna. Men jag bor i Västerhaninge och här har det snöat konstant igen sen igår eftermiddag och det har säkert fallit minst ett par, tre decimeter. är det mycket lokalt snöfall eller?

  • Här vid mellersta Hallandskusten är det fortfarande barmark, men vinden biter rejält.Har haft den kallaste november sen 1998, men julen kommer rent statistisk sett bli grön eftersom vi har vit jul ungefär vart nionde år!

  • Hej Martin !

    När tror du snön börjar vräka ner över jämtland ? :O)

    Martin: Den sortens vinter verkar vara förebehållen södra Sverige.

  • hm ok !

    Men tror du att vi kommer att ha 50-60cm djup snö runt jul som det var förra året ?

    Martin säger: Hej Johan. Det låter som du inte är riktigt nöjd med vad du har just nu (20 cm?). Men det går fort när väl högtrycket försvinner och kalluften laddar upp över Bottenhavet med ostliga vindar 🙂
    Vad jag tror… att du får 40 cm till Jul.

  • Hej! Martin. Hörde ifrån Österrike
    (kompis) som sa att har det varit
    lite med Getingar på sommaren
    så brukar det bli kallt o snö
    Stämmer till en viss del
    För här i Halland så hade vi
    år 2009 o 2010 knappt några
    getingar (bor nära havet).
    Och visst blev det en kall
    vinter 2009. Återstår att se
    2010.
    Mvh:Steninge

  • @Johan

    Det är ju bara att kolla Radarn 😉

    PS > Martin
    Det var inte lite Snö som föll i natt I Norrköping.
    När jag skulle gå ut I förmiddags var det till att gå på spårvagns spåret för det var det enda som var plogat då. 🙂

  • Hej!
    Det kommer ju ingen snö här i Strömstad, fast än det står att det ska göra det. Jag vet att man inte alltid kan lita på väderprognoserma men ändå.. jag vill att det ska komma snö nu! Bara några mil härifrån vräker snön ner, men aldrig just här.. finns det någon anledning eller är det bara slump??

    Martin säger: Håller med. Det ser verkligen ut som ett hål på radarbilderna. Skulle kunna tänka mig att ni ligger i lä bakom höjdpartier i nordost (och att det snöar ur på lovartsidan), eller att det bildas lävågor nedströms någon större bergsformation längre bort (fortfarande i nordost).

  • Näää jag är långt ifrån nöjd ! Jag vill ha minst 60cm djup snö med 2dm botten under :). Men 40 cm tilljusl låter ju hyffsat då kan man iaf börja åka skoter :O) men det är på gränsen !

    Martin: Tänkte väl att det var så 🙂 Men/och gläd dig med alla markägare att tjälen sätter sig i marken först.

  • Kommer det bli en vit jul i hela småland???

    Martin: Hoppas det. Sydsvenska höglandet borde vara rätt snösäkert i alla fall.

  • hej martin.
    får ingen större koll på vad du pratar om.
    okallt, va fasen e de, vilken skala landar vi på ?.
    läs detta, idag söndag kallt som fan, men imorgon
    blir det okallt är det + eller minus.
    idag blir det regn men imorgon blir det oblötare.
    detta är en höjdare, inte dina ord men bra nära.
    idag västra götaland tidvis regn, lite blåst, sol,
    uppsprickande moltäcke,mestadels regn, solen tittar fram hela dagen mellan molnen,som spricker upp innan dom har hunnits bildast, regnet drar bort
    innan det har hunnits bildast mellan molnen som drog bort när det kanske inte hadde hunnist bildast. men ha tålamod till helgen drar tillfälliga moln som ännu inte har bildast bort över danmark som har haft snö som inte har hunnit lägga sig än.

    Martin svarar: Man kanske inte skall ge sig i kast med att beskriva vädret översiktligt för ett stort område och lång tid, men/samtidigt illustrera det med konkreta siffror. 😉
    Till en kollega hade jag nog sagt: ”Högtrycket försvagas och temperauren i 850 stiger med början i norr.”. Men det kändes både fjuttigt och lite väl kondenserat 🙂

  • Till Benny Svensson
    Jag reagerar också
    på vad okallt syftar på?
    Tycker att Martin svamlar
    en del i sin text om vädret.
    Kanske herr Martin kan
    förklara för mig vad är
    OKALLT???????

    Martin svarar: Man brukar säga ”mildare” när temperautren stiger. Ett annat uttryck är ”varmare”, men det är rimligen förbehållet lite högre temperaurer.
    När temperaturen rör sig åt andra hållet heter det ”kyligare” respektive ”kallare” beroende var på temperaurskalan man är.
    I vissa temperaturintervall är det givet vilket uttryck man skall använda, tex heter det givetvis kallare om temp går från -10 till -20. Men vad skall man säga när det stiger från -20 till -10? Här saknar man ett bra ord, oftast använder vi uttryck som ”inte lika kall luft” eller ”lite mildare luft”. (Det betyder inte samma sak som ”mild luft”. ”Mildare” beskriver en riktining, inte ett absolut belopp.)
    ”Okallt” är en lek med negationen av ”kallt”, ungefär som väder-oväder, betald-obetald osv. Någon argumenterar säkert att motsatsen till kall är varm. Men genom att sätta ett o framför kallt ville jag beskriva att det var låga temperaturer, inte kallt, men inte heller varmt.

  • Hej Martin!
    Du är litet tveksam för att kalla vädret milt. Och det gör du nog rätt i, eftersom det med högsta sannolikhet är ett lokalt ord för blid- eller töväder. Inte riktigt dokumenterat före 1700-talet.

    En rapport från Öland: Vår platta ö har även den sin vinter. Här blåser 362 dagar om året, sägs det. Resten av året stormar det. Snölagret blir sällan jämntjockt. Antingen är marken bar eller så är drivorna meter- och tvåmeterdjupa…eller höga.
    Fåk, riktig fåk, kan vi inte få än. Det är först när det ligger snö på havsisen, och den blåser in med ost- och nordostliga vindar riktig fåk uppstår. En beskrivning – ett utdrag – från sekelskiftet:
    ”Fåk är helt enkelt en snöstorm, sådan som den sällan förekommer på andra håll. Det är små fina snökorn i miljoner, som hålla bal med sådant lif, att intet enda får slå till ro på minst 24 timmar. Luften är som en enda snövägg, man kan ej se en aln framför sig. Då sitter man där man sitter och är nog glad, att det är inom fyra väggar. Det har händt, att folk gått vilse mellan boningshuset och ladugården så att de på flera timmar ej lyckats hitta hem.” Hihi!

  • Klart det blir en vit jul tänk på dom stackars renarna för det blir ju jobbigt för dom och dra släden runt jordklotet på barmark.
    En fråga….hur gör ni när ni mäter snö mängden som vatten?. Har provat isolera regnmätaren och sätta en lampa som tinar snön men det fungerar ju bara ner till ca -5 grader och en starkare törs jag inte sätta för att inte förstöra kretskortet. Om man nu skall mäta snön och tina den på platan för att sedan hälla i regnmätaren blir ju hur mycke snö skall man ta då? Ni har säkert en formel till detta?
    mvh
    Rolf

    Martin svarar: Hej Rolf. Nej sätt ingen lampa eller värmeelement, du riskerar (förutom andra problem som du nämner) att förånga en del av vatteninnehållet.
    Två enklare sätt A. Ta in snön och låt den smälta (under lock så att vattenånga varken avdunstar eller kondenserar). B. Vill du att det skall gå snabbare kan du väga snön. Du får då givetvis ta hänsyn till den yta som snön samlats upp på för att räkna om det till mm vatten.

  • Martin är från Norrland det är därför han skriver okallt, om ni sedan tycker att det är obra…, så får ni tycka det.

  • En bra? sak med detta kalla och snöiga väder redan nu, och med förra vintern i färskt minne, är att de mest rabiata förespråkarna för att Sverige ensamt med sina 9 milj. invånare skall hejda den globala uppvärmningen med div. skattehöjningar på allt från drivmedel till el till kött o.s.v nu tycks, om inte sansat sig så åtminstone dämpat ner övertonerna. Jordens befolkning är idag närmare 7 miljarder. Om man lägger ut ett måttband som är 7 meter långt är Sveriges del 9mm! Ökningen av utsläpp från Kina är större varje år än Sveriges samlade årliga utsläpp, och det är bara ETT exempel! Visst skall vi anstränga oss, men de största vinsterna går att göra i utvecklingsländerna.

  • Sverige står för 0,17 % av världens koldioxidutsläpp. Det är jättelitet. Kina står för 22,3 %. Det är ju en himla massa!

    …Men om kineserna skulle släppa ut lika mycket som vi svennar, skulle de stå för 32,3 %.

    Skulle de komma upp till samma fina standard som människor i USA – allting annat lika – kommer kineserna upp i 4,2 gånger så stora utsläpp som idag. Hoppas jag tänkt rätt, men då skulle de stå för – Håll i er nu! – 93,7 % av världens CO2-utsläpp.

    Så många är kineserna.
    Så mycket släpper vi västländer ut.
    Källa: Wikipedia

  • Nej! Jag tänkte inte rätt om Kinas hypotetiska andel vid amerikanska utsläppsnivåer. Omkring hälften ska det vara istället. Världens CO2-utsläpp i det närmaste fördubblas, med ett sådant scenario.

  • Ja men låt det fördubblas då! CO2 är utmärkt för växtligheten och det tycks ju enligt många forskare (bla flera svenska, ex. prof Gösta Walin) inte vara där problemet ligger.
    Att storföretag och banker investerar så mycket lobbyverksamhet och manipulation för att få till stånd CO2-skatter har antagligen ingenting att göra med att de plötsligt fått ett nyvaknat miljöintresse!
    Hela miljörörelsen har tappat fokus på miljön och är nu helt fixerade vid denna naturliga gas som orsakar en grönare värld. Finns det verkligen inte mer angelägna omständigheter att engagera sig i?

  • Nej! Jag tänkte inte heller färdigt, glömde att det går att göra stora vinster även i många väastländer, inte minst USA.

  • Hej Johan!
    Kan vi räkna med att vi får mer ”inlandsklimat” i Sverige framöver…dvs. kallare vintrar och varmare somrar…nu när Golfströmmen försvagas ? (enligt vissa forskarrapporter)
    Hur pass väl är detta belagt ?
    Hur går diskussionerna och vad är den allmänna uppfattningen inom meteorolog/forskar-kretsar?

    Mvh.
    /Tompa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *