Det blir en mild vinter

Av Martin Hedberg

Så här i slutet av sommaren/inledningen av hösten så börjar många fundera på nästa årstid. Som om man inte hade nog med alla prognoser som finns att tillgå bara för de närmaste dagarna.

Nåväl, nu är det slutet av september. Om tre månader är det Julafton. Då brukar vi ha vinter runt knuten. De senaste två åren har det dessutom varit vinter ”på riktigt” även i södra Sverige. Många känner på sig att det blir ännu en kall vinter.

Media har ställt sig frågan. DN gör det idag och Aftonbladet gjorde det för ett par veckor sedan. Bägge antyder de att det nog blir ännu en kall (och snörik?) vinter. Bägge har även med brasklappar att man inte kan veta säkert ännu.

Man kan ju dessutom spekulera i att vädret kan skifta under själva vintern, den kunde ju börja kall och avslutas mil eller tvärtom. Det kan ju vara så att det snöar massor i söder, men inte så mycket i norr osv.

Okay, alla vet att man inte kan veta hur vintern blir, men det är ändå lite intressant att spekulera i vad folk tror.

Jag tror att det blir en överlag mild vinter. Det kommer nog att komma en del nederbörd, men det blir inga massiva snöhögar som vi minns de senaste vintrarna. Nej, snarare regn, blötsnö och snö om vartannat. Vi får kanske se några köldknäppar som skapar ”intressanta” situationer med isbark. Kanske också något ordentligt blåsväder. Många kommer att klaga på hur mörk inte bara november är utan även december när det är så lite snö som kan reflektera ljuset från sol, måne och gatlyktor.

Verkar det dystert? Ja, men samhället spar ju i så fall massor av pengar på snöröjning och elpriset kanske inte blir så högt om det nu blir milt samtidigt som vattenmagasinen är fulla. (Även om priset på el inte bara definieras av vädret).

Jag tror i alla fall inte vädret de senaste två åren kommer att vara representativt för årets vinter. Nej, den här säsongen tror jag att det blir en mild (och nederbördsrik) vinter.

Om jag har några tunga prognostiska belägg för det? Nej, jag skall säga som det är, den här gången gissar jag. För en gångs skull sätter jag ner foten utan att ha belägg för det. Och det kan bli rätt.

/Martin

PS. Precis som det kan hända att mina prognoserna slår fel, så kan det hända att mina gissningar slår in 😉 DS.

20 Comments

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *