Därför blir inte sommaren så varm

En säsongsprognos för juli till september släppten idag. Det var WSI: s( Weather Services International) senaste säsongsprognos som presenterades. Den talar om ”en justering” av prognoserna till en inte fullt lika varm situation som deras förra prognos (utfärdad i slutet av maj för juni-aug) förutspådde.

Anledningen till det svara och blöta vädret är en överraskande omläggning till negativ fas av NAO (North Atlantic Oscillation). NAO är ett index som beskriver tryckskillnader på Atlanten. WSI:s chefsmeteorolog, Dr. Todd Crawford, beskriver att det uppstått en blockering på norra Atlanten. Denna blockering medför svalt och blött väder över Storbritannien och Skandinavien, medan det är varmare än normalt i södra och östra Europa

I deras tidigare prognoser hade man förväntat sig att såväl juni som juli och augusti skulle bli varmare än normalt här i Norden. Men när det nu uppstått ett negativt NAO i kombination med att vi närmar oss en El Nino situation så förväntar sig Crawford att vädermönstret skall bestå fram till oktober.

För vår del i Skandinavien lyder långtidsprognosen enligt WSI:
Juli: Svalare än normalt i väster, något varmare i öster
Augusti: Något varmare än normalt
September: Varmare än normalt

WSI talar om svalt och blött väder i väster och norr fram till oktober i generella översikten, men samtidigt resonerar mest i termer av ”något varmare än normalt” i månad-för-månadsöversikten för oss i norr.

Hur som helst, alla soldyrkande och värmetörstande nordbor som förväntar sig en ”kanonsommar”: Ni kanske skall söka er söderut eller om inte annat verkligen passa på de dagar som solen visar sig här hemma.

Och alla ni som tycker att det är okay med ”varannandagsväder” och temperaturer kring 20 grader: Detta verkar vara er sommar.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

28 CommentsLeave a comment

  • det sägs inget om hur blöt juli och augusti blir,bara att det blir något varmare,skulle det bli 25 grader och sol blir väl dom flesta nöjda ändå,men som sagt verkar prognosen lite luddig,kanske en svag högtrycksrygg kommer på besök då i juli om jag får tolka texten,och hur kommer den in i fall blockaden ligger kvar,vi får väl hoppas att det vänder i månadsskiftet juli/augusti och det är jag ganska säker på att det gör,annars finns det andra saker att göra utom att ligga och grilla sig i solen bara regnet håller sig borta är jag nöjd oavsett moln eller klarblå himmel,ta dagen som den kommer och försök göra nåt roligt,snart är det höst igen med allt det innebär och en ny väntan på vit jul som dom flesta vill ha, ha en bra sommar och sup inte för hårt,livet är värdefullt eller?

  • Om dom hade fel förra prognosen vad är det som säger att dom har rätt denna gången 😉

  • Samtidigt ska man tillägga att detta är vad WSI FÖRVÄNTAR sig. De förväntade sig en varm juni i sin majprognos och juni blev kall och blöt. Detta betyder att det mycket väl kan svänga om och bli varmt i slutet av juli och/eller början av augusti ändå om man ska ta hänsyn till NAO. NAO är väldigt nyckfullt och kan svänga om fort. Det som talar för WSIs senaste prognos är ECMWFs senaste månadsprognos som enligt DMI (19 juni) för Danmarks del inte visar på någon förändring i väderläget – vilket inte ger särskilt hopp för framförallt västra delarna av Sverige. Enligt amerikanska http://www.accuweather.com som ger en 25 dagars trend (OBS, kan variera mycket) har trenden varit solklar (i detta fall för östra svealand): 20-22 grader, ostadigt väderläge kommande 25 dagar. Alltså ganska behagliga temperaturer men ingen värmebölja.
    Jag håller med dig Martin: Soldyrkare bör söka sig söderut för risken är stor att den inte blir någon längre varm period här alls.

  • Appropå ”inte så varm sommar”. Den 11 juni 2012 blev det rekordkyla på antarktis. Det blev -73,8c, slog gamla rekordet från 1966 då det blev -73,3c. Massmedia har inte varit särskilt pigga på att rapportera om denna köldextrem.

    Martin. För att slippa lista ALLA rapporter om temperaturer så kan vi väl enas om att hitta någon slags formel där man väger in dem. Ett slags index av något slag… Vad sägs om att ta MEDELTEMPERATUREN av alla temperaturuppgifter över hela jorden?

    Medeltemperaturen… den har visst stigit! Och trots det noteras det ibland ett och annat köldrekord. Och man behöver man inte vara doktor i matematik för att lista ut att det nog har slagits några värmerekord och/eller att det i alla fall har varit lite mer varmt än det har varit kallt när medelvärdet förändras entydigt åt det varma hållet.

  • Men tidigare har du sagt att NAO inte direkt påverkar det svenska sommarvädret. Nu tycks det ändå vara så. Enligt GFS:s kartor över NAO-indexet kan man se att det är det lägsta sedan 21 december 2010, under den verkliga köldvågen vintern 2010/11.

    Betyder det att vi helt kan avskriva chansen för en varm period, och att maxtemperaturerna i juli och augusti inte når 25 grader en enda dag alls?

    Har detta väderfenomen förekommit förut? Jag har hört talas om blockeringar på Atlanten under vintern, men under sommaren? En klimatförändring åt det kallare hållet i annalkande?

  • Jag tycker att WSI har klantat sig rejält med sina långprognoser de senaste åren. T.ex sa dom att vintern 2010/11 skulle vara varm i december och kall i januari. Resultatet blev raka motsatsen, extremt kall december = varm januari.

    Dessutom gjorde samma institut en långprognos för sommaren 2010, som förkunnade en varm juni, men kall juli % augusti. Vad blev resultatet?: En pissig och kall juni, men en underbar juli, med en 3 veckor lång värmebölja.

    Är det med tanke på detta helt säkert att sommaren uteblir i år? Jag menar vem vill åka till Spanien och Grekland för att sola & bada?

    Betyder detta isåfall att även sommaren 2013, och kanske 2014, 2015, 2016…. blir kall?

  • Jag var lite ironisk i min sista mening i min ovanstående kommentar.

    Men, för att vara lite positiv, det har inte bara varit kyla som gällt hittills detta år. I februari och mars sattes värmerekord i Sydsverige, och i maj fick vi vår beskärda del av rejäl högsommarvärme, med nära 30 grader i Svealand, och nya värmerekord i Götaland. Att maxtemperaturen mer än en vecka i streck varit över 27 grader i maj har jag aldrig varit med om. Det är bara att hoppas på att en högtrycksrygg i juli eller augusti stabiliserar vädret och ger oss några fina och varma baddagar.

  • Är väl ändå något som inte står rätt till i detta väder? Jag bor utanför örebro och här har det varit 0 gradigt flera nätter och det är inte normalt i juni? Hur kommer hösten och vintern bli om sommaren här såhär kall som den varit hitills? tacksam för svar.

  • Nu har det släppts nytt väder igen. Helt överraskande blev det regn istället för sol. ”Vem hade kunnat gissa det”, sa meteorolågen. ”Nu är det ju sommar och då brukar det vara säkrast att gissa på sol”, fortsatte han. ”Men skam den som ger sig, vi fortsätter gissa på sol, någon gång ska vi väl få rätt, om inte förr så till vintern” avslutade han.

    Martin: Den var riktigt bra. Tack för ditt bidrag.

  • Å andra sidan ska ju jorden gå under i december (det var pga mycket vatten har jag för mig). Ska jorden dränkas lär det börjas i tid menar jag 😉

  • Handen på hjärtat Martin. Vad skulle du bedöma att sannolikheten är för att vi får ett omslag till högtrycksbetonat väder med temperaturer på runt 25 grader och sol nu i juli? Om sannolikheten är obefintlig känns det ju som att det är bäst att sondera bland svindyra charterresor redan nu..

    Martin: Man behöver ju inte fly landet bara för att det är varannadagsväder.

  • Att jorden skulle gå under sade man även 1974, 1980, 1990 och 2000. Hittills har det inte skett. Om jorden skall gå under pga mycket vatten krävs att det regnar ungefär 1000 mm regn per dag fram tills 22 december, så att marken blir mättad runt 1 km ned, varvid vattnet inte har någonstans att ta vägen. Då svämmar hav, floder, sjöar, bäckar, åar och dammar över, och lägger sig som ett vattentäcke över hela världen. Men det krävs då att 1000 mm regn faller varje dag över hela världen.

  • Svar till Pawel:

    I inre Svealand kan det t o m i juli bli frostnätter. Det krävs att det är klart och vindstilla väder, samt att vi har en kall luftmassa över oss. Det som du beskriver är inget rekord.

    Bara för att sommaren börjat kall måste inte det betyda att det kommer fortsätta året ut, även om den risken finns.

  • Sommaren tycks vara tiden då flest svenskar lämnar Sverige. Bara för att få ”sol & värme”. Förr i tiden kunde man lära sig att uppskatta sitt eget land, men nuförtiden tycks alla ha något emot Sverige. Det är fel på SJ, det är fel på vädret, det är fel på bankerna, det är fel på regeringen, det är fel, fel everywhere. Om man inte tycker att Sverige har bra årstider är man kanske gjord för att bo i Spanien.

  • Vädertjänsten verkar vara en samling Druider som siar om vädret och får betalt för det. Jag ska ansluta mig till dem och säga att fenomen som är nu är lika som 1994 och det kommer med största sannolikhet värme redan i början av Juli och varar ända till September. Sanna mina ord… Undrar om jag får betalt med om jag får rätt..hehe 🙂

  • Hej, förra gången jag skrev till dig fick jag ingen bekräftelse på mottagande.
    Vi (alla vi som är beroende av någorlunda överenstämmelse mellan prognos och kommande väder under morgondagen eller möjligen övermorgons dag)vill lämna en rekommendation till dig och dina kolleger. Försök er inte på något annat än att redovisa dagens väder för då är det svårt att bli arga på er då vi själva kan se vad vi har för väder. Där jag befinner mig nu,i Ängelholm, ska det enligt dig just nu vara sol blandat med moln. Någon sol har jag inte noterat och molntäcket är kompakt.
    Förvånansvärt att svenska metereologer i jmf med era kolleger i Danmark och Norge, utgår från att ni har tillgång till samma förutsättningar som utbildning, teknik mm, är så vilsna i era prognoser. Inte nog med det. Ni lämnar också skilda prognoser i Tv-kanalerna och i ex tidningar.

  • Meteorologerna har svårt att uppfylla de prognosmål regeringen har satt upp, det är helt enkelt för många felprognoser.

    Vad jag förstår finns ett mål att endygnsprognoserna ska vara rätt i 85% av fallen. Prognoserna för dag två har då en sannolikhet av dagens väder x0,85 x0,85 = 70% Dag tre x0,85 x0,85 x0,85 = 60% och dag fyra x0,85 x0,85 x0,85 x0,85 = 50%, vilket för flerdygnsprognoser alltså framstår som i bästa fall ren gissning. Och detta är då ett mål som meteorologerna inte klarar av.

    Som det känns just nu är det större chans att England vinner en strafftävling i ett fotbollsmästerskap än att meteorologerna ska få till en korrekt prognos för juli månad.

  • man kan ju säga att verkligheten sällan blir som utsatt prognos,ofta kommer det regn när det inte ska eller kommer solen fram trots att det ska vara mulet och det är tråkigt om man har förväntat sig en sval dag för vissa ändamål,när det gällt nederbörd har det ju stämt dåligt här i östra småland,dom lovar uppåt 10 mm men vi får kanske 2,då blir man besviken om det är kraftiga snöfall som utlovats,även på sommaren är det bra med regn på natten så inte luften på dagen blir för fuktig och kladdig,då kan man förstå varför folk blir nudister,det finns väl inget perfekt väder när vi är så många med olika behov av vädret,man behöver nog vara utrustad med lite fantasi om man ska leva i sverige på sommaren,är man för kräsen som många verka vara bör man flytta till spanien eller turkiet/thailand så man kan få sin efterlängtade solbränna,som sagt smaken är som baken,delad i många bitar men den här biten stannar kvar i småland och njuter av dess smörgåsbord(marknader) i sommar.

  • Tidigare trodde du på ju på en varm sommar Martin – där ser man hur svårt det kan vara att sia – speciellt om framtiden som Falstaff Fakir sa.
    🙂
    Blött är det i alla fall och det kommer att vara blött i markerna en bra bit framöver – oavsett vädret – så mycket kan jag säga. (Gäller Svealands ostkust).

    Martin: Japp, så är det. Men/och gräsmattan växer 🙂

  • och? .. prognoser eller inte. Vädret kl 11 idag stämde ju inte på klart.se. Det skulle då varit sol och 16 plusgrader där jag befinner mig. Men det var igenmulen här hela förmiddan när jag kollade ut genom fönstret iallafall .. men jag kanske inte putsat dem på länge heheh! Just nu ska det vara 19 grader varmt och fortfarande strålande solsken .. men nu ösregnar det och det är ganska svart vid horisonten och 19 grader är det inte.

  • Hej! Se vad en gamla bondepraktikan säger om juni månad…ligger nåt i det?
    Hälsningar Mari

    Juni- Sommarmånad.
    Följer på en våt maj en våt juni, kommer sannolikt en våt sommar.
    Åska i denna månad förkunnar en regnig sommar, men en rik skörd.
    Om nordlig vind ofta blåser, kan man hoppas på ett gott år.
    Juni motsvarar i fråga om väderleken i allmänhet december. Är juni mild och våt, blir även december sådan.
    Regn midsommarafton är alltid långvarigt. Bed om regn före midsommar, efteråt kommer det nog din bön förutan.
    Sådan väderlek är fyra dagar före och efter sommarsolståndet(den 21/6), sådan blir den ända till Mikaelidagen(den 29/9).

    Dagar att beakta

    Trefaldighetssöndagen. Är vädret klart denna dag, betyder det ett gott år.

    Salomonsdagen (den 25/6). Om det regnar denna dag, kommer det att regna i fyra veckor efteråt.

  • Enligt DMI visar tisdagens ECMWF-prognos för 30 dagar en viss sannolikhet för förändring i väderläget från mitten av juli och framåt, dock ännu väldigt osäkert. Man kan alltid hoppas på det bästa!

  • Hej, du berättar om juli, augusti september. Men hur blir våren april, maj, juni? Vilka gissningar har ni där?
    mvh anna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *