En säsongsprognos för juli till september släppten idag. Det var WSI: s( Weather Services International) senaste säsongsprognos som presenterades. Den talar om ”en justering” av prognoserna till en inte fullt lika varm situation som deras förra prognos (utfärdad i slutet av maj för juni-aug) förutspådde.

Anledningen till det svara och blöta vädret är en överraskande omläggning till negativ fas av NAO (North Atlantic Oscillation). NAO är ett index som beskriver tryckskillnader på Atlanten. WSI:s chefsmeteorolog, Dr. Todd Crawford, beskriver att det uppstått en blockering på norra Atlanten. Denna blockering medför svalt och blött väder över Storbritannien och Skandinavien, medan det är varmare än normalt i södra och östra Europa

I deras tidigare prognoser hade man förväntat sig att såväl juni som juli och augusti skulle bli varmare än normalt här i Norden. Men när det nu uppstått ett negativt NAO i kombination med att vi närmar oss en El Nino situation så förväntar sig Crawford att vädermönstret skall bestå fram till oktober.

För vår del i Skandinavien lyder långtidsprognosen enligt WSI:
Juli: Svalare än normalt i väster, något varmare i öster
Augusti: Något varmare än normalt
September: Varmare än normalt

WSI talar om svalt och blött väder i väster och norr fram till oktober i generella översikten, men samtidigt resonerar mest i termer av ”något varmare än normalt” i månad-för-månadsöversikten för oss i norr.

Hur som helst, alla soldyrkande och värmetörstande nordbor som förväntar sig en ”kanonsommar”: Ni kanske skall söka er söderut eller om inte annat verkligen passa på de dagar som solen visar sig här hemma.

Och alla ni som tycker att det är okay med ”varannandagsväder” och temperaturer kring 20 grader: Detta verkar vara er sommar.

/Martin

28 Comments

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: