Värmen står sig stark

Väder och brandrisk

Det varma vädret fortsätter.

Förvisso kommer det att bli ostadigare och bildas en del kraftiga regnskurar. Men det överlag varma vädret håller i sig. Jag väntar mig att temperaturerna om dagarna pendlar mellan 25 och 30 grader, lokalt varmare. Regn kommer att svalka tillfälligt, men högsommaren håller i sig även under kommande vecka. Jag ser en liten avmattning i månadsskiftet, men den har å andra sidan funnits där de senaste dagarna och bara flyttats framåt.

Väder och brandriskRegnskurarna kommer att kunna skapa lokala översvämningar. Kanske kan vi få till lite rejäla hagelskurar och någon tromb. Åskan kommer och går vilket givetvis ställer till med en del problem.

Det är mycket torrt eller extremt torrt över stora ytor vilket gör att brandrisken är stor eller extremt stor på många platser.

Men sommaren är här och att döma av kommentarerna här på bloggen och människor jag möter på stränder och i stan så tas den emot med blandade känslor. Många besväras av värmen, medan andra mest besväras av de som besväras.

Hur som helst så gäller det att hantera situationen. Drick mycket vatten, sök svalka. Njut om du kan, annars håll ut.

Själv jobbar jag på att bygga ihop utrustning för att kunna sända live-tv utomhus för att bevaka såväl värmeböljor som stormar. Just nu konstruerar jag ett handhållet stativ i kolfiber.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

75 CommentsLeave a comment

 • Drick mycket vatten, betydligt mer än du är van vid. Drick inte alkohol, kaffe eller söta drickor. Drick inte kallt utan snarare fickljumna eller varma drycker. Sitt inte i direkt solljus utan i skuggan helst där det vindar litegrand. Lägg hjärna en ispåse eller något annat svalt bakom nacken. Dra ner verksamheten under de varmaste timmarna runt middag och eftermiddagen och istället gör mer ansträngande saker på kvällstid eller tidig morgon. Och viktigast av allt! Passa på och njut av lite värme medans vi har den. Snart är det dags att klaga på kyla, regn och snö igen.

  • Kaffe går alldeles utmärkt att dricka, koffein är inte så vätskedrivande som det påstås. Du måste få i dig allt mellan 4-10 koppar innan det har någon nämnvärd effekt och även då så är den vätskedrivande effekten väldigt liten.

   //Dan

 • Det är nog bara en tidsfråga innan det gällande svenska värmerekordet på 38 plusgrader som uppmättes i Ultuna 1933 och i Målilla 1947 kommer att ryka all världens väg och att vi för första gången i Sverige får uppleva en superhetta på 40 plusgrader.

  • Tror inte det, det verkar paradoxalt nog som om de riktigt varma dagarna (35 grader och uppåt) har blivit färre på senare decennier. Det skulle i och för sig kunna bero på slumpen, men klimatet är så komplext att de riktigt varma dagarna mycket väl kan bli färre när medeltemperaturen ökar.

   • Å andra sidan är det många andra länder som satt nya värmerekord på senare år. Bland annat blev det ju nytt rekord i Finland för inte så många år sedan.

  • Det kan nog dröja något decennium pga att vi har partiklar i luften. Men det vore onekligen kul att få uppleva något sådant här i Sverige.

  • Det jag undrar mest är hur pålitliga de här gamla resultaten är. Hur som helst så är 40 grader inget jag längtar efter att uppleva.

  • Temperaturrekorden är från 1930- o -40 talen och då var det rel låga CO2-nivåer.

   • Det är mer partiklar i luften nu. Detta innebär att de skyddar oss från den varmaste sommarhettan. Det innebär också att hindrar utstrålning på natten. Således blir de varmaste dagarna något kallare medan nätterna blir varmare.

  • Vad finns att säga? En vanlig värmebölja, inte i närheten av något värmerekord vare sig i temperatur eller tidsperiod. I norr har det kanske varit lite varmt, men inte i västra Östergötland där jag bor. Kom igen om det blir flera år som 1994 i rad, då kanske även jag börjar att fundera lite.

   • Exakt, inget speciellt med den här sommaren. Klimatskeptiker? När det är -30 två veckor i rad är det vädret, när det är +30 två veckor i rad är det klimatet. Double standard much?

     • Det vet jag inte men min erfarenhet är faktiskt den omvända. Jag tror det beror på att många skeptiker faktiskt är intresserade och även om många är långtifrån experter så är de mer pålästa än ”Svensson” som inte bryr sig och bara köper rapporteringar om katastrofer och extremväder rakt av.

      Nu till något annat. Jag undrar om man ändrat kriterierna för klass 1,2 etc. varningar. Vet du något om det? Jag minns mycket varma somrar liksom iskalla vintrar med ordentliga oväder fullt i klass med det jag sett de senaste 15 åren. Att slaskpressen skriver saker som ”Nu kommer monsterstormen” så fort det blåser mer än 10 m/s är inte förvånande, däremot förvånas jag över hur SMHI utfärdar varningar i tid och otid. Beror det på att folk blivit vekare? Igår var det ju en förare som inte dög till att kliva ur och flytta en gren för att det regnade för mycket. Mina föräldrar roterade i TV soffan när de såg inslaget. Den moderna människan verkar ju tro att allt utom +20 +/- 2 grader är extremt. Har media massuggererat folk?

   • ”Lite varmt” i norr? Kolla in SMHI:s avvikelsekartor för juli och gör ett nytt försök…snarare extrema avvikelser det är frågan om, inget annat. Många rekord för juli lär ryka.

  • Kanske det beror på att dina fantasier inte behövs besvaras? tror du det finns folk som förnekar att det finns ett klimat?

 • Hoppas på extrema åskväder framöver. Ju värre desto häftigare 😀

 • Sa ju att värmen kommer o hålla i sig länge kul när man har rätt . Skulle nog bli en väder gubbe

 • Varmare klimat kommer att leda till mer extrema väderfenomen, som kraftiga åskväder, skyfall, extrema hagelstormar och tornados. Vi har sett att varmare klimat lett till att ovanliga former av ovädersmoln typ superceller blir allt vanligare uppe på nordligare breddgrader.

  • IPCC själva hävdar ju att de än så länge inte funnit någon koppling.

 • Var det extremare väderfenomen under Vikingatiden, då det var ett varmare klimat? Knappast…Hade det varit en kall och regning sommar, skulle det också naturligtvis varit ett klart bevis på AGW..Även om det snöat…stormat..varit helt stiljte. Kom igen när vi kan rada upp sådär en 20-30 varma somrar som den här, då kan vi börja ana en klar trend…Ingen medeltemperaturökning på jorden under de senaste snart 18 åren…Varför? Den värmen påstås försvunnen i djuphaven…Finns det sifferbevis på det?
  Då borde det öka lite efter den här sommaren.

 • Lördag eftermiddag fick vi här vid Hallandskusten 50mm
  regn,hagel,åska,kraftiga vindbyar.
  Inget ovanligt alls,efter dessa veckor med 25-30graders,
  värme.

 • visst är det varmt numen ensak ska man alltid komma ihåg,vi människor har aldrig och kommer aldrig kunna påverka naturen eller klimatet.
  precis som missuppfattningen att korv görs av grisar som man har i lador och ger mat är klimatet inte ett resultat av att man göder det med co2 som visserligen är en växthus gas.

  nej nu ska jag ut i trädgården och planera hur jag ska odla utan att jag bidrar med frön och bra jord….

 • Ibland undrar jag hur mycket Era prognoser stämmer?? Enligt Er så ska de bli regn o åska vid ett klockslag men så kommer det flera timmar senare!! Bor i Halmstad och badar mycket vid havet och kan säga att Era prognoser stämmer inte alls. Det bästa är att titta ut genom fönstret innan man beger sig till havet.

  • Det är problemet med deterministiska modeller, något som allmänheten vant sig vid: man räknar ut EN lösning på väderutvecklingen och presenterar ”så här blir det”. Egentligen, och det blir tydligt vid regnskurar, så handlar det om sannolikheter.

 • Intressant med en rivierasommar med UV-index som ligger på den lägre nivån.
  Märker detta även på att man inte blir så brun trots att man är ute en hel. I våras var det dock högre. Är någon som har en vettig förklaring till detta?

 • Putte_63: Ja jag är rädd för att det kommer bli så, usch. Tycker bara det blir extremare och extremare, lite rädd blir man 🙁
  Markus: Ja lite länge ja hade du ju rätt i, men inte tills november december hoppas jag verkligen inte du har rätt i. Mina barn vill ha snö då, jag också!

 • Var klimatsmart och se igenom co2-bluffen! Snacket om co2 är en enda stor avledningsmanöver! Då slipper man ta upp de verkliga problemen med luftföroreningar, som t ex de ultrasmå partiklarna i moderna dieselavgaser, eller de ofantliga utsläppen från sjöfarten med omätbara mängder av farliga partiklar. När sanningen är för hemsk börjar man skygga och rikta all fokus på oväsentligheter. Sen är det så att vanlig vattenånga utgör 80 – 90% av all växthusgas på jorden. Detta senare har t.o.m. stått på text-tv en enstaka gång, men då valde man att ändra siffrorna i forskarrapporten till 70-80%. Ändå fortsätter folk att ty sig till frälsarteorin/påståendet ”co2” (!) När ska vi inse att vi är vilseledda??

 • Här i Linköping har det den senaste månaden varit, och är fortfarande skapligt varmt och TORRT med en maxtemperatur över 34 grader en dag. Men för det mesta har det hållit sig runt 30-32max dagtid i snart 14 dar med gassande sol. Och det har inte fallit så mycket nederbörd heller. Det mesta har hållit sig väldigt lokalt ett par mil utanför Linköping och gått runt oss. Så här jag bor börjar det likna mer och mer en savann för varje dag som går nu med totalt uppbrända åkrar och gräsmattor med jord som ligger hård som cement full av torrsprickor. Och i skogarna är det nästan helt rent på växtlighet. Bara träd och buskar finns kvar med uppbränd mossa här och var.

  Detta är för första gången i hela mitt liv som jag har fått vara med om så här höga temperaturer och så här torrt väder under en sådan lång tid regionalt i Sverige. För annars när det är 30 grader varmt i Sverige brukar det ju bara vara väldigt lokalt och under en kort tid i ett par 3 dar max,men detta är ju extremt.

  Så får hoppas på mycket regn här snart,för det behövs verkligen. Och när det väl kommer så förvånar det mig inte det minsta ifall det blir massiva översvämningar med tromber och åska som heter duga.

 • Väldigt torrt och kvavt här vid Öresundskusten. Studerar väderkartan och mönstret upprepar sig. Vid värmeböljor bildas mer sällan åskskurarna över syd och sydvästskåne. Först då molnen rört sig en bit över land bildas åskceller. Just nu åska över norra Skåne och vidare norröver. Vidare över Själland, där Helsingborg tycks ha lite av ett mikroklimat, då åskvädren inte förlorar kraft utan tar sig över den smalaste delen av sundet.

 • Ett mkt välbehövligt regn över stockholm. För första ggn på länge centrerat över staden.

   • Inte mängden kanske men tiden det föll på, absolut! Spenderat flera år i södra tyskland och har varit med om en del kraftiga åskväder men det här var det värsta jag upplevt.

 • I Stockholms skärgård var det mycket torrt även förra året – men inte alls lika varmt. De senaste dagarna har björkarna på vissa ställen börjat färgas gula, men det var faktiskt värre förra året (kan dock givetvis vara lokala variationer) Får se nu om det blir ordentligt med åskskurar de närmaste dagarna som klan ”vattna”.

  • På Västkusten i Norra Bohuslän började björkarna gulna för 3-4 veckor sedan, och löven faller av.
   En oerhörd torka är det, vilket också märks i det bevattningsförbud som finns i bland annat Tanum (den kommun där vi har vårt sommarställe).

 • Hoppas att Augusti blir än varmare.

  Riktigt skönt att bada i havet här på västkusten nu, nästan som i tropikerna 🙂

 • Antar att du är ett litet troll Kalle, men beräkna då vad kostnaden blir för dessa översvämningar, åsknedslag och från värmen utmattade människor och förstörda skördar.

  Det är väl ganska naturligt att medelhavsvärmen har en rejäl baksida. Ingen med lite sunt förnuft kan kalla detta för ”normalt” svenskt sommarväder (vad nu det är). Resebranschen gnuggade händerna under de kalla veckorna i början av sommaren och håvade in pengar.

  Ännu roligare är de människor man möter som säger sig själva vara ”miljö”-vänner och köper ekologiskt, åker kollektivt och köper miljövänligt tvättmedel för att i nästa sekund fly ett svalt sommarsverige med maskiner som orsakar mer regn. Dubbelmoral så det förslår.

  Men vad gör vi inte för att få lite bruna smalben så det syns på jobbet att vi har haft en solig sommar.. 🙂 .. Nu har gubben gnällt färdigt.

  • Till trollkarlen Jonas

   Om det handlar om kostnader så är jag övertygad att det är billigare att cykla till badplatsen och bada i det av solkraft uppvärmda havet här på västkusten än att behöva åka flygplan till tropikerna för att få uppleva varmt vatten (vilket kanske inte ens är uppvärmt med solkraft). Förutsättning är så klart boende på lämpligt cykelavständ till havet på västkusten, och isådantfall är det längre att cykla till tropikerna och vilket kan vara problematiskt räkna med att hinna med under ett par timmar en tisdag eftermiddag.

   Så ta nu genast fram cykeln och ta en cykeltur till badstranden och njut av det varma sköna badet. Gör en insats för miljön 🙂

 • Det har bara kommit jättelite regn här i Blekinge för några dagar sen. Idag har vi enligt min mätare den varmaste dagen. Vi har nu ca 30 grader i skuggan! När får vi regn o svalka? Vi skulle ju få åska, men nej ingenting! Tyvärr brukar sommaren vara ända till oktober här nere, så man får väl bara försöka att uthärda och drömma sig bort till den svala och underbara hösten.

  • Passa på njut av värmen. Tids nog kommer vintern och det ständiga mörkret och det är nödvändigt gå fullt påklädd hela tiden för att inte frysa ihjäl.

   • Till Kalle: Ja, det är ju den vanliga frasen att man ska passa på att njuta av värmen. Dom som säger så till en människa som lider fruktansvärda kval av värmen förstår inte det minsta vad det innebär. Det handlar om att försöka överleva och ta sig igenom det hemska något så när. Höstmörkret gillar jag däremot och att vara påklädd är något som jag föredrar! Jag uppskattar också att kunna andas sval frisk luft och att ta en promenad när det är 17 plusgrader och solen kikar fram. Välkommen höst!

    • Då är vi väldigt olika. Det är den mycket korta perioden med 2-3 månader då det kan inträffa att det kan bli varmt med långa ljusa dygn och möjlighet till härligt bad i varmt men friskt vatten som gör jag känner det är möjligt stå ut med de övriga 7-8 månaderna med ständigt mörker och ständig kyla som det är här i Norden. Det är också så att det ofta är somrar här i Norden där temperaturen knappt kommer upp över de 17 grader du nämner, mer än då på sin höjd någon eller några enstaka dagar. Men det finns ju såklart också varmare platser på jorden som det går att åka till. Gillar man kyla i kombination mörker så finns istället tillexempel platser med ständig tjäle att välja. 🙂

 • Martin, snälla, kan du inte svara mig ifall du har info om när det kommer bli svalare? Jag bor i Sthlm och jag tycker att det är för varmt, jag har 29,7 grader i min lgh så gott som dygnet runt och ca 28 på natten och både ute som inne känner jag mig svimfärdig av detta värme och sover knappt på nätterna. Inte ska det väl fortsätta vara så varmt även i augusti???

  • Det blir någon grad svalare på onsdag-lördag i Stockholm. Men det är att betrakta som fortsatt högsommarvärme med omkring 20-25 grader.

   • Hur påverkas glaciärernas avsmältning i den svenska fjällvärlden av denna sommarens rekordvärme?

   • Tackar för ditt svar! En grad svalare känns ju inget. Tråkigt att värmen fortsätter, hade hoppats på temperaturer under 20 grader.

    • Här droppade den rejält under 20 strecket. Den mänskliga hjärnan fungerar ju så att om det är varmt så tror man emotionellt att det är lika varmt i hela landet även om hjärnan vet bättre. samma sak om det är kallt.

     • Under 20 grader mitt på dygnet runt säg 14 tiden är väl bara i Kirunatrakten, inte i Sthlm där jag bor.

     • Jag bor norrut, dock långt söder om Kiruna och vi hade 19 idag. runt 14-13 tiden.

 • Jag bor i Askersund o undrar över denna vädersajts åskprognoser ! Idag utlovades från början 64 % risk för åska i Askersund ! Nu är risken sänkt till 14 %. Nån åska alls har det inte blivit ! Ibland kan det stå t,ex. 2 % risk ! Vad är meningen med dessa gissningar i % !

  • Man kan inte VETA om det skall bli åska. Meningen med sannolikhetsprognoser är att ge en relevant bild av vad man kan förvänta sig.
   Står det 2% så betyder det att det i 2 av 100 fall blir åska. Står det 50% så betyder det att det troligen blir åska varannan dag.

 • Och när tas också den utlovade kortare ”svalkan” bort? Den skulle ju kommit med en front norrifrån och nyss hörde jag att de eventuella regnen ska röra sig tvärtom norrut från sydligaste Norrland!
  Hade vi fått ett tydligare besked om den sannolika längden på värmeböljan hade de som kan rest bort redan från början…
  Hur lång blir den istället nu? Två veckor till? Tre veckor till? Tråkigt också när de flesta väderpresentatörer fortfarande säger ”RISK” för åska, regn osv och därmed indirekt talar om var de själva står i diskussionen.

 • Hej Martin läste i expressen att sommar värmen skulle stå sig ända in i oktober.O läste i en annan tidning att kommande vinter blir mycket mild.Till ock med rekord mild så det.är nog sant

  • Låter härligt. Det är bara att hoppas att det blir så, och varje år med 🙂

 • Aldrig kan väl denna värme ha något att göra med den
  av vissa påstådda global nedkylningen?

 • Markus: vilken dag i Expressen stod det? Och vilken var den andra tidningen? Jag googlade rekordmild vinter, för att kolla om det stod något om det. Jag fick bara upp information om vintern 2013/2014.

 • MA: jag tycker och känner precis som du, så jag säger också välkommen höst! Älskar den svala luften <3

 • Och av någon outgrundlig anledning kommer det – statistiskt sett – att nästa sommar bli en än varmare värmebölja, och kanske längre. Med smärre avbrott för rejäla skyfall, som marken knappt hinner dra nytta av.

  Du Markus, om du inte förstår att innehållet i tidningar alltsomoftast är falskt, sluta läsa dem tills du vet bättre.

 • Greger: jag har inte heller varit med om detta känns som om värmen aldrig tar slut. Och nu får man höra att värmen kommer vara enda tills oktober 🙁 herregud vad torrt det kommer bli då i så fall.

 • Här i Luleå skulle vara överlyckliga om vi fick regn för det är ett bra tag sen. allt håller ju på torka bort och gräset har torkat i hop så det knastrar när man går.