Värmebölja ett tag till

Värme och varningar

Värmen håller i sig ett tag till.

Med anledning av det så har SMHI nu utfärdat en klass 2 varning för värmen. Den gäller eftersom det väntas vara över 30 grader dagtid, minst fem dygn i sträck (räknat från första dagen med värmen).

Värme och varningarDet kommer att fortsätta vara varmt i alla fall fram till och med lördagen. Därefter ser det ut att bli lite svalare, men inte kallt. Istället för 30 grader så blir det omkring 25 grader.

Det kan, och kommer att, bildas värmeåskväder. Inte överallt, men på en del platser. Idag torsdag är det främst norra Svealand och södra Norrland som ser ut att få regnskurar. Det kan även förekomma åska.

Jag vill även varna för att faran för bränder i skog och mark har ökat i takt med att det varit varmt och torrt, det är trots allt mer värme och över större ytor än det är regn.

Ta det lugnt i värmen, sök skugga och svalka. Drick mycket vatten.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

38 CommentsLeave a comment

 • Det var en dag i sommar som det inte fick regna näml sön 27:e juli, då vi skall ha släktträff utomhus. Befinner mig i Norra Bohuslän. Väderprofeterna utlovar allt från 0.1 mm till 10 mm, med Klart som bästa alternativet. Hoppas ni har rätt Martin. Yr som borde ha bra koll i mina trakter utlovar dock mycket regn.

   • Hej Martin hoppas att sommarn håller i sig länge nu menar jag ända fram till nyår så vi slipper vintern men med tanke på hur varmt det varit så kommer nog det o bli ett rekord varmt år tror på en rekord varm höst o vinter med med temperaturer på dryga 20 grader o det är inte otroligt att det kan bli så varmt hela höstn ovintern med tanke på klimatförändringarna som ligger dig så varmt om hjärtat

  • Nu lör em är det spännande: enl SMHI o YR finns det chans till uppehåll, övriga är mer regninriktade. Men det måste vara ett ganska osäkert väderläge eftersom prognoserna varierar så kraftigt.

  • Nu finns facit: Först mulet, sen sol fram till kl 2, sen kraftiga åskbyar med regn, ca 3 mm, därefter uppehåll men kyligt, 18 gr. I lördags var det vackert o varmt och likaså idag mån. Kan man ha mera otur?!
   Men partajet räddades tack vare mina hemtillverkade byggplasttak som rullades ut över metallrörsställningar (från 2 havererade Rusta partytält). Kanske patenterbart? 🙂

 • Markus hur kan vi vara säkra på att detta med värmen ej har med att
  klimatet ändrats redan?

 • Jag undrar ifall det ser ut att komma temperaturer över 25 grader från den första Augusti gär i Uddevalla- Bohuslän??

 • Aldrig hade jag anat att mitt i juli önska åter befinna mig i min italienska hemstad för svalka efter jag flydde Italien 2004!

 • Nej Henke, att vilja ha den här värmen tills nyår. Tycker det var en unik kommentar. Men jag är själv väldigt unik ska inte säga annat, för jag gillar alltid temperaturer under 20 grader och tycker det blir jobbigt när det kommer över 25 grader här i Sverige. Och på vintern gillar jag snö och kyla på ca 0-15 minus.. Kanske inte är unikt egentligen men flera har tyckt det varit lite lustigt att tycka så.. De flesta gillar ju värme, men tyvärr kan inte jag med det för jag far bara illa tyvärr!! Men hade vi inte haft vinter så hade det oxå skapat problem i naturen tror jag! Tex det är den här milda vintern som var 2013/2014 som gjort att vi fått så otroligt mycket mördarsniglar som vi fått i våra gräsmattor nu..

  • Under 20 grader?
   Tråkmåns! Det bästa vädret är nu. Kanske det vore för mycket att hoppas på att det fortsätter till jul. Men förhoppningsvis in till slutet av september är ju ingen omöjlighet i Sockholmsområdet.

   Från oktober och november får det gärna vara mellan 15 och 20 grader för att sjunka ner till 10-15grader under vintermånaderna.

 • Tex jag skulle tex aldrig för mitt liv kunna tycka om 5-10 plusgrader kring Jul och december månad som det var ”vintern” 2013/2014… ! Ingen julstämning och vinterkänsla övht ju!

  • Om man associerar julstämning med en massa snö och minusgrader finns ju hela norra norrland att välja på.

   Men låt oss slippa det i Stockholm.

 • Vi kommer inte o få någon snö vinter i år inte för vi som bor i södra halvan av landet november o december kommer o bli rekord milda med en medel temp på 12 -15 grader o när det börjar o närma sig november o december när martin ska tala om hur december vädret blir så kommer han o säga att det blir em mycket mild vinter o det fins ingen kyla eller snö i sikte så nu har jag berättat hur vintern blir så behöver ingen bli besviken när Martin berätter att vintern blir en rekord mild vinter

  • Vad duktigt av dig Markus, att du förberett oss. Då kan vi redan nu börja skratta dig i ansiktet inför ögonblicket när du står där i skjorts och T-shirt i snödrivorna på Julafton.

 • Den här julimånaden liknar de varma somrarna 1975, 1982 och 1994, det har varit skönt och varmt i över 2 veckor sen början av juli. Men framåt lördag kommer det regn och åska in till Sverige söderifrån, men trots det blir det minst 25 grader. Idag fredag ska man passa på att njuta det blir mellan 26-33 grader varmt idag. Såna dagar ska man passa på att njuta av sol och mycket bad och mycket andra trevliga utomhusaktiviteter. Sen vet jag att efter en sån supervärmebölja i juli och augusti så brukar det bli varmt så långt som ända in till slutet av oktober och fördelen med att november och december blir milt är att man slipper snön och kyla, man slipper snöplogning, halka, Jag vet att det blev varma höstar och milda vintrar när det var såna supersomrar 1975,1982 och 1994.

  • Det var ju varma somrar 2002 och 2010 också, och då blev det kalla höstar och vintrar efteråt.

  • Vad säger långtidsprognosen akulle trp att den säger att det kommer o vara 25 grader varmt ändatills början på november sedan så sjunker temperaturen ner till 15 pluss grader ovi får räkna med en mycket mild höst eller vad man vill kalla den för för vinter kommer det inte o bli i stora delar av Sverige bara norrland som får metrologisk vinter skulle vara kul om Martin ville komentera det jag skrivit o jag hänvisar till klimatförändringarna

  • Woow, Putter…..det låter kanon. Jag trodde det var tvärtom att heta varma somrar ger snörika kalla vintrar.

 • Markus: du kan inte säga hur det kommer bli om xa 5 månader, det kan ingen.

 • markus: för guds skull, lär dig använda punkt. jag börjar se fler och fler med benägenhet för detta slarviga sätt att skriva. för en person som ska försöka läsa vad du skriver är det oerhört irriterande och i slutändan är det bara du som förlorar på det eftersom dem flesta tröttnar och hoppar över vad dina kommentar helt och hållet istället. punkt, kommatecken, och dylikt uppfanns av en anledning så lär dig använda dem är du snäll.
  För övrigt har jag här 30 grader i skuggan, väldigt klibbigt och skönt. speciellt när man bor högst upp i ett höghus. hoppas vintern blir sträng och kall, med mycket snö så barnen kan åka kälke och julkänslan infinner sig. barmark är värdelöst. Jag håller med dig Anna.

   • Tänk o kunna bada i havet i december.Vad kul dut skulle vara.Vi får nog börja o vänja oss vid mycket milda vintrar där det varken blir någon kyla eller snö.Har folk glömt klimatförändringarna

 • Tänkarn: Det är dumt att kasta sten i glashus. 😉 Du borde lära dig att använda versaler när du börjar en ny mening. Ser åtskilliga ”slarvfel” i din kommentar.
  Ha en bra dag! B-)

 • När kommer det bli svalare, Martin? Jag är extrem varm i vanliga fall och dör i sådan hetta 🙁 Bäst temperatur för mig är + 15.

 • Ja, finns ju inget att göra ute med barnen när det är barmark och utan is på havet/sjön.. Ingen känsla. Jag hoppas att Markus har fel om sina teorier iallafall! Men jag tar Markus kommentar med en nypa salt, han kan ku inte veta allt :-p

 • Äntligen kallare och nederbördsrikare! Hade dock hoppats på ännu mer kyla och nederbörd, likt vädret i andra hälften av juni 2014 (som enligt mig var perfekt sommarväder) – just nu är det rena Medelhavsvärmen ute, och den skall enligt min åsikt stanna vid Medelhavet!

  • Woow, Putter…..det låter kanon. Jag trodde det var tvärtom att heta varma somrar ger snörika kalla vintrar.

 • Markus: Du är rolig du.. såna stora klimatförändringar kan väl aldrig ske med en gång bara sådär… 😛 Om du vill bada i dec så kan du ju alltid åka upp till Lysekil och bada med våtdräkter mitt i vintern.
  Johanna: Jag håller med dig 🙂
  Joel Olsson: Exakt min åsikt oxå 🙂 härligt att jag inte var ensam om det.
  Markus: Men om det nu var varma somrar 2002 och 2010 så borde det väl vara en kall höst och vinter nu då eller som du sa? Men du sa ju också att det skulle vara varmare än normalt.. lite motsägelsefullt tycker jag.

 • En del väder och en hel del rättstavning blev det. Jag håller med dem som tycker Markus sätt att skriva är jobbigt – det var både sär skrivningar och en del ihopskrivningaravord! Lika tråkig är inställningen att få som just han vill, nu när vi ska fatta beslut om sommarens och höstens väderpolicy. Han struntar väl i att andra både tycker hettan är plågsam och lider när man ser grönskan förstöras och läser om alla olägenheter som värmen ställer till med. Bara han får varmt, gärna 40+….
  Till Martin: kommer det att bli som i slutet på tidigare värmeböljor återigen så att vi i Stockholmsregionen får svalkan sist av alla och kanske blir helt blåsta på regn? Det är lika torrt här!

 • Att tesen om varm sommar = kall vinter inte alltid stämmer visade ju sambandet mellan förra sommaren och den gångna vintern, då vi som ni kanske minns även i fjol hade en lång och varm sommar, vilken sedan följdes av en mild höst och vinter.

 • Intressant med alla teorier om att vintern blir mild. Ingen kan någonsin förutsäga detta. Det kanske den blir, men några (bland annat dmi.dki), som försöker sätta 3-månaders-prognoser påvisar (spår) att oktober återgår till ”normalt” väder efter att augusti och september har haft ett temperaturöverskott på någon plusgrad. (Citat: ”Derimod ser det ud til, at oktober godt kunne byde på mere ustabilt, blæsende og køligt efterårsvejr i perioder, som vi kender det.”)

  Själv hoppas jag på rejäla ostliga vindar från december med rysskyla och snödrivor. Perfekt för oss skidtokiga i södra delarna av landet. Men nu är det sommar och sol och bad i någon pool. Njut så länge det varar. Hösten med kyla och blåst kommer oavsett ni vill eller ej 🙂 ..

 • Så trist med alla som klagar i det fina sommarvädret. Vi borde vara tacksamma över att det äntligen efter fyra år nu till slut blivit sköna temperaturer över 30.

  Mu gäller det att njuta. Det finns alltid risk för dåligt och kallt väder under vintern.

 • Det känns som 1970-talet i repris, härligt !

  För mig får gärna varje kommande sommar bli likadan resten av min livstid 🙂

 • Fyfan… nu är jag less på värmen. Lyckats sova 3 timmar totalt de senaste 3 dygnen. Det… är… för… varmt.

 • Håller med er som har fått nog av värmen! Man får ingenting gjort ju! Solen gassar på husväggarna som ska målas i sommar, och att måla i sol är ju ingen höjdare direkt. Svalka, var är du? Och, när mår man bäst? Jo när utomhustemperaturen ligger i närheten av den man har inomhus, allting annat är överdrift åt det ena eller andra hållet, eller för att fatta mig kort; för mycket och för lite skämmer allt. Ha en fortsatt skön sommar allihopa! 🙂