Först regn och snö. Men värme i sikte

Idag torsdag morgon är det klart väder på många platser.

Visserligen blir det mer moln under dagen och det kommer även att bildas en och annan regnskur (Götaland/Svealand) och snöby (Norrland). Men det är ändå mycket finare väder än det kommer att bli under fredag och lördag.

Då drar nämligen nederbördsområde in från sydost. Det börjar under de tidiga morgontimmar på fredag över Gotland, Öland och Småland. Sedan fortsätter det in över landet (det är dock möjligt att Skåne blir utan regn) och sprider sig även norrut.  Till fredag eftermiddag har det nått upp till i höjd med Dalarna. Det handlar då om snöfall med inslag av regn. Till fredag kväll har nederbörden, snöfall, nått till Umeå.

I samband med nederbörden så sjunker temperaturen något. Det gör att det mycket väl kan börja som regn för att senare övergå till blötsnö eller snö, även i Götaland och Svealand.

Under lördagen så lättar molnen och nederbörden med början i Götaland och Svealand. I tex Stockholm borde det bli uppehåll någon gång mellan 09 och 12, I Borlänge framåt 17-18-tiden. I Östersund och Umeå snöar det troligen hela lördagen.

Men/och mer nederbörd är att vänta under helgen. Dock inte i samma kompakta form, utan snarare som regnskurar/snöbyar. Men vi bjuds även på en del sol.

Värmen då? Den kommer. Det ser ut att bli ett omslag och betydligt varmare i Götaland och Svealand kring den 27:e.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

11 CommentsLeave a comment

 • April har sannerligen varit en kylig månad så här långt. Här i Stockholmsområdet ligger vi på en medeltemperatur som är cirka 1,5-2 grader under det normala(1961-90) för april. Det kan mycket väl vara så att när vi summerar april så har det varit den kallaste april i Stockholmsområdet sedan 90-talet, kanske sedan 97 eller 98 eller till och med kallaste sedan 92.

  En fråga till Martin. Är detta bara något tillfälligt eller är vi inne i ett läge där det kommer att bli kallare vår och sommar? Finns det till exempel några index som styr det? Liknande som att den negativa Nordatlantiska oscillationen gav oss två kalla vintrar.

 • Det har inte alls varit 1,5-2 grader under genomsnittet 1961-90 i Stockholmsområdet hittills i April. Om du tittar på kartan på
  http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/2.1353/showImg.php?par=tmpAvv ser du att avvikelsen är mindre än 1 grad. (antagligen är avvikelsen mindre än 0,5 grader då ”0-strecket” är väldigt nära Stockholmsområdet). Men det kan ändå mycket väl bli den kallaste april sedan 90-talet, eftersom den senaste april som var kallare än ”normalt” var just 1998 (2003 var exakt ”normal”).

 • Det var några ordentligt kalla aprilmånader på slutet av 1960-talet med dagstemperaturer som ofta inte orkade över nollan även i Mellansverige och en gång även sent i april snöfall och under -10 grader i Jämtland. En helt annan ’dignitet’ på kylan än årets april som kanske känns kall bara därför att vi varit bortskämda med varma aprilmånader ett bra tag nu. Men vi behöver bara gå tillbaka till 1991 (eller om det var 1990) för att finna -25 grader en morgon i Särna i slutet av april (tror det var 25 april).

 • Svar till Markus: Jo, jag ser den kartan och SMHI måste ha kompenserat för att det inte är hela april som gått än. Rent statistiskt är det väl något kallare i början av april än i slutet. Det jag jämförde med var medeltemperaturen för hela aprilmånaden. Till exempel har väderstationen vid Bromma flygplats den här månaden en medeltemperatur på 2,7 grader till skillnad mot det normala(1961-90) på 4,3 grader. Skillnad 1,6 grad.

 • När man tittar på kommande rapport så ser man att natt temperaturen kommer att ligga ganska högt. Vad är det som gör att det blir så för vi har molnigt kommande nätter men ändå ganska kallt på morgon/natt. Är det havet som kyler? Västkustbo.

 • Kalle:skulle tro att kartan jämför med det normala från 1 april till nuvarande datum, inte med vad som är normalt för hela månaden

 • En helt annan fråga: ofta talas det om daggpunkt i väderbloggar – men vad är egentligen det?

 • Hur kan det skilja sig åt så i vindprogosen för lördagen på västkusten? Dmi, SMHI, Klart.se, norska väderlekstjänsten och SMHI anger en ostlig till sydostlig vind medan Sveriges Television visar på sin karta för lördagen en västlig vind. Frånlands- eller pålandsvind kan påverka temperaturen en hel del så här års på västkusten, så det är intressant att veta vad vindriktningen blir.

 • Prognosen för skaraborg 1 maj är 5 grader & regnskurar är ju inget kortbyxeväder precis !!!!

 • Begriper mig inte på en del som summerar månaden April som kallaste April sen 90 talets första hälft renad den 19 April …
  Vi har 11 dagar kvar alltså 1/3 del av månaden, bara några varmare nätter skulle ändra på allt.

 • Tjippen, daggpunkt är den temperatur som luften behöver sjunka till innan den börjar fälla ut fukt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *