Stornoway vid lågtryckens E4

De flesta lågtryck som berör oss bildas på Nordatlanten. Man talar populärt om lågtryckens E4, som går från Nordatlanten över Norska havet till Nordeuropa.

Lågtryckens moln- och nederbördsområden passerar då Brittiska öarna och drar in över Skandinavien. Därför är det ytterst viktigt för meteorologerna i de här länderna att ha koll på vad som händer på Nordatlanten.

Numera har man stor hjälp av satellitbilderna som visar hur molnformationerna bildas och utvecklas samt ovädren föds. Men före satellitbildernas tid hade man bara ett fåtal väderobservationer från fartyg på hela Nordatlanten.

Det gällde då att noggrant följa observationer från de väderstationer på land som först fick känning av de annalkande vädersystemen. En sådan plats var skotska Stornoway som jag blev påmind om vid besök i norra Storbritannien det gångna veckoslutet.

Stornoway ligger på ön Lewis i ögruppen Hebriderna utanför Skottlands västkust. Öarna är kända för sitt fuktiga klimat med talrika stormar. Just från väderstationen i Stornoway fick man då förr i tiden de första rapporterna om ett oväder som ofta ett dygn senare nådde Skandinavien.

Som meteorolog riktar jag härmed ett stort tack till den väderstationen. Visst skulle det vara intressant att besöka platsen, men det får bli en dröm.

En som verkligen förverkligade en sådan dröm var den tyske tonsättaren Felix Mendelsohn som besökte ögruppen 1829 och sedan skrev konsertuvertyren ”Die Hebriden” där han i musiken uttrycksfullt skildrar de rasande vindarna på de stormpinade öarna.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

1 CommentLeave a comment

  • Hej! jag vill bara säga att jag blev så glad å se dig igen john pohlman:) saknar dig på tv, det va alltid ett nöje å se dig å höra dig! M.V.H. Anders