Martin Hedberg här på klart.se

Ni har sett namnet den senaste tiden i mina bloggar och kommentarer. Ni kanske också har hört Martin Hedberg i radio eller sett honom i TV, där han tidigare ingick i den grupp av meteorologer som presenterar vädret i Sveriges Televisions nyhetsprogram.

Vi har varit kolleger och jobbat ihop i många år. Dels på Rapport och dels som föreläsare om klimatförändringen där vi för några år sedan reste runt i hela landet och höll föredrag.

Martin kommer att bistå mig med bloggar och svar på kommentarer här på klart.se. Jag är tacksam över att få arbeta med Martin och ni läsare kommer att få fler infallsvinklar på allt som rör väder.

Hälsningar
John

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

6 CommentsLeave a comment

 • Bor i Södra Lappland, Gunnarn ca 2 km från SMHI´s mätställe. Vi har alltid mycket kallare än SMHI´s mätställe. Just nu har vi -26,5 grader. Likaså på sommaren har vi mycket varmare.
  Tycker mycket bra om klart.se.
  Hälsningar
  Tina

  Martin säger:
  Hej Tina. Tack.
  Vädret kan variera rätt mycket från en plats till en annan. Man strävar efter att placera SMHI’s väderstationer på platser som representerar ”generellt väder”. Det betyder tex att enskilda träd, byggnader mm inte skall störa vädermätningen.
  Platser som är extra svåra att få representativt väder från är i kuperad terräng, i närhet av vatten samt i städer.
  Klockan 10.00 idag lördag så hade SMHI’s väderstation i Gunnarn -26,8 grader, vindstilla och lätt snöfall, så just nu under förmiddagen så hade ni i alla fall samma temperatur. Men jag kan tänka mig att det är stora skillnader i området som helhet och att det kan skilja mer senare idag.
  Mvh /Martin

 • Kul tycker jag. Jag kände igen namnet Martin som meteorolog på TV 🙂 Saknar både dig och John på TV.
  Å som har sagts tidigare här, så e detta den bästa vädersajten på nätet.

  Martin säger: Tack

 • Hej!
  Om man läser i massmedia så står det ena dagen att vi är på väg emot varmare klimat och nästa att vi är på väg emot ett kallare klimat dom närmaste åren. Vilket av dom här påstendena är rätt? Eller är det bara villda gissningar ifrån båda håll?

  Alexander

  Martin säger: Klimatet är aldrig konstant, men under långa perioder kan det vara relativt stabilt. De senaste femtio åren har det dock blivit varmare.
  Många reagerar säkert på den kalla vintern. Men när Europa och USA haft en kall vinter har det samtidigt varit en mild vinter över Grönland, Kanada och Alaska. Detta är väder och vädret kan som bekant skifta ordentligt. En kall eller varm säsong är inte i sig tecken på en klimatförändring, vare sig istid eller uppvärmning.
  Klimatet är det genomsnittliga vädret över längre tider, storleksordningen 10-100 år och längre. Trenden nu i klimatet är att det blir varmare, det finns klarlagt genom mätningar med såväl satelliter som väderstationer och förändringar i ekosystem.

 • Hej

  Jag har under många år jobbat under vintrarna med snöröjning och halkbekämpning och förundrat mig över att alla meteorologer har läst vädret olika och undrar hur det kommer sig?
  Får dom inte sina rapporter från samma ställe?
  Detta har medfört att jag på senare år inte lagt någon vikt vid vad som sägs inför kommande dagar vad det gäller vädret på nyheter och liknande för man vet inte vilken meteorolog man ska lita på.

  /Mvh Snögubben

 • Hej Martin,

  Lyssnar på dig just nu på tv. Du pratar mycke siffror och så. Men du visar tyvärr inga uträkningar.

  Kan du visa hur du räknar ut hur stor del människans så kallade onaturlig tillskott av CO2 av den totala produktionen av naturlig CO2?

  Hur går det tekniskt till för CO2 som vi släpper ut från avgasrören ca 2 dm över marken, att komma ända upp i atmosfären trots att den är en tung gas som inte strävar uppåt av sig själv. Varför hinner inte växter som träd och gräs fånga upp CO2 eller de alger som finns i hav och sjö binda den här tunga gasen innan den kommer ända upp i atmosfären. Hur har du räknat på det? Vilka tester styrker detta?

  Hälsningar
  Bernt

  Martin: Hej Bernt. Vilken kanal lyssnade du på? Vad jag känner till så var jag inte med i TV igår.

  Hur som helst, CO2 är inte tyngre än att den blandas med övriga gaser som finns i atmosfären. Känner du dig inte övertygad om att tunga saker kan hamna högt uppe i luften under lång tid så jämför med moln. Moln består av vattendroppar och iskristaller. Det är alltså vatten i fast form och inte ens en gas. Trots detta ligger inte alla moln vid marken utan väldigt många finns väldigt högt upp.

  Gaser blandas ordentligt mycket högre än det vanligen finns moln.

  Växter hinner inte absorbera koldioxid under den korta tid (minuter) som koldioxiden transporteras från tex ett avgasrör eller en skorsten till höjder som ligger över de nivåer där det finns växter. För övrigt finns det inte så mycket växter alls vid de stora punktkällorna av koldioxid.

  Uppehållstiden för koldioxid i atmosfären är lång. Om du gör ett pulsutsläpp (tex från oss människor eller naturen självt) så klingar förvisso koncentrationen av (tex binds koldioxid i växter och hav), men den förhöjda halten i luften är mätbar i hundratals år efter själva utsläppet.