Blåsigt och högt vattenstånd

På en del platser över inlandet är det relativt lugnt just nu. Ni som tex är i Gästrikland, Uppland och Västmanland kanske upplever både svaga vindar och en och annan solglimt. Ni undrar väl därför varför vi talat om blåst och regn nu under söndagen.Ni befinner er i mitten av lågtrycket som ger de kraftiga vindarna i större delen av övriga landet.

Vattenmassorna pressas in med västliga vindar och på Kattegatt är vattenståndet på sinda ställen, främst i vikar, i dryga metern över det normala vattenståndet. Över Östersjön blåser det ännu mer (men här pressas vatten mot finska sidan), och här väntas vindar på över 20 meter per sekund.

Det blir snö eller snöblandat regn i södra Norrland och längs med Norrlandskusten, men det är osäkert om den snön överlever kommande dagars omväxlande temperaturer med både kall- och tögrader.

Prognosen står sig att lågtryck, moln, regn och vindar drar vidare in över Finland till måndagen. Det ger oss lite stillsammare väder på måndag.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

1 CommentLeave a comment

  • Något som jag saknar är vattenståndet nu när det har varit så blött och regnigt en längre tid här i Norrbottens kustland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *