Av Anders Persson.
Nästa vecka utvecklas en kraftigt lågtryck på låga latituder i Atlanten, ett sk. subtropiskt lågtryck. Det startar på söndag på 25-30 graders latitud söder om det Azoriska högtrycket och rör sig sedan under kraftig fördjupning mot Brittiska öarna.
Bildtext: Prognoskarta från ECMWF som visar lufttrycket vid marken samt jetvindarna på höjden 200hPa (11-12 kilometers höjd) på onsdag den 5:e december. Notera att det lågtryck som syns på kartan ovan, inte finns idag.
Medan de ”klassiska” lågtrycken bildas under den polära jetströmmen bildas de subtropiska under den Subtropiska jetströmmen. Här spelar fuktigheten än ännu större roll än på högre latituder och de numeriska datorprognoserna brukar ha lite mer besvär med dessa subtropiska lågtryck än med de ”klassiska”. Också ensemblesystemen har svårigheter eftersom de är lite kalibrerade för att främst fånga de ”klassiska” lågtryckens osäkerhet.
Datorprognoserna av detta subtropiska lågtryck har varit hyfsat konsistenta, men det stora frågetecknet är hur det kommer att påverka strömningen framför sig när det närmar sig Europa. Kommer det att förstärka en sydlig lågtrycksbana och därmed hålla kvar kalluften över oss – eller bana sin egen väg och dra med sig mildluften hit? Det förra verkar mer troligt som det ser ut i skrivande stund. Hur verkligheten utvecklar sig får vi se kommande dagar…
/Anders
Menar du det första alternativet (kallare) eller andra alternativet (mildare) som mest troligt??
/Andreas
Anders: Det första, kalluften kvar.
Gud vad jag älskar din senaste långtidsprognos!
minusgrader och snö ända fram till lucia.
Jag vet att det inte är säkert att det blir så men hoppas får man alltid göra.
Det här påminner mig väldigt mycket om år 2009
då mildluften låg kvar i stort sett hela November
och det slog om strax innan lucia med kalluft och snö
och det blev en riktigt härlig vargavinter, kan det bli en repris i år? Hoppas!!!!
Då blir det skidåkning både utför och på längden.
Kram på er…..
När skulle detta lågtryck kunna börja påverka vårt väder. Hur lång tid tar det från Söndag innan vi ser molnen på himlen om det kommer hit?(svealand)
Och hur långt bort finns de väder som beräknas vara här vid slutet på 14dagarsprognosen?
Det troligaste, när jag skrev texten, var att det subtropiska lågtrycket skulle dra ner över södra Europa. Det är också vad de senaste körningarna från GFS och ECMWF anger. Det kommer därmed att underhålla en sydlig lågtrycksbana som lämnar kalluften över oss i “orubbat bo”.
Enligt prognoserna kommer det att försvagas. Men sådana här system från låga latituder innehåller mycket varm och fuktig luft, ofta instabilt skiktad. En liten minoritet av ensembleprognoserna varnar för kraftiga vindar över sydligaste Frankrike och norra Spanien om en vecka.
En vecka framåt, vad kan man säga om det? Jo, en hel del om man inte enbart ser på deterministiska prognoser. Så t.ex. ville min finländska hustru i söndags boka en färja till Helsingfors i slutet på den här veckan. Yr.no och SMHI hade ost 10 m/s på Finska viken. Jag avrådde eftersom det fanns en betydande r i s k för mycket kraftiga ostvindar. Nu blåser det mellan 25 och 30 m/s på Finska viken och den båt hon skulle vara ombord på är sex timmar försenad . . .
Ang TT-artikeln på startsidan:
”Temperaturkartan för november 2012 visar röda fält över hela Norrland där avvikelsen har varit som störst, omkring 36 grader varmare än normalt. I Svealand och delar av Götaland var det 23 grader varmare än normalt”
Här blev det nog lite fel…
”Den varmaste novembermånaden sedan 2004 i varje fall”
Förra årets november var betydligt varmare än årets och november 2004 var faktiskt kallare normalt.
Martin! Jag hörde Dig på Tekniska Museet häromdagen, men det är omöjligt att finna några kommentarer bland det flöde av tyckande som finns på hemsidan. Jag skrev nog tidigare någonting om detta, men det är för mig omöjligt att återfinna. A propos normalväder. Du är antagligen för ung att minnas SvTs första vädergubbe, Arturi Similä. Det gjordes en parodi på hans insatser som lyder ”Normalt är vädret i Sverige sämre än normalt” (med stark finsk brytning) Som jag kommer ihåg saken var Similä en ren amatör och ingen professor han presenterades som. Hur var det egentligen?
så hur blir det i göteborg igentligen framöver blir det mycket eller lite snö ? 🙂
”Yr.no och SMHI hade ost 10 m/s på Finska viken”
Några dagar tidigare yr 15-18 m/s för Upplandskusten men sedan sänktes den prognosen. Tycker det känns som att de långa prognoserna oftast faller in men att de hinner korrigeras upp ner några gånger där i mellan.
Arturi Similä var en professionell meteorolog, fil dr. om jag inte är fel underrättad. Han var starkt präglad av den tyska skolan (Franz Baur) i långtidsprognoser. Hans bärande idé var att kalluftsförrådets omfattning och utbredning i polartrakterna var bestämmande för vädret en månad framåt. Det var i början av 60-talet.
Han kom över från Finland efter andra världskriget till SMHI som han lämnade omkring 1960. Hans metoder hade dåligt anseende i fackkretsar, som gjorde stora ansträngningar att få SVT att få honom att sluta med sina månadsprognoser. Det tog skruv först sedan SMHI lovat SVT att börja med 5-dygnsprognoser, vilket man djärvt boerjade göra i september 1965.
Similä gjorde därefter stora insatser för finska invandare.
WSI har i sin prognos varmare än normalt fram till februari, hur stämmer det här?
Om man kollar längre fram ser man ännu djupare lågtryck över Atlanten. I den senaste GFS körningen ser man att runt den 14 Dec bildas ett djupt lågtryck med 940 mbar. Med riktning mot norra Europa.
Fredrik: För en som inte kan väderspråk..vad menar du 🙂 Innebär det kyla och snö (hoppas)…
Hej!
Vi har alltså en polar jetström och en subtropisk.
Det vore intressant att veta hur tryckfördelningen
som styr NAO ser ut i nuläget?Vad styr vad?
Mvh
Varför säger dom alltid nysnö?
Jag stör mig på det, är väl bättre att ”bara” säga snö. För det kommer väl aldrig gammal snö…
Hoppas det kommer snö i Härnösand nångång oxå, det är mycke snack o lite verksta! Man vill ju åka skidor, 5-10 minus till i slutet på mars tack.
Martin: 🙂 Håller med! Antar att man säger det precis som folk säger ”sekundmeter” istället för meter per sekund.
Jag hoppas innerligt att det blir mildare snart.. HATAR denna kyla!!
Hur i h-e kan någon gilla kallt och snö??? Vintern vill man väl komma undan med så lindrigt som möjligt!!!
WSI har antagligen helt fel i sin prognos ( varför skulle dom ha rätt????)
Fortsätter det så här med ordentlig kyla ett bra tag framöver så kommer det nog inte att ge med sig i första taget.
Läste för ett tag sedan en artikel i en tidning om en
meterolog som i sin prognos spådde något liknande som var år 2009…vem vet han kanske har rätt!!!
vilka lögnare ni är . för en vecka sa ni att vi skulle slippa snö till jul .i tisdags skulle det snöa i mälardalen på onsdagen .men det snöar än ,lögn. ligger enköping efter upplands kusten ,lägg ner era värdelösa prognoser
Martin ! Tack för dina intressant kommentarer till
till de olika system som utgör underlaget för prognoserna och förklaringar varför de inte alltid blir rätt. Man kanske inte når ända fram alltid, men bara man vet varför finns de hopp.
Du kanske ska ta och skriva om snökaoset i Hälsingland/Gästrikland/Uppland?
Stör mig på att nästan ingen media skrivit om det, eller jo de har varnat för 30-40cm snö men här kring Bollnäs har det lokalt kommit 80-90 cm, det är sjuka snömängder! Stora delar av Hälsingland har nu över 70cm och ingen skriver ett skit om det?!
Martin: Jag håller med.
anders hoppas vid gud att det oklassiska bryter statestiken och kommer,gillar inte kyla,hrs
Håller med lars!!läste på smhi s facebooksida att sthlmsområdet skulle få max 10cm men vi har på värmdö 30cm på kort tid och det är snö i luften hela tiden!!!farsta strand fick 20cm.smhi borde lägga ner sina prognoser.sedan sköt dom fram klass 1 varningen hela tiden för att försäkra sej.dom visste inte hur mkt som skulle komma och det skrämmer mej!!!!