Snö, regn och sol till helgen

Snöbyar, regnskurar och klar luft med sol.

Det är inte ovanligt att det sker tvära kast i vädret under våren. Om någon hade glömt det så syns det rätt så tydligt just nu.

Och temat fortsätter under helgen. Olika prognoser ger mycket olika svar på när och var det kommer nederbörd, men ostadigt det blir det i alla fall. Det är också lite olika bud på hur blåsigt det blir.

Det bästa uttrycket för vädret de kommande dagarna är nog ”ostadigt”. Det betyder att det kommer att vara variationsrikt och växla snabbt mellan ytterligheter. Det är givetvis svårt att sia om detaljerna. Men det kan vara bra att veta att vädret som det råkar vara vid en viss tidpunkt kanske inte kommer att råda om en timme. Detta oavsett om man vill ha regn, snö eller sol.

Temperaturen har redan fallit och kommer ytterligare att fall tillbaka till för årstiden normala, eller under normala värden. Det betyder att det tex i Svealand kommer att pendla kring noll grader. Nattetid blir det frost. Det blir snudd på så kallt att om det var höst istället för vår just nu så hade det blivit vinter ner till i höjd med en linje Karlstad-Stockholm kommande vecka 🙂

Mellan tummen och pekfingret så är det från lördag till torsdag som temperaturen är någon grad under det som är normalt för årstiden. Under måndagen är vi nere i den kallaste svackan (man måste nästan sätta citationstecken på ”kallaste”). Kanske blir det istid i alla fall?

Eller så tar ”kylan” slut med början på fredag 6 april. Jag tror dock inte att påskhelgen bjuder på samma vårvärme som vi haft de senaste veckorna. Nej, vi skall nog vänta oss att vädret bara blir två-tre grader varmare än normalt.

Men först tar vi denna helg. Nu blir det alltså lite regn/snö och en del sol. Luften kommer att vara klar och det kommer stundtals att vara riktigt fint ute. Trevlig helg!

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

17 CommentsLeave a comment

 • Men du sade ju för några dagar sedan att vi skulle vänja oss vid de varma temperaturer som var då, de skulle vara det normala hädanefter….

  Tittar man på er prognos för Stockholmsområdet så ser det ut att vara kallt lång tid framöver, märkligt tycker jag efter att ha läst vad du skrev tidigare.

 • Hej!
  Det har ju blivit lite kyliga även här runt Nässjö. Om jag räknar lite snabbt utifrån senaste prognnosen från er kan man uppskatta medeltemperaturen för perioden 5-8/4 till ca +3 till + 4 grader. Du säger i bloggen att temperaturen kommer att ligga 2-3 grader över. ”Ska” medeltemperaturen vara runt +1 grader för det området för den perioden om allt vore normalt. Tacksam för svar.
  Mvh /Stefan

 • Inget ovanligt till våren att vädret svänger.
  Nu har vi sol med kalla vindar.
  Trevlig helg.
  Mvh:Hallandskusten.

 • Hej!
  Har sett för den närmaste veckan att Venus och Jupiter har varit väldigt nära varandra, men sedan börjag så att säga glida bort från varann. Kan du förklara orsaken och hur ofta det händer?

 • Svar till Fredrik:

  Jag kanske skulle ha skrivit kallaste i citationstecken. Men det jag menade är att nästan alla aprilmånader på 1990- och 2000-talen har varit milda, och senast 1986 var det en riktigt kall aprilmånad. Så april 2012 kan bli den kallaste sedan -86 utan att för den skull vara särskilt kall, bara för att föregående 20 årens aprilmånader varit ovanligt varma.

  Men du har rätt. Jag kanske borde ha överdrivit mindre och skrivit ”Jag tror vi kommer summera april 2012 som den med minst värme sedan 1986”. Men kanske inte ens det är korrekt.
  ///Daniel

 • Hej, lite off topic men frågan handlar om ”chem-trails”. Alltså spår som lämnas efter flygplan. Jag undrar om du har någon aning om vem som styr detta projekt i Sverige? Och vem som finansierar det?

  http://www.youtube.com/watch?v=s3__ssxTvNc&feature=player_embedded#!

  Det sker utan tvekan här. Bara titta på himmelen en dag. Jämför spåren som lämnas av flygplanen, vissa försvinner snabbt men många stannar och sprider ut sig. Det hela ska ha med ”geoengineering” att göra, alltså väderkontroll. Men vem har godkännt detta utan folkets vetskap? Och är människor medvetna om vad som sprutas ut?

  MVH Henrik

  Martin: Du har hittat en källa som har blandat en massa information, uttalanden, grafik och påståenden och kokat ihop en konspirationshistoria.
  Det skulle kanske vara intressant att lyssna till var och en av alla talare, men han/hon som gjorde videon har uppenbarligen redan dragit sina slutsatser och därefter gjort en effektfull video så att vi andra inte skall behöva tänka.

  Så här är det: Kondensationsstrimmor, ”K-strimmor” bildas helt naturligt efter flygplan. De skulle i och för sig kunna ”spetsas” med partiklar eller andra kemikalier, men blotta förekomsten av k-strimmor bevisar ingenting om några andra avsikter än att flyga flygplan.

  Anledningen till att det blir k-strimmor är att det bildas vattenånga vid förbränningen av flygbränsle. När vattenångan kommer ut i atmosfären kyls den av och kondenserar till vattendroppar. Men beroende på fuktigheten i luften som man flyger i så kan dessa antingen ligga kvar eller avdunsta.

  Om det är mycket fukt i luften så kan de dessutom trigga tillväxten av mer moln. För att moln skall kunna bildas behövs nämligen någon form av kondensationskärna. Det kan vara salt, sant, pollen, luftföroreningar, andra molndroppar osv.

  I avgaserna från flygplanet så finns både partiklar, dvs ”rök” från förbränningen och vattenånga. Bägge dessa, men framför allt vattenångan, kan utgöra grund för ytterligare molntillväxt utöver själva k.strimmorna.

  Lite fakta:
  K-strimmorna är inte obetydliga i väder och klimatsammanhang. De påverkar vädret och därmed klimatet. (Det kunde uppmätas i USA dagarna efter 11 september när all flygtrafik stod stilla över USA). De är dock inte den största anledningen till att vädret förändras.

  Och man skall inte sticka under stol med att det finns planer på ”geo-engineering”, dvs att aktivt försöka påverka vädret i ”fördelaktig” riktning.

  Det finns också växter som har dött de senaste åren.

  Och det finns de som tjänar respektive förlorar pengar på bra/dåligt väder.

  Det finns också finansiella instrument som heter ”väderderivat” vilka kan användas som en slags försäkring mot dåligt väder (på samma sätt som det finns valutaderivat med vilka man kan skydda sig för valutakursförändrigar).

  Men det är fel att på basis av detta koka ihop en historia om att mäktiga individer via intressen i stora företag skulle utnyttja geoengineering för att kontrollera vädret.

  K-strimmor på himlen är ett bevis på att det har passerat ett flygplan.

  Om man misstänker att de sprider ut kemikalier eller har andra avsikter med flygningen än att transportera sig från A till B så måste man göra mätningar på utsläppen, hitta fulla/tomma behållare med utpekade kemikalier eller dokument/beslut som stödjer misstankarna. Inte koka ihop konspirationsteorier.

 • Jag undrar en sak Martin:

  Påskprognosen ändrar sig extremt för varje prognos. I går skulle det lördag-söndag vara +9 till +10 grader. I senaste prognoskörningen ska det vara snöfall och 0-gradigt.

  Jag skall åka ned till Kroatien till påsken, och är det vinterväder och blåst får vi nog ställa in eller skjuta fram resan. Jag hoppas att påskprognosen stabiliseras snart. Helst skall det vara riskfritt väglag, så att inte bilen sladdar eller något.

 • Hej på er alla och Glad Påsk !
  Många av mina grannar här i Tibro bytte till sommardäck i veckan,det ångrar dom nog nu ! Det snöar lite lätt och gatorna är glashala !

  MVH Peter J

 • Nu vid 08.30-tiden snöar det i Jönköping och det ska snöa ett par mil utanför Göteborg med (efter Landvetter, innan Göteborg).

  Jag ska ut och cykla landsväg imorgon är det tänkt.

  Här i Jönköping har de börjat sopa upp rullgruset, tvätta cykelbanorna. Hur de resonerar nu med snö och köldknäpp vet jag inte, men ingen vill nog börja om.

 • Det blir tydligen ingenting av det mildare vädret i påsk. Det står fortfarande N-vindar och kyligt väder. Det blir väl ingen värme på mycket, mycket länge.

 • Hej Martin,
  När skulle du tro att det ska börja bli sommar igen.
  MVH Kristian

 • Chemtrails känns väldigt mycket som homeopati. Ett sprut i luften blir väl ungefär som en droppe i vänern, alltså klassisk homeopati-dos. OT men det var ju inte jag som började….