På tisdag kommer nästa oväder

Av Martin Hedberg

Så var det då dags igen. På tisdag kväll dra nästa storm in över Västkusten. Det blir lite av en repris på utvecklingen av lågtrycket för mindre än en vecka sedan. Det var i torsdags den 28 december som ett lågtryck drog in över Götaland och Svealand efter att först ha drabbat norra Storbritannien.

Precis så då drabbas Storbritannien av de kraftigaste vindarna. Men det blir trots detta blåsigt även här.

Det sker i två omgångar; först passerar en varmfront, ett par timmar senare kommer en kallfront. Nu blir det inte så mycket kallare för det, men det märks i vindstyrkan. Det blir accelererande vindar, de avtar något och sedan kommer ännu kraftigare vindar.

Tag tex Göteborg. På tisdag eftermiddag vid 16-tider beräknar jag att den första fronten passerar och vindarna hamnar på mellan 12 och 15 m/s i medelvind. Byvinden når troligen 15-20 m/s.

Nästa passage av kraftiga vindar blir under småtimmarna tidigt på onsdagen. Då kommer vi troligen upp i 14-18 m/s i medelvind och byvindar som kanske når 25 m/s, dvs storm.

Själva lågtryckscentrum går på en linje över Vänern – Ålands hav och fortsätter sedan österut över Finland. Det är främst söder om lågtrycket som det kommer att vara blåsigt.

Men det kommer också att snöa en del över södra Norrland.

Förvisso kommer det även nederbörd i Götaland och Svealand. Men då i form av regn regn och blötsnö. I Värmland, Västmanland och på Sydsvenska höglandet som snö, på en del platser med inslag av regn.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

12 CommentsLeave a comment

 • Visar just nu på snö över stora delar av norra Svealand men det intresserar inte Martin då han är extremt inställd på en mild vinter och kan inte ta något annat. Kanske dags att inse att även milda vintrar kan ge snö i Södra Svealand Martin?

  Martin: Oj, förlåt.
  Men jag är både intresserad av snöfallet i Norra Svealand och medveten om att det kan snöa i Södra Svealand och Götaland. Dessutom tar jag mer än gärna en kall vinter. De första prognoserna visade på att nederbörden skulle komma som regn/blötsnö. Men det kan åter bli snö under tisdagen i samband med frontpassagerna.

 • Ja , det är blåsigt och milt , bra bambuväder , utmärkt växt för i klimatförändringens tidevarv , gillar nederbörd och har inget emot hårda vindar , mer bambu ( nej , jag är ingen importör ).

 • Milt, regn, blåst o snö om vartannat tycks prägla denna ”vinter”!Håller det på såhär så blir det nog rekord i trafikolyckor oxå,just nu är det blixthalka på G iaf i södra Dalarna,då temperaturen ligger runt 0 och det ser ut som vatten på vägarna..man märker att det är is först när man skall bromsa!!Ruggigt,gled själv förbi en avfart när jag skulle svänga idag,ändå körde jag väldigt sakta före avfarten,hmm..?!God fortsättning!

 • De senaste prognoserna visar mest regn även på Sydsvenska höglandet på onsdag, inte snö. När jag hör alla kommentarerna och prognosinformationerna låter det tämligen osäkert enligt mitt tycke.

 • Hej,Martin jag läser i Expressen idag:Att nu är det
  en ”Atmosfärisk BOMB” stormoväder på väg mot oss
  till västkusten.Det låter nästan som att nu är det
  adjö med hus o träd samt människor.
  Tillåt mig att le.
  Mvh:Hallandskusten.

  Martin: Förvisso kan det gå sönder saker när det blåser kraftigt kring lågtryck, men det låter som om någon överdriver.

 • Det är värst vad prognoserna skiftar. YR.NO:s senaste prognoskörning visar nästan 10 grader lägre temperaturer än i morse, och på måndag skall vi tydligen ha -17 grader i Nyköping, efter att i morse antydit 0 grader. En skillnad på hela 17 grader!

  Man undrar vad det blir för någon väderutveckling i helgen och nästa vecka, med tanke på dessa prognoser!

 • Visst överdriver kvällspressen, men värre är de som underdriver och ler åt när stormar härjar. Det går an att sitta tryggt i sin lägenhet. Stormen Gudrun var tveklöst den värsta händelsen i mitt liv, stormskadad skog för 10000-tals kronor och sönderblåsta byggnader samt bestående hjärtproblem är inget att le åt.

  Martin: Håller med, stormar kan vara förödande på många sätt.
  Utan ytterligare jämförelse så försöker jag själv få kläm på omfattningen av skadorna på min skog efter julhelgens storm Dagmar.

 • Svar till Henrik.Tror att du hänvisar till min kommentar,Tillåt mig le åt Expressen när dom skriver
  Atmosfärisk BOMB.Jag menade defenetivt inte att le
  åt stormen.Var själv med om orkanen (stormen)”Gudrun
  Fick många träd fällda över tomten,växthuset var
  försvunnit,mycket skog rutomkring helt borta,
  det var en fruktansvärd händelse.Och jag satt inte
  i någon lägenhet,utan i vårat hus vid Hallandskusten.
  Srömlöst i flera dagar.
  God-Natt.

 • Verkar som att kalluften gör ett gästspel även i sydsverige, får se om det hinner bli meteorologisk vinter i lite fler städer innan ”våren” attackerar den 12:e.

 • Hur delas Uppland in i norra och södra Svealand. Vilken del ligger t.ex Uppsala i? Norra eller södra Svealand (att det ligger i östra Svealand är ju tydligt, men nord/syd?).

 • Ingrid, som sagt kvällspressen brukar man le åt varje gång något extra händer, snökaos heter det ju när det kommer 5 cm snö enligt dessa tidningar. Så bra att du inte tillhörde de stadsbor som tyckte man ojade sig över materiella skador och ohälsa, när Gudrun drog fram. Fick tyvärr mycket sådana kommentarer ifrån arbetskamrater. Funderar just på slutavverka all skog som är kvar så man slipper bekymra sig över det. Och bygga ett jordhus, med fönster endast mot norr, sen kan det komma vadsom helst ifrån sydväst.