Kallt en vecka från och med lördag

Kyla till den 5:e

Det har väl inte undgått någon att det blir kallare från och med lördagen den sista mars. Många kommer nog att se det som ett mindre bra och lite för tidigt 1:a aprilskämt.

Varför det blir så?

Jo, det som händer är att våra västliga vindar byts till nordliga dito. Det medför att kall luft sveper ner över Skandinavien. Bort blåser vårvindar och in kommer istället minusgrader och snöfall. Ja, lite regn blir det också, men det är mest i söder.

Nåväl, hur länge håller det i sig då?

Jo kylan stannar i rätt så precis en vecka. Därefter blir det mildare/varmare. Istället för att vara ett par tre-fyra grrrader under genomsnittet, så blir det normala eller nån grad över det genomsnittliga.

De senaste dagarna/veckorna har det dock varit mycket över genomsnittet. Rent statistiskt så behövs det faktiskt mer kyla under längre tid för att kompensera för det stora temperaturöverskott som vi haft hittills.

Jag skulle gjort en intervju idag för Radio1. Men när jag fick veta att den skulle sändas först under helgen så bad jag att få återkomma så sent som möjligt. Detta för att kunna vara mer precis gällande påskvädret: Blir det milt eller kallt? I eftermiddags gav jag det 50-50, men nu lutar jag alltså åt att det blir ett skifte till lite mildare vårvindar i samband med nästa veckoslut.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

2 CommentsLeave a comment

  • Enligt SMHI blir det mildare under veckans gång, ungefär från mitten av veckan.

    Är det troligt att det blir mildare igen enligt era prognoser, Martin?

  • Det finns nog skäl att tro att det blir mildare igen.

    Litet i senaste laget nu, men känner jag må säga det. Norrskenet som jag sa skulle kunna ses på söndag så långt norrut som Mälardalen och Sydsvenska höglandet. …Ja, så långt söderut som det senare blir det kanske inte.