Svårt att avverka skog och testa bilar

Av Martin Hedberg

Vintern borde ha dragit ner över såväl Norrland som norra Svealand så här års. Men när kylan uteblivit så har markerna inte frusit. Det påverkar i sin tur skogsindustrin som får svårt att avverka.

Dels kör skördarna (som sågar ner träden, kvistar och kapar upp dem i stockar) lättare sänder markvegetationen om marken inte är frusen.

Dels är det svårt eller omöjligt att köra ut timret ur skogen på de klena grusvägarna innan tjälen har gjort dem stabila. Det blir en avvägning mellan att förstärka upp vägarna eller vänta till dess det blivit kallt.

Även de internationella bilföretagens tester av bilar i vintermiljö, tex i Arjeplog, dras med förseningar. Det är helt enkelt inte tillräckligt mycket vinter. Inte kallt, pyttelite snö och finns det is på någon sjö, så är det i alla fall ingen bärighet i den för att köra bil på.

Utsikterna…? Ta tex Arjeplog. Kommande tio dagar kommer temperaturen att pendla mellan -5 och +5 grader. Temperaturen kommer oftare att vara över, än under noll grader.

Sen är vintern.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

15 CommentsLeave a comment

 • Hej.
  Sen är vintern skriver du. Själv bor jag i Stockholmsområdet.
  Finns det någon ”brytpunkt”/datum som när den är passera, efter en mild inledning på vintern, blir det inte mycket av vintern. Jag tänker utifrån statistik, isutbredning i Bottenhavet/viken, NAO fenomen etc, etc.
  Mvh
  Erik Netterberg

 • Det är iallefall Minusgrader nattetid vilket bör vara tillräckligt i skogar där solen inte kommer åt alls. Kände det själv sist på en lerväg att det var fruset hela dagen där så visst bör det gå

 • Hej Martin!
  När tror du att första snön kommer att falla i Jönköpingsområdet?

  Martin: Från och med i övermorgon lördag så blir det lätt regn av och till. Men fortfarande ligger temperaturen på plusgrader.

  Men nästa helg, på lördag den 26:e, så sjunker temperaturen något, det kan kanske bli någon minusgrad. Blir det dessutom nederbörd så kan det även bli lite snö då.

  Vi får se hur länge den i så fall ligger kvar.

 • Menar du att vintern sätter igång för säsongen nästa helg?

  Martin: Nix. Jag menar att det kan komma lite snö på några platser i södra Sverige och att det är osäkert om den i så fall ligger kvar.

 • Det är väl nästan helt säkert att norra Norrland får en vit jul i alla fall? 😉

  Martin: Rätt så säkert.

 • Ah nä, vad tråkigt! Varken biltestare eller skogsavverkare kan ta sig fram! Tänk vad som kan hända för otrevligheter, om (man långdrar det och) biltransporter och skogsavverkning måsta avbrytas! Då kanske t ex klimatet återgår till mera normala värden. Det vill ju ingen va’ med om! 😉

  Eller tänker jag galet, igen? OBS att jag ser det globalt och långsiktigt.

 • Bör kunna Vit jul i hela landet Aftonbladet har lovat det och med stor erfarenhet har dom mer rätt än Martin någonsin kommer att åstakomma genom hela sin karriär. Sen ser jag polarkyla på 322 timmar framåt så lugn alla

 • Men förresten, Martin.

  Det finns väl ingen kyla med i prognosen för lördag 26 november?

  För Jönköping och Nyköping står det 10-11 grader den 25, och den 26 står det 4-5 grader plus och sol. Tror du att milt väder dominerar resten av november, och helst början av december, i sådana fall?

  Martin: Jag kollade lite olika prognoser och en av dem hade lite kalluft i Jönköping om tio dagar. Men det ser inte ut att hålla hela vägen till minusgrader. Som jag sade: ”…det kan kanske bli någon minusgrad”. Men det ser fortfarande ut som om temperaturen sjunker något mellan 25 och 26:e.

  Jag tror att november blir förhållandevis mild hela vägen.

 • Sicket jäkla gnällande! Det är ju bra att vi slipper snö o kyla,, var glad nån gång för tusan efter 2 st rekordvintrar!

 • Rekord? Var då nånstans? På vilket sätt?
  Kvällstidningarnas rubriker är inte alltid sanna, vet du. 1987 var det kallare. 1999 kom det majsnö i Götaland. Skåne/Lund hade 29 cm snö 2009/10, men 1929 49 cm.

  Jo, kanske en del ställen inte har haft regelbundna mätningar så länge. Så månde snörekord där då. En del områden i Sverige räknar oktober, november, mars och april som vintertid. Många områden i Sverige hade v ä r m e r e k o r d under dessa vintrar.

  http://www.smhi.se/klimatdata/vintern-2010-2011-vinterns-lagsta-temperaturer-1.15196

 • Tror du personligen det kommer vara snö till jul runt stockholmsområdet?

  Martin: Jag tror det är sannolikare att det inte blir en vit jul kring Stockholm. Jag ger det 75% sannolikhet att det kommer att vara en grön (egentligen grå-brun) jul i Södermanland-Närke-Västergötland-Bohuslän och söderut.

  Men jag ger det också 75% sannolikhet att det slår om och kommer en del snö (men inte så kallt/tjäle) några veckor senare även i södra Sverige, möjligen med undantag av Skåne och Blekinge.