Fortsatt kallt, även i Påsk

Flera olika prognosmodeller har haft med kalluften som nu drar ner över Skandinavien. De har sett likartade ut ett par dagar fram, men från och med 5-6 april har de divergerat (fint or för att säga ”spreta åt olika håll”). Vissa tunga modeller har indikerat att det skall bli varmare igen kring den 6:e april. Jag följde den linjen.

Men nu ser det annorlunda ut. Kalluften ser ut att ligga kvar även över Påsk. Centret (ECMWF) håller kvar kalluft över Skandinavien genom hela sin prognoslängd på 240 timmar, dvs till 10 april.

240 timmar, dvs tio dygn, kan på goda grunder betraktas som en rimlig bortre horisont för att göra väderprognoser. Det kan givetvis ändras kommande dagar, men som det ser ut idag så kommer vi kommande dryga vecka att ha temperaturer som är två till fem grader under det normala.

/Martin

PS. Med ”normal” menar jag den genomsnittliga temperaturen 1961-1990 för respektive ort och datum, vilken används som referens. DS.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

14 CommentsLeave a comment

 • Så det är vinter som gäller i april i år. Men finns inte alls någon vårvärme i sikte och varför är det så väldigt kallt?

  Hoppas på svar.

 • Jag antar att man räknar med något form av ”spännvidd” på genomsnittet som anger det normala också. Annars hamnar man ju hela tiden över eller under det. Hur stor spännvidd räknar man med?

 • Det ser ut att bli mycket sol här i alla fall, det är ju positivt. Känns som det varit ovanligt mycket sol hittills detta året, det tackar vi för och hoppas bara att sommaren får mycket sol och värme.

 • Jag förväntade mig att du Martin skulle göra en artikel om Earth Hour. Jaja, ibland vacklar vi alla i tron :p.

  Martin: Jag har deltagit, tänkte reflektera över det i morgon. Gör Earth Hour någon skillnad?

 • YES! Hoppas detta fortsätter hela sommaren, sen kan vi slippa klimatalarmisternas tröttsamma prat om sina illa genomtänkta, överreklamerade barnsliga teorier resten av detta århundradet, (eller tills de själva glömt bort vad som egentligen vad syftet med deras religion).

  Martin: Det var mycket på en gång. Men verkligheten är inte alltid vad man vill att den skall vara.

 • På DMI.dk:s månadsprognos, antydde de att det skulle bli varmare igen i april. Då har jag två komplicerade frågor:

  När blir det varmare?

  Är DMI helt ute och cyklar, eftersom ni antyder fortsatt vinterkylan?

  Jag är väldigt intresserad, eftersom jag ska resa till Kroatien ToR, och blir det som ni säger, får vi nog skjuta fram resan.

  Hoppas på svar.

 • Här hos oss i Lennheden, Dalarna tycker jag det är ganska normalt Aprilväder….. ömsom sol, blåst och lite snöflingor i luften igår. Lite lurad kan man kanske känna sej efter många plusgrader i Mars, men värmen kommer nog igen, det är bara att se framemot det. Mina barnbarn som bor uppe i Sälen, tycker nog det är helt okej med lite kyla, snön blir ju kvar i backarna till Påsk.
  Ha en fin 1 April
  UL

 • Skulle det inte bli en varm vår? Som prognosen nu antyder är det snarare vinter än vår. Så här kallt aprilväder har jag inte sett i hela mitt liv. Förra året var det nästan försommar i april, i år nästan senvinter. Vi får väl förvänta oss att det på Valborgsmässoafton och 1:a Maj snöar och är minusgrader. Vilken iskall vår det utvecklat sig till!

 • Vilka divergerande prognoser:

  För norra Skåne säger YR.NO minusgrader på lördag, men SMHI och Foreca.se +5 grader. Även framåt säger YR.NO rätt låga temperaturer där med mellan 0 och 3 grader, medan SMHI och Foreca.se säger 4-6 plusgrader. Vad är det för något? Är det varmare väder påväg eller blir det fortsatt vinter?

 • Någon gick in och hackade mitt konto och skrev ovanstående kommentar. Jag upptäckte det nu. Det är nog min larviga kompis som gjort det.

  Men hursomhelst, jag skulle bli fascinerad om sviten av varma aprilmånader nu slutligen är bruten. Detta är möjligt, då få aprilmånader på 2000-talet haft så ”kyligt” väder som i år.