September kommer med inledningen till hösten

Snart kommer hösten

Märkligt hur vädret tycks följa månaderna denna sommar.

I skiftet juni/juli slog det om och blev varmt (även om det gick över efter en vecka). I augusti blev det varmt och slutade regna. Och i och med september slår det om och blir lite svalare.

På tisdag drar ett område med regn in över Götaland och Svealand. På onsdag fortsätter det upp över södra Norrland. Temperaturerna sjunker med omkring fem grader, såväl dagtid som om nätterna.

Sommaren sjunger å sista versen. Snart är det höst.

Snart kommer höstenSjälv tycker jag att det är bra. På måndag om en vecka börjar älgjakten i norra Sverige. Då vill man inte ha för varmt. Givetvis inte ösregn, men framför allt inte värme. Det är jobbigt för hundarna och det blir svårare att ta hand om köttet på ett bra sätt om det är varmt och soligt.

Hur som helst så kommer ett omslag i vädret på tisdag-onsdag. Inte mycket att göra åt det annat är att anpassa sig.

/Martin

         

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

6 CommentsLeave a comment

  • Ska bli skönt med höst nu faktiskt! Önskar att vi fick uppleva några höstmånader runt medeltemperaturen utan något extremväder eller September-temperaturer i November. Får se hur det hela slutar.

    • Höst är väl alltid trevligt, för att det kommer innan vinter. Jag har väl suttit och nedräknat sen förra året för att få se lite snö, vilket varit en bristvara förra året, för oss i Stockholm iaf.

      Vad tror martin, hur blir vintern?

      • El Nino-prognoserna skulle kunna tyda på att den är stark nog för att påverka golfströmmen och potentiellt störa det atlantiska lågtrycks-inflytandet som vi fått uppleva de senaste två vintrarna. Att dock börja sia om vintern nu kan nog ses mer eller mindre som att kasta en tärning. Martin brukar börja sia om vintern först under andra halvan av November har jag för mig, vilket känns rimligt då eventuella högtrycksblockeringar kan orsaka vargavinterförhållanden redan då, som till exempel November 2010.

        De flesta långtidsprognoser som jag tagit del av verkar dock luta mot ännu en mild vinter för Skandinaviens del.

        • Vad menar du med ”mild” vinter? Milt väder enligt mig är temperaurer vintertid på minst 2+ och uppåt, men det räcker med -2 dagtid och -6° nattetid för att räknas som varmare än normalt ( högre medeltemperatur än -4° i Svealand)

          Så en vinter kan alltså vara mild och snörik, kall och torr och en blandning däremellan

          • Självklart, däremot tenderar milda vintrar att bli kortvariga och slaskiga i söder, men med enorma snömängder i norr då vi får längre perioder runt nollan än vad Stockholm och söderut får. Se tillbaka till vintrarna 09/10, 10/11 och 12/13 så ser man snabbt hur varaktigt snötäcket varit söderut jämför med milda vintrar såsom 11/12, 13/14 och 14/15. Så vill man att snön ska ligga kvar är det inte induktivt läge att hoppas på en mild vinter för Stockholms del.

            Och ja, en kallare vinter bör leverera mindre snö, men då spelar nästan temperaturerna i November/December en större roll för Stockholm om det skall bli långvarigt, och då får det gärna vara kallare än normalt.

  • Sitter och studerar lite temperaturavvikelsekartor för havsytan. Eftersom Nordatlanten just nu tycks vara riktigt kallt, hur påverkas vi av västliga vindar då? Fortfarande milt och ostadigt, eller mer normala förhållanden temperaturmässigt?