Så utvecklas stormen och snöfallet

Just nu bildas ett litet lågtryck över lugna vatten ute på Atlanten mellan Grönland och Island. Det kommer dock att fördjupas relativt snabbt och skapa oväder här hemma i Sverige och på vägen hit kommande dagar.

På torsdag morgon kl 7 är lågtryckets centrum över Shetlandsöarna. Det blåser då storm över Skottland och regnar intensivt. Ett par timmar senare, när lågtrycket fortsätter österut, har vinde vridit upp på nord och det blir snöfall över Skottland.

Ungefär samtidigt kommer varmfronten, som hänger ihop med lågtrycket, fram till Sverige. Det börjar regna i västra Götaland men har ännu inte börjat blåsa som det skall göra lite senare på eftermiddagen.

Sent på torsdag eftermiddag har fronten kommit upp till östra Svealand. Det regnar på många platser i Götaland och Svealand. Från Dalarna och upp till i höjd med södra Jämtland och Medelpad blir det snöfall. Det blåser kraftiga västliga vindar främst över Västkusten.

Under natten mot fredagen rör sig lågtrycket ut över Östersjön. Det gör att kraftiga nordliga vindar sveper ner kallare luft även över Svealand och Götaland. Nederbörden övergår då i snöfall.

Totalt ser det ut att bli mellan 10 och 30 mm nederbörd i södra Sverige under torsdag och fredag tillsammans. Beroende på ort så kommer fördelningen mellan regn och snö att variera. Under fredagen blir det mesta som snö eller blötsnö. Följ detaljerna på klart.se/nederbörd.

Torsdag och fredag bjuder alltså på nederbörd och kraftiga vindar i södra halvan av Sverige. Från Jämtland och norrut blir vädret betydligt lugnare.

På lördag ger en högtrycksrygg lugnt väder i hela landet.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

14 CommentsLeave a comment

 • Hej!
  Tänkte köra mellan värnamo och stockholm på fredag. Börja köra 18.00. Tror du stormen lagt sig då eller ska jag satsa på annan transport?

  Martin: Det värsta har nog lagt sig då. Jag kan dock inte värdera vare sig om du bör köra bil eller vilka andra transportmedel som står till buds 😉

 • ANGÅENDE KOMMANDE STORMEN SVEN! I DECEMBER 1981 HADE VI HÄR I HALLAND NÅGOT LIKNANDE. LUFTTRYCKET SJÖNK TILL 963 HPA MED SNOKAOS OCH STORMVINDAR ! HOPPAS INTE PÅ NÅT LIKNANDE!!

 • Kollar prognosen för Skåne och Halland på SMHI – klass 2 varning utfärdad. Isåfall kan det ju bli en del stormfällning i skogen. Denna storm spås ju också hålla i sig längre än den rätt kortvariga stormen tidigare i höst då väggarna bågnade i mitt hus och ett mindre träd rycktes upp med rötterna på min tomt. Bara att avvakta och hålla i hatten då det börjar friska i morgon kväll.

 • Hej !
  Tänkte åka en bilresa (nöje) tidig fre morgon. Linköping-Ullared. Hemresa fre em Ullared-Linköping.
  Ska man ställa in resan ?

 • Jag tycker att den kommande snöstormen verkar ha många likheter med vädret som rådde under Yrväderstisdagen i Östergötland och Södermanland år 1850. Stämmer det eller är jag helt fel ute?

 • 2-3 dm nysnö är väl inget problem. Varför alla larmrapporter om allting numera. Information är bra men inte alltid.

 • Hur ser det ut för sjuhäradsbyggden? Exempelvis Borås?

  Kollar vi på yr, foreca, klart, och SMHI så skiljer sig alla prognoser åt. Känns verkligen konstigt att det är så?

  Martin: Det är ett mycket dynamiskt läge: Det är inte underligt att olika prognoser skiljer sig åt.

 • @Ludvig

  Vad jag kan se finns det inga större likheter med Yrväderstidagen år 1850. Då rörde det sig om ett arktiskt oväder, där tätt snöfall kombinerades med stormbyar och 10 graders kyla, och så galet ser det inte ut att gå denna gång.

 • Martin, ja verkligen ett läge att minnas gissar jag på. Ska bli oerhört spännande att observera vädret och jämföra med förmiddagens prognoser på de olika sidorna.

  Nu visar exempelvis, klart, på snö från sena kvällen men smhi menar på regn utan snö.

 • Hej,

  Med hur stor säkerhet kan man förutspå att värmen kommer till nästa vecka? Tittar man nu ser det ut som flera plusgrader och regn för stora delar av Norrland i mitten på nästa vecka.

  Tacksam för svar.

 • Håller mdd peter B.kommer det värme sedan eller är det för långt bort för att ge prognos på det??

 • Jodå, nu kommer snön. En ny snöig och kall vinter ligger framför oss. Skidbackarna kan snart öppnas i södra Sverige som förra året. Glöm ”gröna vintrar”. Passa på och njut av barmarken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *