Högtryck med sol och mest uppehåll

Kommande dagar etableras ett högtryck över Skandinavien. Det ger mestadels, men inte bara, klart väder. Solen kommer att visa sig en hel del.

Men det klara vädret gör även att det blir stora svängningar i temperaturen mellan dag och natt. De flesta orter, även i södra Sverige, bör räkna med att det kan vara frost om nätter och tidiga mornar. Lokala dimmor kan även förekomma. Men om dagen så stiger temperaturerna och de eventuella dimmorna lättar.

Högtrycket gör också att nederbörden lyser med sin frånvaro. Faran för gräsbränder ökar i snöfria områden.

Jorå, det finns fortfarande snö. Norrbotten, Västerbotten utom kustlandskapet, Jämtlands län och norra Dalarna har alltifrån någon decimeter till en meter (det senare i Lapplandsfjällen). Det finns med andra och skidåkning när den, som många anser, är som bäst: under vårvintern. Snö, lagom kallt, allt längre dagar och sol.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

9 CommentsLeave a comment

  • ett förtydligande för oss som bor i söder, vi vet ju inte vad detta innebär.

   • Soligt och varmt men snö på backen, fortfarande vinter men varma och sköna dagar tack vare solen. I söder är det sällan det så eftersom snön oftast hunnit smälta innan solen kommer på allvar. Solvärmen torkar mer bort slasket här nere, skulle det ligga kvar snö så blir det omedelbart slask.

    Förra våren var ett litet undantag med riktigt kalla nätter och varma dagar, men inga mängder snö, så ändå inte ’riktig’ vårvinter.

 • Hur står sig årets marsmånad mot den rekordvarma år 1990? Personligen upplever jag att naturen kommit ovanligt långt i år, med i princip helt gröna buskar och påbörjad blomning av fruktträd i Nyköping.

 • Årets bästa tid är nu! Kalla nätter, gott om snö med fina skidspår och massor med sol. Det gäller bara att se upp så man inte bränner sönder ansiktet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *