Högtryck med mycket sol

Frost

Ett högtryck har lägrat sig över Skandinavien. Centrum ligger över Finland/västra Ryssland, men även Sverige och Norge berörs av det.

Högtryck medför ofta, men inte alltid, att det blir klart väder. Om sommaren betyder det klockrent att det blir varmt med all solinstrålning vi har då. Men om vintern så betyder högtryck istället kallt väder. Detta eftersom nätterna är så långa och energi strålar ut i den klara natten, instrålningen av solenergi kan inte kompensera detta.

FrostMen nu är vi i gränszonen mellan vinter och sommar, det kallas visst vår. Nätterna är ännu inte helt försumbara, men solen gör sig gällande, både genom att stå allt högre över horisonten och genom att dagarna blir längre.

Vi kan därför vänta fortsatt stora dygnsvariationer avseende temperaturen: Mycket sol om dagarna och därmed en del värme. Men också kraftig utstrålning om nätterna och därmed kyliga, eller till och med kalla, nätter.

         

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

1 CommentLeave a comment

  • Garanterad solminskning den 20:e runt elvasnåret på förmiddagen. 100% är det man egentligen vill se, få man om man tar sig till Färöarna eller Svalbard.
    http://stjarnhimlen.se/2015/Solform20150320.html

    Med tanke på mitt eget intresse och ”tur” så blir det mulet nästa Fredag… Nåja, venuspassagen fick jag egna bilder på, så jag lär förebereda prylarna ändå, ifall solen behagar bli förmörkad av endast månen. 🙂