Stormen Sven och Sverige

Lågtrycket, som namnsdagen till ära fått namnet Sven, är nu planenligt på väg in över Sverige.

Det har börjat blåsa upp kraftiga sydvästliga vindar över västra Götaland.
Under eftermiddagen kommer det att regna eller komma snöblandat regn på många platser i Götaland och Södra Svealand. Värmland, Dalarna och södra Norrland får istället snöfall.

Totalt väntas storleksordningen 10-30 mm nederbörd. I södra Sverige blir det mest som regn eller snöblandat regn. Men i Värmland, Dalarna, Gävleborg och södra Jämtland kommer det istället som snö. Det blir då 10-30 cm snö, lokalt upp till 40 mm under kommande dygn.

Mellersta och norra Norrland får ganska odramatiskt vinterväder. 10-20 minusgrader, svaga vindar och mest uppehåll.

Vid 18-19-tiden i kväll torsdag, när lågtrycket har kommit in över fastlandet, så avtar vinden tillfälligtvis något. Samtidig vrider den upp på nordväst. Och strax så ökar den i styrka igen, men nu är det alltså istället nordvästliga vindar. Kallfronten har nu passerat. Och bakom den sveps kallare luft ner. Det sker med början i västra Götaland.

I takt med att lågtrycket under natten rör sig allt längre österut så får även övriga Götaland och Svealand ta del av den nordliga vinden och passagen av kallfronten. Den gör att nederbörden övergår i snö och att våta ytor fryser på.

Under fredagen befinner sig Sven över Östersjön. Det är då fortfarande blåsigt i Svealand och Götaland. Under fredag eftermiddag och kväll börjar vindarna avta väster. Men det blåsiga Svenovädret dröjer sig kvar över östra Svealand och östra Götaland och i synnerhet över Öland och Gotland.

På lördag stabiliseras vädret av en kortvarig högtrycksrygg.

Och på söndag drar ett nytt lågtryck in över Götaland. Det kommer med regn/snö, men inte med så kraftiga vindar som dagens oväder.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

21 CommentsLeave a comment

 • Hej! Jag ska åka tåg till Köpenhamn, fredag kväll (kl.18), från Stockholm. Tillbaka igen med tåg på söndag em. Hur ser det ut i Köpenhamn? Ser att flera lokala tåg där ska ställas in.

  Vänligen Sara

 • Min undran är om ni inte kan ha en fotnot på alla
  sidor under vintersäsongen där mm nederbörd
  omräknas i cm snö ?

 • Johan: Du kan väl skicka ner kallluften och snöfallet söderut? 🙂 vet ett gäng ungar som blir glada då.

 • Hej
  varför har stormen olika namn ?
  Bodil i Damnark
  Sven i Sverige
  Trodde att det gavs ett enhetligt bestämt namn. ?

 • Har en planerad resta från malmö-köpenhamn imorgon vi 13.00 tiden, de står på sj hemsida att tågen inte ställs in imorgon om stormen inte förvärras villket leder till min fråga: Kommer de värsta av stormen vara över tills imorgon? samnt hur länge kommer den annars att hålla på? tacktack mvh Joackim

 • Martin här på Gotland så snöar det inte o det är bra .Snön som kommer till södrasverige kommer o smälta bortför det blir ju mildare i nästa vecka .Tror inte att vintern har kommit till södrasverige .Kommer nog o vara höst här än i många veckor till

 • Markus: Du trollar för mycket, man märker dessutom att du inte ens kan skriva korrekt. Börja acceptera att Sverige har 4 årstider och ge upp med dina falska förhoppningar om att Sverige slipper snö och att det är ”höst” som du kallar det i December

  Johan: Vad jag kan se finns det nederbörd nu över Mora, nederbörden i eftermiddags var bara början men bakom lågtrycket får ni nu en ny portion med snö, så innan du uttalar dig kan du alltid kolla prognoser och uppdatera senaste radarbilderna.

 • Det snöar ganska mycket i Höga Kusten i Ångermanland nu,fast prognoserna visar på ingen nederbörd.Beror det på alla höga berg som är 200-300 meter höga fast de är kustnära?Ifjol skulle det bli 0,2mm nderbörd en fredagnatt,det kom 20 cm snö istället!

 • Särskrivningar. De istället för Det. O istället för och. Avsaknad av mellanrum efter punkt och komma. Versaler och gemener hur som helst. Vad faaaan

 • Allt blåsigare väder tycker jag, eller stämmer det Martin. Västra Götaland. Det är märkligt att SMHI alltid anger lägre vindstyrkor vid stormprognoser än Klart.se. Hur kan det vara så hela tiden gång efter gång? Har man inget intresse av att träffa rätt? Klart.se, ni är riktigt duktiga på vindprognoser. Stämmer utmärkt nu också? Seglora, Västra Götaland.

 • Albin du vi har fortfarande höst för dygns temperaturen har inte legat under 0 grader 5 dagar i sträck så komm inte o snacka om vinter

 • Jag fattar inte att varför Göteborg har bara klass varning 1? Även elen ibland avsluta och jag kan säger att nu har vi orkan.

 • hej prognoser är luriga och det blir inte alltid som prognosen säger. Men det jag sett är att SMHI och klart skiljer er åt . ni är inte alltid överens om prognosen. Era är ganska olika i jämförelse med SMHI när det gäller neder börd ?

 • Om vi klarade oss så här den här gången ( med 20 cm högre genomsnitts havsnivå högra än år 1900)hur blir det med 100cm till 200cm som det blir framöver?
  uppvärmningen leder ju till det och ändå äts mer o mer kött,köps större bilar än innan i Sverige.
  Är vi mer och mer puckade oxå`?

  Martin: Vi kommer nog (förhoppningsvis) att bli klokare med tiden. Med tiden kommer konsekvenserna av tidigare oförnuft att slå in.

  Man (vi och våra barn) kommer i framtiden att skylla mycket på tidigare generationer. Något att reflektera över nu.

 • Ok,men vad ska man då göra nu tycker du?
  Alla pengar finns låsta hos de äldresomtjänar på kortsiktiga beslut.
  De rikaste är de som har investerat i kol, olja, kemi industri och vapen eller?