Storm, regn och snö

På torsdag eftermiddag drar ett oväder in över södra Sverige. Det blir kraftiga vindar, regn och efterhand snö. Det kommer att skapa problem i trafiken (bilar, tåg, flyg, fartyg samt för gångtrafikanter…) och på andra samhällsfuktioner som tex elförsörjning. Det kommer även att påverka skogen med trädfällning och en del byggnader.

Det kommer att vara blåsigt även innan stormen drar in med början natten mot torsdagen. Då ligger vinden på från nordväst över Västa Götaland. Men på torsdag förmiddag lugnar det ner sig lite…

…Så under torsdag eftermiddag kommer vinden att vrida på sydväst och öka.

Natten mot fredag passerar ett lågtryck över landet i höjd med Värmland. Just i centrum av lågtrycket blir det inte så blåsigt. Men det blir det däremot omkring lågtrycket. Götaland, Svealand och delar av sydligaste Norrland kommer att få kraftiga vindar och nederbörd.

Med lågtrycket kommer varm- och kallfront. I den varma sektorn som passerar söder om lågtrycket kommer det att regna kraftigt och när kallfronten passerar övergår nederbörden i snöfall. Hela Götaland och Svealand bör tänka sig in i situationen att det kommer såväl blötsnö som snö i kombination med kraftiga vindar.

Hur mycket snö som kommer är givetvis knepigt att sia om. Dels för att det fortfarande ligger två-tre dygn fram i tiden, dels för att det kommer såväl regn som snö och därtill blåser kraftigt (dvs det lägger sig inte i ett jämnt och prydligt täcke). Men räkna med 10-20 mm nederbörd, möjligen 30 mm. Om det kommer i form av snö kan man sätta cm istället för mm.

Under fredagen rör sig lågtrycket vidare ut över Östersjön. Vinden vrider då på nord och temperaturen sjunker ytterligare.

Summa: Den 5 och 6 december passerar en rejäl höststorm som skickar in södra Sverige i vintersäsongen.

/Martin

PS. Ovädret, om det blir kraftigt nog, kanske får ett namn. Skall vi gissa på Sven (5 dec) eller på Nikolaus/Niklas (6 december). DS.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

17 CommentsLeave a comment

 • Hej! Tror du att när vinden vrider om till nordlig under fredag kväll att Östersjölandskapen kan drabbas av snökanoner?

 • Stämmer det verkligen att det skall komma 1-4 dm snö? Vilken nederbördsform kommer att falla över nordvästra Skåne, där jag skall vara under veckoslutet?

  Tacksam för svar.

  M V H Daniel!

  Martin: Det mest troliga är att det blir 1 dm (10 mm i flytande form). Men man skal inte utesluta att det kan komma mer.

 • Hej Martin, vilka vindstyrkor kan vi förvänta oss i norra Halland (vid havet) i samband med stormen som förväntas passera natten till fredag… Det står att vinden kommer att öka från torsdag eftermiddag, enligt prognosen har vi redan 25 m/s i byarna torsdag morgon…

 • Hej Martin,
  Intressant väderläge. Ska bli spännande att följa!
  Det vore kul om du kunde skriva en rad så fort du ser förändringar i förloppet, men även om du får indikationer som stärker din prognos.
  Mvh
  Johan

 • Vi får se hur kraftig stormen blir skulle tro att det blir mest som regn här i södra sverige.Läste på smhi så blir det mildare i nästa vecka .Så höstsäsongen fortsätter .

 • smhi
  Även under lördagen friska till hårda nord-nordvästvindar med snöbyar ner över Upplandskusten och ner över Gotland. I övrigt klart till halvklart och mest uppehåll. Från nära noll vid kusten i samband med pålandsvind till 5-15 minusgrader i övrigt.

  Under söndagen ger en svag högtrycksrygg kallt och till en början mest klart men mildare luft, en front närmar sig västerifrån.

  Under inledningen av nästa vecka förs mildare luft och svaga fronter in över landet.

 • Markus: Du är patetisk, snackar om höst när det bara handlar om enstaka + nästa vecka. Det blir max runt 0-2° men som vanligt tror du Sverige har ett varmt klimat men du vet innerst inne att det är fel

  Det är vinter nu och kommer alltid vara snö på vintern enstaka dagar varje säsong, känn på den ditt troll!

 • Hej igen, har postat en del frågor till dig även tidigare utan att få svar…! Vore tacksam om du kan svara på min tidigare fråga som jag postade 08:42 😉

  Martin: Hej Henrik. Det blir rejält blåsigt. Detaljerna får vi ta när vi kommer lite närmare.

 • De många vädersajterna verkar inte vara eniga i frågan ! Några spår mildare väder igen till helgen ungefär ! Runt +5

 • Hej ! Det var nån på detta forum som hävdade att december skulle bli en kall månad det ser inte ut så i prognosen för första halvan iaf 😉

 • När kommer minusgraderna till södra sverige undrar jag.. som håller i sig och när kommer snön?? Väntar otåligt för plusgraderna verkar inte ge sig…

  Martin: På fredag och lördag ser det ut att kunna bli någon enstaka minusgrad i södra Sverige.

 • Hej Martin! Hur många centimer snö väntas att komma i Stockholm?kommer den att stanna?

  Martin: (reviderad) I Stockholm väntar jag att det kommer 10-20 mm nederbörd sammanlagt under torsdag och fredag. Till en början som regn, men efterhand som blötsnö. I dagsläget ser det ut att bli mellan 5 och 10 bara någon cm i form av torr snö under fredagen, men/och vinden gör att den packas i drivor. Dvs på många platser kommer det fortsatt att vara barmark.

 • heej

  jag bor i kristianstad/näsby hur komma vinder se ut alltså komma de kraftiga vinder eller?. men nu blåsar de jätte mycket

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *