När blir det bättre väder?

Väderklipp 6/7 2015

En del är nöjda, men de flesta är redan är trötta på det ostadiga vädret. Nåväl, det gäller tydligen att vara beredd på tvära kast den här sommaren.


Från uselt väder i maj och juni till värmebölja första dagarna i juli. Men den varade inte ens en vecka och därefter föll temperaturen i kapp med regnet och humöret.

Nu blir det fortsatt ostadigt väder ett par dagar, men till helgen ser det lite mer stabilt ut. Inte värmebölja, eller kanske ens högsommarvärme, men i alla fall en högtryckspassage och flera timmar med uppehåll och sol. 🙂

Värmen är ojämnt fördelad. I södra Europa är det fortfarande extremt varmt med omkring 40 grader. Det kan vara värt att tänka på när man huttrar i sina regnvåta kläder här hemma.

Lagom är bäst, men det är det varken här eller där.

Prognoserna hittar du på Vädercentralen.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

9 CommentsLeave a comment

 • Inte lär vädret bli mer lagom i framtiden. Krydda med lite mer åska, hagel och skyfall för en perfekt misär-mix.

  Prognoserna har ett tag pekat mot högtryck i Arktis däremot, nu ramlar det in och ser ut att stanna ett tag.
  http://earth.nullschool.net/#2015/07/07/0300Z/wind/surface/level/overlay=mean_sea_level_pressure/orthographic=-359.13,74.38,346
  Nu kommer det smälta fort ett tag där uppe.
  Det är bara Grönland som flämtar emot lite när man tittar på 2m temperaturer via GFS, i övrigt plusgrader.
  http://www.meteociel.fr/modeles/gfse_cartes.php?ech=6&code=0&mode=9&carte=1
  Klicka på ”Précharger” och sedan ”Anim” för en animering.

  Jakobshavn (glaciären) på Grönland hade en kraftig kalvning mellan den 2:a och 3:e Juli och ligger redan nu nära rekordet från förra året.
  http://1.usa.gov/1RhCBXT
  Notera även smältvattensjöarna.

  Tidigare i år visade Pine Island Glacier i Antarktis den imponerande hastigheten av 11m/dag. Den är redan på gång att kalva senare under året.

  Samtidigt jublar många som siktar in sig på att tjäna pengar på ett smältande Arktis, Finnarna står på tå för en del av kakan, Ryssarna siktar på att tjugodubbla sin sjöfart och Kineserna ska släppa en handbok för navigering i Arktis i dagarna.

  Hmm… Tidigare har jag uttryckt att vi borde hänga oss i nödbromsen 2015. Det är nu.
  En artikel skriven av Stephen Leahy.
  http://theleap.thischangeseverything.org/a-hard-deadline-we-must-stop-building-new-carbon-infrastructure-by-2018/
  Två citat.
  ”Based on their work, I estimated that if we continue to build new fossil fuel burning stuff at the average rate of the last five years, we’ll make enough new carbon commitments to blow through our 2°C carbon budget sometime in 2018.”

  ”In May, Volvo announced a new $500 million factory in the US that will produce 100,000 cars a year in 2018. Not to pick on one car company, but the CO2 from those cars will take us over the 2°C budget, further into the danger zone of climatic disaster.”

  Idag har vi noviser det fantastiskt väl förspänt när det gäller satellitbilder och mätningar, vill man se vad som pågår när det gäller mänskligt orsakad global uppvärmning, så kan man göra det varje dag.

  Alternativet är att fortsätta blunda.

  • Det känns som om de flesta stirrar intensivt åt fel håll. ”Jaja, det går åt skogen, men det har ju forskarna varnat för i flera år… Nu skall vi först få igång ekonomin. När vi fått hjulen att rulla så kan vi fundera på hur vi skall bygga en maskin som tar hand om klimat- och miljöproblem…”

   Bakterier förändrade klimatet och förstörde sin egen gynnsamma miljö för ungefär 2,5 miljarder år sedan. Vi gör samma sak. Skillnaden är att vi vet vad vi håller på med. Om några miljoner år kanske det uppstår en ny livsform som kan göra om misstaget, men låter bli för att de förstår sitt eget bästa.

   • Märkligt är det. Fortsätter vi blunda och gasa som nu så måste vi satsa på geoengineering.

    Det pratas mer och mer om GE men för mig känns det som grädden på moset om man vill förstöra planeten ordentligt. Lösningarna kan vi inte och riskerna vet vi inget om, den typen av scenarier som det kan ställa till med hittar man snarare i filmer som Mad Max eller Snowpiercer.

    • Ja håller med.
     När jag föreläser brukar jag ta med geo-engineering som ett exempel på vart vi till slut kommer att hamna. Typ den enda rimliga lösningen när möjligheten att ta till de andra, vettiga, alternativen är förbi. Och så visar jag på alla dåliga sidor med GE, inklusive att det faktiskt inte löser problemen, bara dämpar/döljer en del av dem. Snart är vi som sagt var där.

 • Ser du någon ljusning i juli? Att vädret blir lite stabilare? Eller ska man fly landet? // Linda

 • Undrar samma här om det blir bättre i mitten av juli.Kan du se någon sådan tendens?Uffe

  • Något bättre från lördag. Inte blockerande högtryck eller så (om man nu tycker att det är bättre), men i alla fall någon grad varmare.

 • Är ju helt sjukt dåligt väder den här sommaren. Känns som sämsta sommaren nånsin.