Risk för gräsbränder

Nu börjar säsongen för gräsbränder.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skriver att det söndagen råder stor gräsbrandsrisk i delar av Svealand och Götaland. Men i södra Skåne har det varit vår tillräckligt länge för att gräsbranssäsongen skall vara över. Från norra Värmland och norrut ligger det fortfarande snö. Men däremellan så gäller det att vara extra försiktig och vaksam på gräsbränder.

Det är hela tiden något på gång. När kommer våren? Gräsbränder? Vårfloden? Fästingar? När kommer sommaren? Sniglar? Skogsbränder?…

En sak i sänder och ibland flera på en gång. Ta det försiktigt nu när det torkar upp.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

12 CommentsLeave a comment

  • Gräsbränder ska ju vara bra för växtligheten, så må det brinna mycket 😉

    Martin: Så länge det bara är gräset som brinner. Blir det mer få man bita i gräset 🙂

  • Skulle vi ha ständiga gräsbränder så är det inte ett dugg bra för växtligheten, då utarmas det årliga överskottet av organisk materiel. Dessutom är det en hel del mikroliv som går upp i rök. Så gräsbrand ser jag inte mycket positivt med, speciellt inte när det görs med flit för skojs skull av urbaniserade pyromaner. Skogsbrand som gynnar vissa arter är ju inte samma sak som en gräsbrand i ett villaområde. Gulnat höstgräs gör mer nytta för mikrolivet än aska för vissa grässorter.

    Kunde inte låta bli att brassa av några miniraketer som blivit kvar ifrån nyår, vissa var av sämre kvalitet än de utav dålig kvalitet, och dessa small av i gräset vilket tog sig rätt bra lokalt på backen. Får vänta med nöjet till en blöt påsk eller kall nyår….

  • Jag tycker att denna post är lite bias. Se till att vara säkra på vilka typer av gräsbränder ni startar och var solidariska och dela med er d.v.s. puff puff och sen passera.

  • Varför är det nästan alltid varmare och soligare på sommaren och kallare och mer snö på vintern i östra Götaland än i västra?

  • Är det inte rätt vanligt att gräset torkar och brinner i mars-april för att sedan regna bort i maj?

  • Varför varnar man ”direkt” för gräsbränder i Sverige contra exempelvis Spanien eller Italien. Är gräset mera lättantändligt i Sverige? Har bott utomlands ofta och länge och sällan hör man.
    Det finns ju massor av gräs i Spanien som kan ta eld.
    Är det en svensk typisk företeelse. Är det samma i Norge?

  • Svar till Simon:

    Det ligger något i det du säger om att det ofta är högre sommartemperaturer och mer sommarsol i östra Götaland än i västra och mer snö och kyla på vintern i östra än i västra. Svaret finner vi i geografin: Västra Götaland är beläget vid Nordsjön, d.v.s nära det mycket instabila havet Atlanten. Detta hav fungerar vintertid värmande och ger tögrader och regn, men fungerar på sommaren kylande och ger mer växlingsrikt väder med ömsom regn ömsom sol, men inte extremt varmt. Lågtryck är vanliga på Västkusten, vilket gör att många Bohuslänsbor klagar på regn och översvämningar på sommaren. Östra Götaland ligger invid det ”kallblodiga” Östersjön, som vintertid fungerar som en köldledare för kalluften över Ryssland och bildandet av blockerande högtryck. Därför faller mer snö i östra Götaland, vilket i sin tur leder till lägre temperaturer (vit snö + solstrålar reflekteras = kallt väder). Samtidigt gynnar inte Östersjön uppkomsten av sommarlågtryck, och sommarvädret där blir mer dramatiskt än i västra Götaland, då Västkusten mer får dygnslånga regn, medan ostkusten får våldsamma skyfall och åskväder efter en tryckande het dag under några minuters tid. Ostkusten har mer inlandsklimat än västkusten, och dessutom har man mycket Sydsvenska höglandet att tacka. När den fuktiga Atlantluften tränger in västerifrån, hävs den i inre Halland och Västergötland mot Sydsvenska höglandet. Då uppstår orografisk nederbörd (likt den på Vestlandet och Skotska högländerna) och ger bl.a Havraryd, Källsjö, Ullared och Ulricehamn mycket regn. När luften sedan passerar över Sydsvenska höglandet, avges nederbörden där, och när luften passerar på östsidan av höglandet är den torr och värms upp av solen och accelerationen, s.k Föhnvind, vilken hjälper till att värma upp luften. Detta är speciellt tydligt på våren, då västkusten har 5-10 grader, dimma och duggregn, medan ostkusten har 15-20 grader, sol och varma vindar. Sydsvenska höglandet utgör även en mindre blockad för västvinddriften, vilket gör att frekvensen av ostvindar blir större över östra Götaland, vilket i sin tur ger större temperatursskillnader från mycket snö och minus på vintern till hetta och torka på sommaren.

  • Svar till Jonas:

    Anledningen till att Räddningstjänsten ”direkt” varnar för gräsbränder i Sverige är för att man inte är van vid att mindre gräsbränder på våren/sommaren kan ge förödande effekter, som i t.ex Spanien, Italien och Grekland. Där varnar myndigheter och kommuner invånarna att vara försiktiga om risken för förödande bränder finns där. Annars tycker man nog inte att små gräsbränder gör så mycket, utan kan släckas snabbt av brandmän utan problem. Detta är i allafall vad jag tror, men det kan ligga något i det jag säger.

  • Tjena.

    på eran (klart.se’s) nederbörd’s karta visas ständigt kraftiga regnband som sprutar in kraftigt regn över blekinge?!
    Jag tyckte det var konstigt och började undra om de kanske får översvämnigar snart eftersom det varit så i flera dagar (kanske veckor?)

    så jag kollade ju upp det, och det stämmer ju intEEE!
    mycket dåligt tycker jag…

    Skärpning!

    Martin: Det du ser på radarbilderna är så kallade ”falsk-ekon”. De kan uppstå på lite olika sätt, men/och skall i vanliga fall filtreras bort.
    Det är inget vi kan göra åt saken här, utan problemet ligger hos den som äger/administrerar radaren.