Om två dagar regnar det

Håll i mössan och njut av vintern. På måndag kväll, och natten mot tisdag, drar ett regnområde in på bred front över Skandinavien.

Inte bara på bred front, det är frontnederbörd. Varmfront, sedan kallfront.

Så här ser det ut:

  • Det har snöat och blivit vinter i hela landet.
  • I Götaland och Svealand är det just nu kring noll, och på en del platser som bekant tex i Stockholm, en massa snö. Södra och norra Norrland har inte riktigt lika mycket snö (eller besvär av mycket snö), men men ett par minusgrader till, typ 5 till 10 minusgrader. Södra Jämtland och Härjedalen har dock 30-50 cm.
  • På måndag blir det lite mildare och fuktigt luft strömmar in med västliga vindar. Det börjar regna i Värmland och söderut på måndag eftermiddag. Från Dalarna och norrut blir det snöfall.
  • Natten till tisdag rör sig nederbörden allt längre österut. På tisdag tidigt på morgonen kommer regnet fram till Stockholm.
  • Tisdag är det så milt, noll eller ett par plusgrader, att nederbörden faller som regn även i Södra Norrland. Svealand och Götaland får 2 till 8 plusgrader.
  • På onsdag passerar en högtrycksrygg. Kommer den under natten så sjunker temperaturen och regnet som föll för mindre än ett dygn sedan fryser till is…

Tips: 1. Om ni vill ha bort snön så skotta nu i helgen. Den som är lite kall kan i och för sig vänta till det regnar, men det blir tråkigare att skotta och man riskerar att det frysar på under veckan.

Tips 2. Det kan bli glatt på vägbanor och trottoarer när det dels regnar på kalla vägbanor, dels drar in kalluft efter att det regnat.

/Martin

               

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

10 CommentsLeave a comment

  • Är så avundsjuk på er i Stockholm att ni har fått så mycket snö redan under första halvan av november! Jag älskar snö och minusgrader, men här i Göteborg är det omkring nollan och endast frost och barmark och nu när mildare väder drar in minskar chansen till snö här på västkusten ytterligare. Jag hoppas så innerligt att december blir kall och snörik även här likt december 2009, 2010 och 2012 exempelvis.

  • Inte så chockerande, är ju trots allt bara mitten på november. Visst ska vintern traditionellt sätt anlända i Stockholm i början på december? Rätta mig om jag har fel.

    Oroväckande varmt över arktis, vilket resulterat i mindre tryckskillnader mellan nord och syd = svagare jetström och kallare väder. Lite Januari-känsla med -19 i Skellefteå imorse. Måste vara 2010 vi hade så kallt i November senast. Hoppas på att vi får lite vintrigare förhållanden efter nästa vecka vilket inte borde vara omöjligt med hur lågtrycken vandrat tidigare och med fortsatt svar polar vortex. Förra vintern drog Januari det kallare kortet, i år kanske det blir december, och lite milare förhållanden mot slutet av vintern á 2010/11. Intressant att se hur som helst med tanke på hur vissa förhållanden som ett nordatlanten och en västlig QBO borde tala för en mild vinter, medan AO och NAO (om än något mer försiktigt) flirtat med den negativa sidan och det siberiska snötäcker expanderat ordentligt under oktober fram till nu.

    Fridens på er. Länge sedan man kommenterade, men nu börjar ju den mest intressanta tiden vädermässigt. Inga höststormar i år att tala om, rekordlågt vatten och många soltimmar här i norr. Mycket olikt de senaste årens supermilda höstar om än September var en sommarmånad.

  • Alla är så kunniga här när det gäller väder å klimat här så man vågar nästan inte fråga nåt utan att verka dum. Men vad beror det på att mildluften bryter igenom just nu när det är fullmåne. En del har för sig att det ofta blir väderomslag vid fullmåne. Har månen nån inverkan på vädret? Nu ser det i alla fall ut som sydvästvindarna kommer som vanligt med lågtryck på en nordlig bana.

    • Hej Börje.
      Du behöver inte be om ursäkt för din fråga.
      Jag skulle spontant säga att det är en slump. Det kanske är så att man lägger märke till kombinationen väderomslag och fullmåne just för att fyllmånen syns så mycket tydligare än de andra faserna?
      Men jag vill inte utesluta att det finns någon annan förklaring. Månen påverkar bevisligen haven (och atmosfären) så varför skulle det inte kunna märkas? Men man måste då också förklara om det är just hr i Sverige som fullmånen ger utslag på väderomslag eller om det även är det på andra platser. Är det det då samtidigt? Och vilka slags omslag gäller det?
      Jag tvivlar som sagt var, men hoppas att någon kan visa att jag har fel i det antagandet.

      • Jag har bara reflekterat att det är vanligt med klart och stilla högtrycksväder under fullmåne. På hösten är det vanligt med första nattfrosten vid fullmåne. Det gäller sydsvenska höglandet strax söder om Jönköping.

  • Hej Martin hur tror du denna vinter blir jag tror att den blir en mycket mild vinter. Med bara snö o kyla i norr denna vinter blir nog som dom föregående vinter. Skulle vara trevligt om du skrev några rader om vintern 2016-2017. Mvh Markus

    • DMI spår en ”normal” vinter á 61-90, CFS är också inne på en normalare vinter än de senaste. Resten av de stora modellerna spår en mildare vinter, trots högtryck runt Grönland/Island. Antingen en överdriven mild bias i modellerna, eller är det så pass varmt i arktis att även nordliga vindar levererar milt väder. Menjag kan väl glädja dig (om du nu vill ha en mild vinter) att oddsen med uppvärmningen inräknad talar för en större sannolikhet för en mild vinter än en kall vinter idag jämfört med säg 80-talet.

  • Här i östra Södermanland regnar det, och det är skönt måste jag säga. Är för tidigt med vinter redan i november!

  • Hej Martin.
    Skulle vara jätte intressant att veta dina tankar om kommande vinter? Kallare eller varmare än normalt? Mvh / Söder