Och nu blir det blåsigt

Av Martin Hedberg

Helgens finväder byttes lika raskt som den nya veckan började. Högtrycksryggen har sjunkit ihop. Kvar finns bara en kraftig gradient till lågtrycken som svänger ner över Island mot Skandinavien.

Tisdag-onsdag går dess färd åt nordost över Lofoten, men på torsdag drag ett lågtryck in över Sydnorge och därefter södra Sverige.

Det blir blåsigt av och till hela veckan.

Västra halvan av vår bergskedja får mycket nederbörd, främst i form av snö, men ju närmare havsnivån, desto större blir inslaget av regn.

Det är klart att solen ibland visar sig öster om fjällen och i söder.

Temperaturen pendlar kring noll.

Men det är nog ändå vindarna man kommer att minnas mest denna vecka. Vissa dagar och timmar blåser det lite mindre, andra mer.

Kan man hyra ett vindkraftverk?

/Martin

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

14 CommentsLeave a comment

 • Har skrivit om det förr, men igår em visade du att vädret om 7 dagar skulle bli kallare med ostliga vindar och snöbyar flera dagar. Och idag är det om 6 dagar mildare vindar och regnskurar. Vad är orsaken till att ni gör så dåliga veckoprognoser, och finns det något skäl att tro att dina längre förutsägelser om klimatet har större träffsäkerhet… Soliga hälsningar! /Stefan M

  Martin: Hej Stefan. Vad tror du om sommaren?
  Jag gissar att du tror att det kommer att vara varmare än det är just nu. Hur kan man ”veta” en sådan sak? Jo, eftersom vi vet att det (bland annat) när vi har sommar är större instrålning av energi än under vintern (beroende på jordaxelns lutning och den latitud vi befinner oss på).

  På samma sätt vet vi något om framtida klimat: vi vet att, med mycket stor sannolikhet så kommer utstrålningen av energi till rymden att vara mindre än det som planeten tar emot från solen. (På grund av ökade halter växthusgaser i atmosfären.)
  Detta medför att energi ackumuleras på vår planet. Det leder i sin tur till att temperaturen stiger.

  Men jag vet fortfarande inte om det kommer attt regna på midsommar, vare sig i sommar eller år 2030. Men det kommer att vara varmare, både i sommar och år 2030.

 • Vädret jag det är många som siar..och jag siar att vi kommer och få mer regn denna sommar än vanligt. Kanske det blir igen en sån där sommar där vattnet i älven far upp och ner som en jojo och gör igen att det blir svårt och lura laxen? Nåja om en månad sjösätter jag i alla fall lilla båten här i Luleå och i slutet av maj är det dags för forsbåten vad gäller Kalixälv och hoppet är ju det sista som överger en så jag hoppas på ett bra fiske i sommar.

 • Bäste meteorolog. Varför inte svara på Stefans första fråga? Jag är också nyfiken på svaret. ”Vad är orsaken till att ni gör så dåliga veckoprognoser?” Om meteorologi bara betyder ”läran om avancerade gissningar” är även hans andra fråga högst relevant och värd att besvaras utan raljans. /Beppo

  Martin: Hej Beppo (och Stefan): Det är inte en enkel sak att räkna på hur vädret utvecklas. Om du tycker de är dåliga… i jämförelse med vad? Facit finns först om ett par dagar. Givetvis är minst en (kanske bägge) av prognoserna fel när de säger olika saker, men: A, det kan dels vara ett mått på att atmosfären är väldigt känslig för små pertubationer, dvs en liten förändring ger helt olika utveckling. Och B, Vet du någon som gjorde en bättre veckoprognos igår?

 • Tröst för ett tigerhjärta: ekonomer är mycket sämre än meteorologer på att göra prognoser, men gör mycket mera väsen av sig!

 • Tack till sist för ditt svar, fast det satt lite långt inne… Då jag är hemma nu pga förkylning så har jag lite tid att skriva igen. Det jag fäst mig vid vid några tillfällen i vinter är att se en vecka innan hurdant längdåkningsvädert blir om 5-7 dagar. Min erfarenhet är att det stämmer bra (1 fall) när det var högtrycksläge, men i andra fall diffar det stort med vindriktning, temp och molnighet. Min egentliga fråga (som jag ställt tidigare) är hur stor träffsäkerheten är i 5, 7 och 14 dagarsprognoser. Jag tycker frågan är relevant då den väl visar meningen med att lägga ut dem. Men det verkar vara svårt att få ett svar på detta!! B) Vet inte vem som gör deras väder, men ”hitta väder” prognos igår var mer lik den du har idag. Den som lever får se om den stämmer. /stefan

  Martin: Jag har inte statistiken för träffsäkerheten, men generellt sett så skall man se prognoser över en vecka som en indikation på ”åt vilket håll det drar”.

  Ibland/ofta kan man verkligen fråga om det är relevant att lägga ut så långa prognoser. Tyvärr kan jag inte styra det från dag till annan utan vi har valt att lägga ut hela tidsspannet.

 • Martin verkar vara lite trött på alla som inte tror på det här med Växthusgaser etc.Det är möjligt att blir lite varmare men är inte det bra?Det räcker ju med ett riktigt rejält vulkanutbrott så blir ju jorden bra mycket kallare och det blir isande kallt.Solfläckarna färre…etc etc
  Vi är ju en del av denna jord och vad vi gör eller inte gör har ju ringa betydelse i det stora hela.
  Solen finns där och värmer och håller tillbaks planeterna så dom inte far iväg…Detta är ett solsystem bland miljarder andra.

  Martin: Hur många solsystem eller planeter med liv på det än finns där ute så är det här den enda vi har att välja på 😉

  Växthuseffekten och antropogen klimatpåverkan är mycket intressant. Själva växthuseffekten beskrevs första gången för snart 200 år sedan (Fourier 1824) och att människan påverkar klimatet för drygt 100 år sedan (Arrhenius 1896).

  Ja ett rejält vulkanutbrott (tex Krakatoa 1883, El Chichón 1982, Pinatubo 1991) skapar lika mycket avkylning som våra extra växthusgaser skapar uppvärmning. Skillnaden är den att aerosolerna, och kyleffekten, från vulkanutbrotten bara ligger kvar 1-3 år, medan de extra växthusgaserna, och uppvärmningen, är kontinuerlig, Uppehållstiden för växthusgaser räknas i allt från tiotals till tusentals år.

 • Det enda man kan säga om sommarens väder är att det vållar högre elpriser.

  ”Västra halvan om vår bergskedja”. Men det är ju ungefär där jag bor, väster om landborgen på Öland.

 • Börja bli ynkligt och höra allt detta tjat om att det bli varmare och all växthuseffekt. Vi lever i en tid där vi gör att allt bli annorlunda, Martin kör du bil, flyger du nåt? ifall du gör det så kan du ju börja cykla eller gå, du är en lika stor del i att förstöra jorden som vi alla andra. Ni som snacka så mkt om att vi förstör jorden bla bla bla, men ni är inte det minsta bättre än oss.

  Förr eller senare kommer jorden gå under låt det har sin gång som det är meningen att det ska har istället för att försöka ändra nåt som inte kommer att gå.

  Martin: Ja, jag och min familj är en del av detta samhälle. Men jag flyger inte om det går att undvika.

  Jag bor så bra att jag kan använda mina cyklar dagligen (till och från arbetsplatser, mataffärer mm). Huset värmer jag med solvärme och ved/pellets. Därtill odlar jag skog. Vi använder lågenergi och LED-lampor. Elen köper jag in som andelsägare i vindkraftverk. Och ja vi har en bil som vi dock inte behöver använda så mycket. (Vill man skruva till det senare så kan man konstatera att vi ser till att ingen annan använder den.)

  Men jag skall också säga att jag gjort riktig roliga saker som delvis genererat stora utsläpp. Jag tycker det är kul att köra bil. Roligast hittills är en Tesla, näst roligast en trimmad turboladdad fyrhjulsdriven bil jag ägde (innan jag hade familj). I Flygvapnet hade jag flygtjänst som navigatör. Jag har flugit en hel del luftballong i ett sponsrat lag. Miljövänligt? Nej. Roligt? Ja. Annat roligt men miljö-okay? Segling och skärmflyg.

  Igår föreläste jag en dryg timme i Borås och det tog mig drygt tretton timmar att genomföra det. Jag bor en bit utanför Stockholm. Jag började resan kl 05 med en lokalbuss. Sedan var det tunnelbana, X2000, Regionaltåg (som blev landsvägsbuss eftersom en olycka vid Töreboda gjorde att X2000 blev försenat) och därefter en etanolbil till Vuxenskolan i Borås. Resan hem gick på ungefär samma sätt, men med ett tågbyta extra och ingen försening. Jag var hemma klockan 18.30.

  Om jag hade flugit så hade jag nog ”sparat” någon timme (Jag kollade faktist inte upp det alternativet). Men A) Det gjorde mig inte så mycket att det var lång restid. Jag kan koppla upp mig, jag har med mig en bok och jag har såväl radio som musik och podcaster i min telefon. Jag sov också en timme. B) Trots att jag reste vad som kallas ”miljövänligt” så hjälpte det föga för att förhindra fortsatt erodering av resiliensen av ekosystem och klimat.

  Det senare är rätt väsentligt. Det räcker inte med ett par miljoner människor som engagerar sig i att minska miljöbelastningen. En majoritet av jordens befolkning måste göra det. Därmed inte sagt att det inte spelar någon roll vad jag som enskild person gör. Om inte annat så gör jag anpassningen av mitt liv lättare till en situation där olja och energipriser är väsentligt högre än idag (Peak Oil).

  Men resultatet av min ”miljöinsats” kan man läsa av i tex Keeling-kurvan. Den visar halten av koldioxid i atmosfären. Och den tickar stadigt uppåt, trots att jag tog tåget igår.

  Någon gång i framtiden använder vi mindre fossilt kol och skövlar mindre biomassa. Man kunde hoppas att det skedde genom en gemensam mänsklig insikt att det är strategiskt klokt att göra det (och alltså låta kol vara kvar i marken och skog på marken). Men det kommer troligen, som det ser ut idag, att vara på grund av att den fysiska tillgången till fossilt kol och biomassa minskar. Det blir väldigt jobbigt att anpassa sig de konsekvenserna av detta. Det valet gör vi idag.

  Och nej, Jorden kommer inte att gå under, vad vi än gör. Men det kommer att göra väldigt ont att göra fel val och det går inte att ångra sig.

  Livet på den här planeten förändras hela tiden. Men det är inte förutbestämt hur framtiden skall utvecklas. Det är inte ”meningen” att något specifikt skall inträffa. Vi är en del av processerna på planeten och vad vi gör spelar roll. Vi påverkar, men kan inte kontrollera utvecklingen.

 • En sak vet jag med bestämdhet och det är att solen kommer och slockna någon gång och det gör vi med så passa på och lev nu istället.

  Martin: Solens livslängd är ingen begränsning sett i relation till våra egna liv 😉

 • Hej! Idag är det vinter igen på Orust. Jag tror fortfarande att amerikanarna får rätt i sin prognos. Det lär nog dröja länge innan vi får vårluft här i alla fall.

 • Jag tänker leva livet sen om det är miljö anpassat eller inte, det struntar jag fullständigt i…. Tänker inte leva ett tråk liv bara för att jorden mår bättre av det. Vill livet på planeten försvinna så är det som det är men jag tänker har roligt innan dess i så fall.

  I Karlshamn regn och helt normalt Mars väder idag +3grader