Äntligen svalare och regn

Regn i skärgården

Nej, jag väntar inget långvarigt omslag och det gäller inte hela landet heller. Jag vill inte heller ha tillbaka vädret som var i början av sommaren.

Men lite svalare luft har nu dragit in över Götaland och Svealand. Det är i samband med ostliga vindar och det gäller dessutom främst de östra delarna, Västra Götaland har tex fortsatt varmt.

Regn i skärgårdenI helgen, med början på lördag eftermiddag, kommer dessutom ett regnområde att passera först Götaland och sedan beröra Svealand. Det senare främst under söndagen. På måndag blir det istället lite ostadigt med moln och en del regn i Norrland samtidigt som vädret stabiliseras i söder.

Om det här kan man ju tycka lite olika. Jag antar att det är många som blir besvikna över att det inte längre är 25-30 grader, men att det å andra sidan finns lika många som uppskattar att det inte längre är 25-30 grader.

Regn är ju trist om man skall ligga på stranden, men alla måste ju inse att vi behöver regn såväl i jordbruket som i grönsakslandet, gräsmattor, skog och för att minska risken för bränder.

Så, jag kan tycka att det är rätt lägligt med ett lite omslag i sommarvädret. Värme och sol kommer att komma tillbaka nästa vecka. Men inte klarblått och 30 grader hela tiden. Nej, det blir snarare något mittemellan, växlande molnighet, såväl sol som regn och snarare 20-25 grader.

Är man inte nöjd med det så kan man ju dra sig till minnes hur det var från midsommar och veckorna efter. Det mesta är bra jämfört med det 🙂

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

23 CommentsLeave a comment

 • Trist att Medelhavsvärmen försvinner.
  Det man saknar med den ”normala” svenska sommarvädret är varma kvällar och kontunitet när det gäller värmen.

  Man får se positivt ändå,det finns ju flygplan som tur är:)

  • Härligt att det blir svalare ! runt 15 grader räcker gott.
   Medelhavsvärmen ska stanna där den hör hemma !!!!

 • Det finns ingen sommar i Sverige längre. Den ”sommar” som blir är endast sommarliknande inslag som då och då avbryter det normala random standard sketvädret….

 • Väderbiten: Det svenska vädret har varit detsamma sen långt tillbaka i tiden. Möjligen mer extremväder och tillockmed lite varmare nu. Det är ofta bara positiva minnen från äldre dagar som du kommer ihåg därför minns du som att det var mer sol förr.

  • Minnet är sannerligen bedrägligt. Som tex sommaren 1994. Alla minns väl supervärmen under fotbolls-vm. Jag har dock för mig att juni var rätt kylig det året.

 • Äntligen svalare luft så att det går att andas! Har ingen förståelse för hur man kan tycka om när temperaturen överstiger 25 grader. Värmen knäcker mig totalt! 17-18 grader o sol är ganska perfekt! Tyvärr kommer jag att få försöka uthärda dessa 22-25 grader och hoppas att det inte blir några 28 grader mer som vi nyligen hade. Jag längtar och ser fram emot den svala och friska hösten!

  • Herregud att det blir 25-30 grader under sommaren är svalt för dem flesta länder länder längs ekvatorn och 25 grader är helt enkelt så varm svensk sommar är och ska vara. 17-18 grader är ju kallt (får ju använda jacka då!) Tänk också på USA där sommarens medeltemperatur i de flesta staterna ligger runt 30 grader, dem klagar inte och i arabemiraten ligger medeln på 45. Så tycker inte att du ska klaga på svensk sommar det är bara fånigt att inte klara temperaturer över 25 grader!

   • Normal maxtemperatur en svensk sommar ligger nog snarare runt 20 än 25. Och lägre än så i de norra delarna av landet. Lite respeklöst också att säga att folk är fåniga som inte klarar höga temperaturer. Folk är olika. Dessutom är det knappast alla som klarar extrem hetta i de länder du nämner heller. Många som drabbas av värmeslag och annat vid värmeböljor även där

    • Sommaren ska vara varm helt enkelt , bara att vänja sig svenskar är så mesiga med det.

     • Jodu Niklas,är det inte du som gnäller så fort det blir under nollan? Du skulle varit med i lumpen i Arvidsjaur då det var -46 C, och det var ingen som gnällde…..

   • Fånigt? Ja det må vara fånigt i såna fall! Vi är alla olika. Du är lika oförstående till att jag inte klarar värmen som jag till att somliga gillar värmen. Ibland är det så att det finns vissa faktorer som gör att man inte fixar värmen tex sjukdomar osv och då är det absolut inte fånigt!

    • När man är sjuk är inte 28-40 grader bra det har jag respekt för. Men sommaren i sverige är inte jättevarm så man ska inte klaga när man får extra fint väder, mkt bättre än snö och kyla.

 • Sol och värme = dåligt väder (enligt mig). Äntligen kommer nederbörd! Hoppas det blir kallare också (i resten av sommaren). Jag vill ha tillbaka vädret som var i början av sommaren.

 • Kombinationen betong, lägenhet längst upp i väster- österläge är jättemysig under högsommarvärme. Speciellt med obefintlig ventilation och öppna föster räcker inte. Nästan 30 grader inomhus.

  Om det bara vara svalt nattetid.

  • Samma läge för mig. Om kvällarna har inomhustemperaturen passerat både 31 och 32 grader, medan det gått ner till kanske 27 mitt i natten. Ganska påfrestande, även om man vänjer sig. Å andra sidan har det varit riktigt skönt utomhus.

 • Den enda nackdelen med denna värme som varit nu är att det blir så fruktansvärt varmt i mitt sovrum så min sömn har inte blivit så bra det senaste men annars har det varit bra väder, men det kunde varit lite kallare nätter bara.

 • Äntligen? Hela juni har det pendlat mellan 8 och 15 grader så en ynka vecka med 26-30 var dålig kompensation.

 • ”Äntligen” var en lite märklig kommentar. Efter en enda vecka med värme och inga rekordtemperaturer.
  Men jag håller med om att det är skönare när det är lite svalare – speciellt om man ska jobba utomhus, då är runt 18 grader och frisk vind perfekt.

 • Ser att prognosen ändrats för Skåne. Lågtrycket beräknas ta en sydligare bana och en hel del regnande, som håller i sig i tre dagar f.o.m idag. Visserligen torrt härnere men lite väl stor rotblöta på uppemot 60 mm på sina ställen. Får se hur pass väl prognosen håller.

  • Det var all en underligt nytt alias jag skaffat mig – ”Hansh”. Skriver här på bloggen ibland och har alltså inte bytt skepnad utan bara snubblat på tangenterna. Hälsningar i väntan på regnet/Hans

 • Tänk att folk orkar diskutera vädret, är det inte konstigt. Starta en blogg om vädret och plöttsligt kan vem som helst vara med och diskutera. Bla bla bla….. Nä fan vad gör jag här ? Nu ska jag ut och sura i dagens väder och väder blir det vare sig man vill eller inte, så det så !

  • Jaha, ut och cykla. Undrar om det blir något regn? Snabbkoll på danska DMI radar. Ser ut som ett massivt nederbördsområde närmar sig och kan väntas hit om 1.5 timme. Så bara att grensla cykeln innan det börjar ösa ner. Undrar om det är dags att vattna? Nä, radarbild visar väntat regn inom en timme.

   Sen har vi den flitiga och rätt så livliga diskussionen om klimatförändringar. Massor av tankevärd information, där åsikter bryts.

   Somliga kan exempelvis finna bloggar om biodling, kaninhoppning eller odling av rhododendron, där likasinnade kommer med synpunkter. Allt ryms på nätet och denna blogg om klimat och väder finner jag mycket givande och tar del av den med glatt och öppet sinne!