Nu blir det lite kallare

Snöfallet in södra Norrland tunnas så sakteliga ut. Över Götaland kommer däremot ett nytt område med regn/blötsnö in. Östra Svealand kan få en del av detta nederbördsområde under kvällen.

Temperaturerna sjunker så sakteliga. Natten till fredag har i stort sett hela Sverige minusgrader. Noll till -5 i Götaland och södra Svealand. Och mellan 10 och 20 minusgrader i Norrland och nordvästra Svealand.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

5 CommentsLeave a comment

 • Hej! Sedan något år tillbaks har du lyckats pricka temperaturerna där jag bor (nord-ost om Siljan) jättebra! Tidigare har du, (eller var det yr.no?) förklarat svårigheterna med just temperaturprognoser vid klart och vindstilla vintertid. Nu börjar jag våga tro att om du säger -20 så blir det inte -35. Tar du (datorerna) med topografi och sånt i beräkningarna annorlunda nu än tidigare, eller har det bara varit ”tur”? Jag hoppas på en ”mild” fortsättning på vintern med som lägst -25.

 • Hej Martin
  Efter Emils framfart har nu vinden bedarrat och är måttlig.
  Min barometer visar idag 721 mm Hg eller 963 hPa.
  Jag trodde detta extremt låga lufttryck hängde samman med stark pågående vindstyrka.

  Kan du ge en kort förklaring?

  Hälsningar!
  Ingvar

  Martin: Det som skapar vinden är tryckskillnader mellan två platser. Om det är 963 hPa över en stor yta så blir det ingen vind där. Inte heller om det är 1025 över en stor yta. Men mellan dessa platser så blåser det.

  Ju större skillnaden är i lufttryck desto blåsigare blir det. Samma sak gäller om det är en kort sträcka. Det är tryckskillnaden/meter som skapar vinden.

  Låg- och högtryck brukar ha lite olika karaktärer. Kring lågtryck är det ofta rätt så ”brant”, medan tryckfältet kring högtryck är mera ”flackt”. Det är bland annat det som gör att det oftare är blåsigt när det är lågtryck än vid högtryck.

  Om man är mitt i lågtrycket så blåser det i stort sett ingenting. Det är därifrån uttrycket ”i stormens öga” kommer. Men vart man än går så blir det blåsigt.

  Observera också att man spontant känner på sig att luften borde blåsa från högt till lågt tryck. Men vinden blåser parallellt med tryckytorna! Anledningen till detta är corioliseffekten. Den är nyligen beskriven här på bloggen av Anders Persson. Du hittar första artikeln här.

 • Hur tror du att resten av vintern blir?

  Martin: Hej Daniel. Jag tror att vinter så sakteliga kryper söderut, men att det på sin höjd blir någon veckas vinter i tex Skåne. Sammantaget kommer det att bli en mild vinter. Men jag vill även flagga för att det inte måste vara en mild vinter. Allt hänger på hur ihärdiga de vandrande lågtrycken är. Och hur jetvindarna blåser. Jag återkommer till förklaringen av anledningarna kring detta i en senare blogg.

 • Jag bor i Vingåker, och när du sade att vintern blir mer påtaglig, tror du att vi kan få flera veckor eller någon månad med vinter här?

 • Vintern tar säkert fart i februari-mars, som vanligt. Vintern 2007/08 var det milt i december-februari, men i mars kom vintern kring översvämningen, och i april låg det snöhögar hela månaden. Fortfarande den 1 maj låg rester av snöhögar kvar i nordläge. Detta har varit vanligt, milda vintrar och kyliga vårar.