Blötsnö, regn och blåst

Av Martin Hedberg

Blötsnö och regn drar nu med kraftiga vindar in över Västkusten. Nederbörden fortsätter vidare norrut. Områden med regn och blötsnö har under natten passerat Götaland och kommit upp till Svealand. Då de av nederbörd tunga molnen drar vidare norrut övergår regnandet i blötsnö och sedemera snöfall. Det senare då det når Jämtland, Härjedalen och Hälsingland.

Någon kanske tänker att det snöar i Norrland ”eftersom det är kallare där”, men det är idag främst på grund av att Jämtland, Härjedalen och Hälsingland ligger högre (mätt från havsytan). Luften är kallare på höjd. Nederbörden, även i Skåne idag, börjar som snöfall i molnen men övergår till regn då snöflingorma töar ju längre ner de kommer. I Norrlands inland hinner inte snön töa inna den når marken. Det gör den däremot i Norrlands kustlandskap som följdaktligen får regn idag. Här finns även en viss influens från det ännu lite ljumma vattnet i Bottenhavet.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

1 CommentLeave a comment

  • Jag tror denna vintern blir kall, jag menar hur vanligt är det att Kiruna har 18 minus mitt på dagen som nu på måndag redan i mitten av november? Och dom i Norrland har haft överlagt kallt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *