Påskväder 2015

Påskvädret 2015

Frågan på mångas läppar just nu är hur det svenska påskvädret blir. Jag önskar att jag kunde utlova sol och höga vårtemperaturer, men dessa förefaller ha tagit slut tidigare i mars.

Fram till den 20:e mars så var temperaturerna överlag mellan 2 och 10 grader över de normala för årstiden och respektive plats i Sverige (alltså i relation till vad det i snitt brukar vara på varje given plats i landet).

Men sedan den 21:a mars så har det skett en normalisering av temperaturerna. Vi har den senaste veckan haft för årstiden i stort sett normala temperaturer. I relation till hur torrt vädret var tidigare så innebär öven det senaste dygnens regnande och snöande att mars blir lite mer normalt. Inte så att verkligheten kommer ikapp den historiska modellen (statistiken), men i alla fall lite närmare.

Påskvädret 2015Så till Påsken. Det som sker kommande dagar är att vindarna skiftar över allt mer på nordväst. Det medför att den mesta nederbörden faller ut på Norska sidan om fjällen. Det blir alltså lite torrare luft som förs in över Sverige. Även om det kan förekomma någon regnskur/snöby så bäddar det i alla fall för minskad molnighet och därmed större chanser att se solen än vi haft sedan helgen.

Men samtidig så är det svalare luft som förs ner med de nord till nordvästliga draget. Solen visar sig tidvis om dagarna, och det blir allt från några enstaka plusgrader i Norrland till 5-10 plusgrader i Svealand och Götaland.

Men om nätterna så sjunker temperaturen till följd av utstrålning och det blir allt från ett par minusgrader i Götaland/Svealand till 5-10 minusgrader i Norrland.

Sammanfattningsvis så sker en stabilisering av vädret, det kommer att tidvis vara såväl moln som regn/snö samt sol. Lite av varje helt enkelt. Temperaturerna kommer att vara för årstiden normala och växla ca 10 grader mellan dag och natt. Temperaturerna kommer säkert att upplevas som ”svala” eller ”kyliga” med tanke på det väder vi hade för ett par veckor sedan. Det blir först efter påsken som jag kan skönja att det blir lite varmare.

/Martin

            

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

1 CommentLeave a comment

 • Har följt Maysak i Stilla Havet, blev väldigt förvånad när den utvecklades till en kategori fem nu.
  http://www.wunderground.com/blog/JeffMasters/comment.html?entrynum=2946

  Första tre månaderna i år blev det fyra namngivna stormar, enda året med fler var 1965 som hade fem namngivna stormar, det året blev det en El Nino som toppade +1,9°C, den fjärde starkaste vi haft och lite tidigare på säsongen än normalt.
  Nu ligger det väldigt nära (igen) och tom närmare än förra året att atmosfären återkopplar till en fullt utvecklad El Nino. Med tanke på förra året så borde man väl spekulera tyst om fortsättningen men det struntar jag i. 🙂
  Tror det blir en kraftig senare i år, över två grader, kanske tom rekord. Monstret från 97-98 håller det nuvarande med +2,4°C. Alternativet tilltalar mig nog mindre, att det som hållt på sedan förra året bara fortsätter, i åratal.

  Som grädde på moset kan man säga redan nu, även som novis, att Mars kommer bli ruskigt varm globalt och vi kan få ett nytt rekord för den varmaste löpande tolvmånadersperioden någonsin.
  Om atmosfären återkopplar till en kraftig El Nino så blir det mer. Ett nytt rekordår som blir varmare än förra året.