Håll i hatten, på onsdag kommer värmen!

Av Martin Hedberg

Så här mitt i midsommarfirandet så kan det vara läge att blicka framåt. Hur blir vädret nästa vecka och när kommer, eller kommer alls, högsommarvärmen?

Till alla er som längtar har jag besked: På tisdag kommer högtrycket och på onsdag kommer värmen tillbaka!

Men det gäller att vara förberedd med allt man tänker göra när det blir högsommarvärme. För den är kortvarig. Den stannar bara ett par dagar.

Framåt nästa helg är vi tillbaka i det gamla schemat, men på en lite högre nivå: Omkring 18-25 grader, en del sol, lite regn…

Det kanske inte är tillräckligt tänker ni. Men allvarligt, det är ungefär det man kan förvänta sig på våra breddgrader. Det är inte så illa som upplevelse heller.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

12 CommentsLeave a comment

 • Betyder det att vi nästa helg både kan ha högsommarvärme och regnväder, och kan värmen komma tillbaka längre fram?

 • Glad midsommar!

  I Juli är väl snittet, runt 15-17 regndagar, så det är väl väntat och därför Sverige oftast är så underbart grönt.

 • Har märkt att så fort det är sydlig vind så stiger temperaturen markant och är den västlig så sjunker den, såhär nära västkusten. 😉 Är det havet som spelar roll? (bor någon mil från göteborg)

  Martin: Japp. Vattnet stabiliserar temperaturerna. När det blåser in från havet om vår och sommar så blir det svalt. Om hösten så blir det milt och fuktigt istället.

 • Ja vad är det som gäller för Juli? I genomsnitt 20 grader på dagarna och 10-12 grader på nätterna. Vad många inte tycks veta är att detta gäller från söder till norr (i alla fall norrlandskusten.)

 • Enligt de senaste prognosmodellerna blir värmen inte lika kraftfull som tidigare sagts. I tex Målilla sade man igår att det kunde bli 30-31 grader varmt, idag står det som högst 25-26 grader. Vad tror du, kan det återigen utlovas 25-30 grader i Götaland och Svealand i nästa vecka?

  Martin: Jag noterar att temperaturen hålls tillbaka lite i senaste körningen. Men det är som jag noterat ingen stadig högsommarvärme. Man skall se det som att lite varmare väder kommer på tillfälligt besök. Efter ett par dagar faller det tillbaka, dock inte hela vägen ner till det vi har nu.

 • Ser inte juli eller augusti ut att kunna bjuda på någon mer stadig värme? Och dessutom, tidigare sade du att det inte skulle bli lika låga temperaturer längre fram som nu, vilket jag till nästan 100 procent förlitar mig på, men prognosmodellerna efter torsdag talar om ungefär som nu, 15-20 grader och kraftig vind.

 • ”Efter ett par dagar faller det tillbaka, dock inte hela vägen ner till det vi har nu.” Det skulle bli 15 grader dagen efter värmen, det är ju till och med lite kallare än det vi haft nu?

 • Hej Martin! Jag bor i Skåne, och som Daniel sade står det för min hemort Stenestad för dagarna måndag-onsdag 20-24 grader, igår stod det 20-27 grader. Är det helt säkert att värmen blir mindre kraftfull än vad som sagts, eller är det lite osäkert huruvida det blir högsommarvärme i Skåne eller inte?

 • Er senaste prognos talar för fortsatt värme till helgen, är det en prognos som är relativt säker?

 • Verkar som den varmaste luften hamnar i östra norrland från ons-fre med
  25- 30 grader men fronter västerifrån är ett
  frågetecken.
  Helgen ser väl hyfsad ut men fortfarande osäker enligt underlag
  jag sätt.

 • Det blir som det blir…. Oavsett väder ska jag fiska till helgen i Jämtlandsfjällen! Kul om det blir sol men troligen bättre fiske med lite regn 🙂