Nästa storm: kraftig, men avslagen

Av Martin Hedberg

Så var det då dags igen. Som vi flaggade för tidigare så har onsdagen bjudit på lugnet före stormen. Men till skillnad från tidigare i veckan då främst södra Norrland och Svealand drabbades, så är det nu västra Götalands tur. Eller otur.

Ett lågtryck har under dagen rört sig in från Atlanten och ger under torsdagen kraftiga vindar, på en del håll med stormstyrka, över västra Götaland.

Tycker man att det är blåsigt i morgon så skall man dock veta att vi får det försvagade lågtrycket. Tidigare idag onsdag eftermiddag och nu under kvällen så har lågtrycket skapat stormar och på sina platser orkanvindar över norra Storbritannien. Vi får alltså det lite avslagna lågtrycket och det kommer att vara illa nog.

Från brittiska nationella vädertjänsten:

Very strong winds will affect northern Britain on Wednesday, including the populated Central Lowlands of Scotland. Gusts of 60 to 70 mph are expected, with 80 to 90 mph possible in exposed coastal areas of the west. The public should be aware that this could cause disruption to transport.

60-70 mph motsvarar 27-31 m/s, dvs storm.
80-90 mph motsvarar 36-40 m/s, dvs orkan.

Nåväl, det blir blåsigt hos oss också. Det är tex en klass-2 varning utfärdad för byvindar på 25 m/s över Västra Götalands län, Bohuslän och Göteborg.

Därtill flera områden med klass-1 varning, såväl för vindar i södra Sverige som för snöfall i Norrland, vid Norrlandskusten med inslag av regn.

/Martin

            

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

12 CommentsLeave a comment

 • Nu prognosticerar YR.NO kyla med minusgrader i nästan hela landet från några dagar in i nästa vecka, efter tillfälligt plusgrader och nederbörd. Kanske ändå vintern tar sig i januari, eller är detta bara ett tillfälligt omslag till kyla?

  Martin: Nyårsafton blir kall, men januari ser ut att börja med åter mildväder, i alla fall i söder. Prognoserna ett par dagar in i januari har växlat rätt ordentligt och det är svårt att se någon trend.

 • God fortsättning får jag önska! Jag har i helgen och mellandagarna hunnit kolla lite gamla väderanteckningar som jag förde tom början på 90 talet. Vad jag sett då så var det flera vintrar på 1970 talet samt delar av 80 talet med knappast någon snö och mycket höga temperaturer här runt Värnamo. Vet du om det var mildare pga av klimatpåverkan redan då, eller är det naturligt med sådana vintrar som vi har i år mellan åren. Vad jag vet så var det dom milda vintrarna då som ”nästan slog ut” längskidåkningen i mina trakter. Har du någon statistik om förändringar, variationer etc för detta området. Tacksam för svar!

 • Hej Martin,

  Tack för intressanta inlägg.

  Om du tittar på era modeller så långt det går, finns det några tecken på att det skall bli ett varaktigt snötäcke även i södra Sverige?

  Vill även lägga in informationen om att Kalmar enligt mina mätningar hade en genomsnittlig temperatur på ca 10.2 grader mellan måndag kl 12 tom tisdag kl 12.
  Dvs. sommartemperatur, har det hänt tidigare så här sent på året?

  Martin: Förutom själva nyårsdagen, så ser det ut att bli lite kallare andra veckan i januari i Kalmar.

 • Hej Martin
  Varför görs det inga snödjup/täckesprognoser?
  Eller är det bara jag som inte har hittat dom.

 • Du har varit superb i din blogg, Martin. Tack för all cool och intressant kunskap.

  Men nu har jag tröttnat på regn och blåst. I nuläget, ser ni någon chans för kraftigt snöfall i Karlstad – denna ”vintern”? Vi har världens superspår för skidor bara några hundra meter bort. Mycket sugen nu!

  Martin: Karlstad… ser ut att bli regn/blötsnö första veckan i januari. Därefter säger en del prognoser att det skall bli minusgrader. Vi får hoppas att i alla fall det senare stämmer.

 • Hej Martin , vilken ort i landet har den mildaste väderleken , alltså högst medeltemperatur under vintern , jag gissar på någon ort på väst- eller sydkusten , eller är jag helt fel ute ?

 • Hej,
  Finns det något namn på blåsvädret som nu pågår över Västsverige ? (torsdag 2011-12-29)

  Martin: Nej, Britterna borde ha döpt det, men jag har inte funnit något.

 • Mildvädret ser ut att fortsätta i januari. Även om vissa prognoser pekar på kallare. Gissar på att Januari blir extremt mild med många värmerekord.

 • Suck. Samma fenomen om och om igen denna vinter: alla tendenser till så mycket som bara tillfälliga omslag i vädret några dagar längre fram ”rinner ut i sanden”. För några dagar sedan varslade inte minst prognoserna här om rejält kallt i Norrland och minusgrader långt ned i landet under nästa vecka, nu är det som bortblåst. Märkligt.

 • Hej Martin!

  Jeg har folgt prognoserne for Sveriges sydlige egne i én uge. Prognoserne ser ud at foraendres efter hver publicering, og ifolge den seneste SMHI-korsel, skal der blive snefnug i Sydsverige i lobet af onsdagsdognet, men prognoserne viser temperaturer over frysepunktet de fleste steder i Sveriges sydlige halvdel. Desuden har jeg noteret dine svarsmål til andre mennskers sporgsmål, og da naevner du hele tiden, at der er udsigt til koldere vejr i den anden uge i januar.

  Jeg antager, at De mener at der efter en lun december bliver et omslag til koldere og mere snerigt vejr i januar måned?

 • Det finns nogot som har fostrerat mig mycket under de få år som jag levt här på jorden. detta har inget att göra med artiklen ja precis läst men jag undrar om du kan ge en vetenskaplig förklaring. Min fråga till Er är följande: Hur kommer det sig att det är eller iallafall käns kallare när det är -10grader och blåser igömfört med när det är -10 grader vindstilla??? Skulle du kunna ge en förklaring?????

  Martin: Din varma hud värmer upp ett tunt lager av luft allra närmast huden. Det är en temperaturövergång på ca en millimeter från ca +30 grader på din hud till -10 i luften. Du kan se det som en liten isolering som är 1 mm tjock.

  När det blåser så blåser den uppvärmda luften närmast huden bort och den kalla luften kommer i direktkontakt med din hud. Detta kyler huden mer än när det var vindstilla. Man kan även see det som att temperaturövergången sker på en kortare sträcka, dvs isoleringen har minskat.

  Dessutom så sker det en ökad avdunstning av vattenånga från din hud när det blåser än när det är vindstilla. Och för att avdunsta vatten så går det åt energi. (Det krävs energi för att en vätska skall övergå från vätska till gas.) Den energin tas från din hud varvid huden kyls av. Det blir kallare.